Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Régi kerítés felújítását végezzük.Hírek

Megkerestek azzal a kéréssel, hogy újítsunk fel egy már nagyon régi kerítést. Megmondom őszintén, ez a munka is inkább presztízs értékű, mint hogy profitorientált lenne. Rengeteg időnket veszi el a javítás, de úgy gondolom, a végeredmény magáért beszél majd. Ez a munka nekem is tanulópénz valahol, mert ez is olyan, mint egy házfelújítás, mindig előáll valami váratlan helyzet, amivel egyszerűen nem lehet előre számolni.

Amikor az ember egy új házat épít (új kerítést készítünk), akkor pontosan tudja, mennyi ideig fog tartani és mennyi anyagot kell az adott munkába beletenni. Egy házfelújítás (kerítés felújítás) rengeteg meglepetést okoz, előre szinte képtelenség megmondani, mennyi ideig fog tartani valójában.

Ha esetleg ilyen felújításra szánod magad, érdemes előre mérlegelni, hogy amit meg akarsz őrizni, az milyen értéket képvisel. Ha például érzelmileg kötődsz ahhoz a termékhez, akkor nincs felső határa, úgy gondolom, de ha „csak” eszmei értéke van, akkor már érdemes mérlegelni, mi az az összeg, amit megér egy ilyen felújítás.

A képeken látott kerítés felújítását én mindenképpen támogattam, mivel egy nagyon komoly értéket képvisel. 130-150.000 Ft-os méterárral szerintem nyugodtan kalkulálhat az, aki ezt nulláról reprodukálni akarja. Ehhez képest a felújítás egy töredék összeg, de egy egyszerűbb kerítés árával így is vetekszik.

Amikor a kerítést elvittük fém-szóratni, hogy a régi festéket teljesen eltávolítsuk róla, akkor szembesültünk azzal, hogy a kerítés nagy része gittel van javítva, így a fémszórás az összes ilyen gittelést kipucolta belőle, amit nekünk fémpótlóval és üvegszálas gittel vissza kellet pótolni. A kerítés több helyen meg volt repedve, amit szintén javítani kellett. Már magára a betétre is több napot rádolgoztunk az eredeti tervekhez képest, de mint a képek is mutatják, nagyon megérte. A kerítést pontosan arra az állapotra állítottuk vissza, mint amilyen az eredeti, korhű változata volt, illetve azzal, hogy bronzzal patináztunk, még egy kis csavart is belevittünk.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink