Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Gipszlépcső tervezői segédlet, lakatos szemszögbőlTudásbázis, Gipszbeton lépcső

Szeretném kiemelni, hogy a gipszlépcső korunk egyik legnagyobb találmánya, bátran ajánlom bárkinek, mivel gyorsan telepíthető és az ára is kimondottan kedvező. Egy vasbeton lépcső árának csak a töredéke! Nem kérdés, hogy ha beton lépcsőre vágysz és elfogadod a formai sajátosságait, akkor a legjobb választás!

Ebben a cikkben szeretném felhívni a figyelmet néhány olyan momentumra, ami úgy gondolom, fontos lehet a kivitelezés során akár ügyfél, akár kivitelezői részről.

Tervezési tippek lakatos szemszögből

Az alábbiakban bemutatok néhány olyan helyzetet, ami a korlát beépítési szempontjából nem a legelőnyösebb számunkra.

Túlnyúló pengefal.

A képen ábrázolt piros rész nagyban akadályozza a korlát esztétikus megépítését, ezért amennyiben statikai szempontból elhagyható, a jobb oldali formára kell törekedni.

Gipszbeton lépcső terv

Minél kevesebb legyen a töréspont

Minél kevesebb a töréspont a lépcsőben, annál kedvezőbb lesz az ára az általunk kivitelezett korlátnak, illetve esztétikailag is szebb lesz. Természetesen indokolt esetben nyugodtan beépíthető egy plusz törés a pengefalba, itt a lényeg az, hogy érdemes kerülni. Egy ilyen töréssel nagyjából 2-3 óra plusz munkánk van, mire abból olyan sarokpont lesz, ami tökéletesen néz ki, nem beszélve arról, hogy az üveg gyártásakor egy belső sarok keletkezik, amit az üvegesek felárral készítenek el.

Gipsz-beton lépcső terv

Egy pontba mutató pengefalak

A felső és az alsó pengefal végpontjai (a) ne ugyanabba a pontba mutassanak. A két pont között legalább 50mm távolság legyen. Ha így (piros) készül el, akkor az általunk tervezett konzol nem fog elférni. Amennyiben bárhol a lépcsőn hasonló helyzet alakul ki a tervezés-beépítés során, érdemes lenne ezen módosítani.

Gipszlépcső sarokpont összekötés

Pengefal falsíkkal való találkozása

Fontos, hogy ha a lépcső pengefala fallal találkozik, akkor a pengefal járófelület felőli síkját (sárga) a falsíktól minimum 5mm-t, de inkább 20mm-t el kell tolni. Ez azért fontos, mert az a konzol, amit a fal tetejére felépítünk, az mindkét irányba 5-5mm-t le fog lógni (60mm széles). Amennyiben a fal nem sikerül tökéletesen egyenesre, akkor ez a kilógás 15-15mm-re növekszik.

Gipszbeton lépcső és a fal találkozása

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink