Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

35%-os árváltozás a horganyozó üzemben 2019-től. Miben érint ez téged?Hírek

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

A horganyozó üzem arról adott hírt, hogy 35%-al emeli a tűzi horganyozás költségét 2019.01.02.-tól. Ezt a kijelentését a következőképpen magyarázza: „2017-től a bérnövekedés 35%-os, az alapanyag emelkedés 60%-os) vagyunk kénytelenek bejelenteni, melyet remélhetőleg a közeli jövőben nem kell megismételnünk.” Szóval ez van! El kell fogadni sajnos. A cink árának növekedését a csatolt grafikon is jól mutatja, így látható, hogy valóban indokolt az emelés, bár annak mértéke számomra is sokkoló.

Ajánlatok

A holnapi naptól azon kiküldött ajánlataink, amiben horgany költség is szerepel, már a 2019-es árral vannak számolva, mivel beépítést már egészen biztosan, csak 2019-ben tudunk vállalni. 2018.11.17 előtt kiküldött ajánlatok viszont, ezen árváltozással még nincsenek megnövelve, így azzal számolni kell, hogy ezen ajánlatok ára némiképpen változni fog a felmérés és ismételt ajánlatadás után!

Már megrendelt munkákat érinti az áremelés?

Azon munkákat nem, amiknek a vállalási határideje még erre az évre szól! Tehát, ha a szerződésen 2018-as dátum szerepel, akkor téged nem érint ez az áremelés, csak és kizárólag akkor, ha a te „hibádból” nem tudjuk valamiért a munkát még idén lehorganyozni. Itt a horganyozáson van a hangsúly és nem a beépítésen.

Azon ügyfeleket viszont meg kell kérnem, hogy vállalják fel ezt a plussz költséget, akiknek a szerződése 2019-re szól már. Minden munkán van egy kis tűrésem erre-arra, de ez olyan mértékű árváltozás, amit egyszerűen nem tudok felvállalni. Idén év közben is volt üvegáremelés, és más anyagok ára is változott, soha meg nem fordult a fejeben, hogy ezt az ügyfélre ráterheljem. Mivel 2-3 hónapra vállalunk, így számolok némi árváltozás lehetőségével is, de ez a 35% meghaladja azt a tűrést, amit én egy munkára hagyok.

Remélem belátod, hogy ez több, mint amivel bárki is kalkulálna. Az elmúlt 8 évben még egyszer sem fordult elő, hogy én bárkinek is a szerződésben foglaltakhoz képest felszámoltam volna bármit is, ezért nagyon rosszul érint, hogy most arra kell kérjelek, hogy ezt a plusz kiadást vállald fel helyettem.

Az áremelés miértjéről itt olvashatsz bővebben:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-05/zinc-turned-upside-down-as-prices-tank-and-stockpiles-surge

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink