Ügyfélszolgálat: +36 (28) 999 366 info@femdekor.hu
Oldal kiválasztása

Pontmegfogásos üvegkorlát

Ez a korláttípus biztosítja a legjobb kilátást és a - "Hű ha! Ez biztos drága volt!" - üzenetet azok felé, akik majd meglátják milyen korlátod van.
 

Kinek ajánlom és miért?

  • annak, aki egy nagyon exkluzív korlátot szeretne otthonába.
  • annak, aki hajlandó azért áldozni, hogy olyan korlátja legyen, amilyen csak kevés embernek van.
  • annak, akinek kisgyermeke van, és a maximális biztonságra törekszik

Mennyire biztonságos az üveg?

Amit már a többi üvegkorlátnál is leírtam az ide is igaz, csak fokozottabban. Ebbe a korlátba egy edzett ragasztott (ESG/VSG) 8+8mm-es üveg kerül beépítésre. Ez annyit tesz, hogy ember önerőből nem tud kárt tenni ebben az üvegtípusban. Ha egy teherautó menne át rajta, akkor sem lenne semmi baja. Az üvegvastagságot csak az az erő indokolja, ami a pontmegfogókon ébred, amikor a korlátnak nekidőlsz majd. Maga az üveg áthatolhatatlan. Az üveg esetleges törése esetén a két üveglap közötti fólia egyben tartja, és nem engedi az üvegdarabokat kizuhanni belőle. Amire figyelni kell, az az üveg éle. Amennyiben fémes tárggyal erősen megütöd véletlenül, akkor berepedhet.

Mi tartja az üveglapot?

Az üveglapot két pár pontmegfogó tartja, adott távolságokra egymástól. Mi minden pontmegfogót egyedi méretre gyártunk, ami azt eredményezi, hogy a fal és a pontmegfogó között csak minimális hézag lesz, s nem pedig egy ujjnyi. A hézagot a fal egyeletlensége okozza, ezért érdemes felhívni a kőműves figyelmét arra, hogy a lehető legegyenesebbre készítse elő.

Milyen hézag lesz az üveglapok között?

Velünk szerencséd van, mert mi nem sablonnal vesszük fel az üvegméreteket, hanem egy speciális lézerrel mérjük ki az üveglapok pontos helyét, majd egy CAD programmal rajzoljuk ki az üveglapokat. Ezzel a technikával elérhető, hogy az üvegek csak annyira legyenek pontatlanok, amennyi a gyártás során keletkezik, ez pedig 1-2mm. Az üveglapok hézagát mi határozzuk meg, ami az élben találkozó üvegek esetén 8-10mm, a lap-él találkozásoknál pedig 23-25mm. Ha nem ezzel a technológiával készülne a felmérés, akkor 30-40mm hézaggal is számolni kellene, ami véleményem szerint már sok, illetve az üveglapok párhuzamával is problémák lehetnének. Van, akinek ez persze fel sem tűnik, de mivel engem zavar, ezért mi így csináljuk.

A 8-10mm-es hézagot az élek között esztétikai okból hagyunk, illetve szereléskor ennél kisebb hézaggal nehéz lenne dolgozni. A 23-25mm-es hézag a lap-él találkozásoknál viszont technikai, mivel az egyik üveglap a másik felé tud mozdulni. Az üvegfogó gumi 15-20mm kimozdulást engedhet, ezért biztosítani kell, hogy az üvegek ne érjenek össze.

Milyen előkészítést igényel?

  • Függőlegesen a legoptimálisabb esetben (70+150+70) 290mm betonfelületre van szükség, de ennél kevesebb rendelkezésre álló hely esetén is felszerelhető. A két függőlegesen elhelyezett pontmegfogó között 150mm távolság ajánlott és legalább 50-50mm betonfelületre van szükség a rögzítéshez, tehát 250mm betonfelület mindenképpen kell.
  • Amennyiben a falazat kartonozva lesz, akkor arra kell törekedni, hogy a karton mögött légüres tér ne legyen, vagy ha keletkezik is, akkor minimális. Nagyobb távolság esetén előre be kell építenünk a távtartókat, majd a kartonozást ezután kell elvégezni.
  • A szerelési felületnek, tökéletesen egyenesnek kell lennie, mivel a pontmegfogók állítási lehetősége viszonylag alacsony. A rögzítési felületnek teljes hosszában egyenesnek kell lennie, illetve függőlegesnek. Maximum 5mm eltérést tudunk állítással áthidalni, de ettől függetlenül a 0-ra kell törekedni. Ha a felület egyenetlen, akkor is van megoldás, de akkor egyedileg gyártott pontmegfogók kellenek, ami megnöveli a kivitelezési költséget.
  • Beltérben a felületet a pontmegfogók beépítése előtt le kell glettelni és kifesteni. A beépítés után nem jellemző, hogy javítani kell a felületet, de előfordulhat.
  • Kültéren, ha a korlátot szigetelésre kell felszerelni, akkor fontos, hogy a szigetelésbe a távtartókat előre be kell építenünk! Utólagosan, színezés után csak annak megbontásával tudjuk a korlátot beépíteni, a felületek javítására szükség lesz.