Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Z formájú gipszbeton lépcsőre üvegkorlátTudásbázis, Gipszbeton lépcső, Korlát, Pontmegfogásos üvegkorlát

Egyre többen kerestek meg azzal, hogy adjak technikai segítséget a lépcső és a korlát tervezése kapcsán, ezért gondoltam, összeállítok egy tervezési segédletet ezzel kapcsolatban.

Nem árt, ha az elején tiszta vizet öntünk a pohárba.

Először is azt kell tisztán látni, hogy ami papíron jól működik, az a valóságban nem biztos, hogy célravezető. Míg a papíron függőlegesek, vízszintesek a vonalak és egy fok lehet akár századpontosan is megadva, az a valósággal soha nem azonos. Számolni kell az építőipari szakmák tűréseivel. Erről lesz szó az alábbi cikkben! Elmondom,milyen buktatókra kell számítani.

A képen látott megoldás nagyon jól néz ki és első ránézésre ez így tökéletes is. De nem így fog kinézni, amikor beépítésre kerül, még a legnagyobb igyekezetünk mellett sem. Miért?

A terven egy tökéletes forma van. Aki már látott betonozott lépcsőt tudja, hogy az sajnos köszönőviszonyban sincs a terven látható rajzzal. A lépcső felülete görbe, egyenetlen, nem párhuzamos és nem egysíkú. Mindez nem feltétlenül azért történik, mert ügyetlen a kőműves, hanem azért, mert a beton nehéz és a zsaluzatot megnyomja. Fából, gipszből sem lehet tökéletes sík formákat készíteni, mert azok sem egyenesek.

Milliméter pontos felmérés

Mi egy háromdimenzióban mérni képes lézerrel mérjük meg a lépcső pontjait. Ezen pontokat egy dwg fájlba menti az eszköz, amit egy CAD programban térben tudunk ábrázolni. Gyakorlatilag a helyszín pontos mását digitálisan elkészítjük. A felmérés térben 3mm pontosságú. Ennél pontosabb mérési technológia jelenleg nem áll rendelkezésre a piacon. Mi ezzel dolgozunk. Mindennek ellenére a felmért pontokat korrigálni kell és tűrést kell meghatározni a tervezés alatt, ami +-3mm általában.

Más szakmák termékeiben is vannak elfogadható pontatlanságok, mivel minden szakmának megvan a maga tűréshatára. Az üveggyártásban is, hagyományos technológia esetén (tapasztalatunk alapján) 0-3mm pontatlanság előfordul alakos üvegeknél. Nyilván az asztalos sem 0mm-es pontossággal dolgozik.

A fent említett oknál fogva úgy kell megtervezni a korlátot, hogy a szemnek a lehető legkevésbé tűnjön fel, ha van némi (norma szerint is elfogadható) pontatlanság az átadott munkában.

Mire kell odafigyelni ezen felül a tervezésnél? Technikai részletek!

  • Mivel a betonfelületek nem egysíkúak és nem függőlegesek, így az üvegtartót, legyen az pontmegfogó, vagy bármi más, úgy kell megválasztani, hogy az üveg beépítésének alkalmával állításra adjon lehetőséget. Papíron egyszerűnek tűnik a feladat, mert egy tökéletesen függőleges felülethez egy tökéletesen egyenes üveget kell hozzáilleszteni. A valóságban egyik sem egyenes…
  • A pontmegfogók pozíciójának a tervezésénél arra kell figyelni, hogy a pontmegfogók középpontja az üveg szélétől legalább 80mm-re legyen. Egyes esetekben lehet ezt a távolságot csökkenteni, de nem ajánlott.
  • Az üveg Z alakú kivágása esetén a belső sarkokat rádiusszal kell ellátni. Ezzel megelőzhető az üveg repedése és a gyártást is megkönnyíti. Az ilyen formájú üvegek nagyon költségesek, mivel hagyományos módszerrel nem gyárthatók. A gyártásuk CNC technológiát igényel.
  • Az ilyen jellegű korlátokhoz minden esetben edzett-ragasztott üveg használata ajánlott! TVG/VSG. A felhasznált üveg vastagsága minimum 16mm, ami két 8mm-es üveglapból tevődik össze. Az üveglapok között biztonsági fólia található.
  • A pontmegfogókat úgy kell egymástól elhelyezni, hogy azok olyan módon rögzítsék az üveglapot, hogy az elfordulni ne tudjon. A pontmegfogók nem lehetnek egy tengelyben! El kell tolni őket egymástól úgy, hogy megfelelően tartsák az üveglapot. Javasolt minimális eltolás 150mm, de ezt a tervezéskor kell átgondolni.
  • A pontmegfogók minimális darabszámát úgy kell meghatározni, hogy egy 1,2m-es üveglapot legalább 4db pontmegfogó fogjon. Lépcső esetében az esztétikát figyelembe véve, érdemes minden lépcsőfokra egy párat elhelyezni. Ezen spórolni nem érdemes.
  • Az általunk forgalmazott pontmegfogónak a legkisebb állása 43mm és 5-8mm-t lehet kifelé állítani. Tehát a rögzítési síktól az üveg belső oldala alapesetben 43mm. (Egyedi méretű pontmegfogót is tudunk gyártani szükség esetén.) Amennyiben közel egyenes a falfelület, 0-3mm állítással az üveglapok pontosan beállíthatók. Alul 1-2mm állítás, felül centiket billent az üvegen.
  • A képen látható üveg éle a lépcső vonalán túlnyúlik 20-30mm-t. Erre azért van szükség, mert a már említett pontatlanságok miatt az üveg nem tudja pontosan követni a lépcső éleit. Ezzel a túlnyúlással biztosítható, hogy a néhány milliméteres eltéréseket ne lehessen szabad szemmel érzékelni.

Végszó

A fent leírtak csak iránymutatásként szolgálnak! Minden lépcsőt és hozzá a korlátot meg kell tervezni az éppen kapható alkatrészek felhasználásával. Amennyiben segítségre van szükséged, szívesen segítünk a technikai részletek szóbeli megválaszolásában díjmentesen.

Terveket és konkrét műszaki megoldást csak szerződéskötés után tudunk a rendelkezésedre bocsátani.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink