Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Miben változik a garancia, ha NEM kéred a tűzihorganyozást?Kerítés, Korlát, Tervezési segédlet (kerítés), Tudásbázis

Ez a cikk a kültéren beépítésre kerülő szénacél szerkezetekre vonatkozik, mivel beltérben nem kell számolni rozsdásodással!

Fontos! A horganyozás kültéren kötelező!

Először is szeretném nyomatékosan kihangsúlyozni, hogy a kültéren beépítésre kerülő szénacél (vas) szerkezetek tűzihorganyozását feltétlenül ajánlom! Jelenleg ez az egyetlen olyan eljárás, ami 99%-ban garantálni tudja, hogy az elkészített munkadarab (kerítés, korlát, stb.) nem fog rozsdásodni. Magáról a tűzihorganyozás fontosságáról nem fogok most írni, mivel már megtettem ebben a cikkben: Tűzihorganyozás fontossága és a felületkezelésről is írtam már itt: Felületkezelés – Festés. Kérlek olvasd el, nagyon sokat tanulhatsz belőle!

Miben változik a garancia, ha nem kéred a horganyozást?

Mivel nem tudjuk garantálni, hogy a festék mindenhova be fog jutni a festés alkalmával, ezért:

 • Semmilyen átrozsdásodási garanciát nem vállalunk.1 napot sem! Ha az átadás másnapján jelzed a problémát, akkor sem javítjuk!
 • Semmilyen garancia nincs a festésre. 1 nap sincs!
 • Semmilyen garancia nincs a mechanikus alkatrészekre (zárak, görgők, pántok, stb.) 0 nap garancia!
 • Amennyiben a rozsdás lé kárt okoz a környezetben, erre semmilyen kártérítést nem fizetünk!

Milyen hibákkal kell számolnod, ha nem kéred a horganyozást?

 • A zárnál biztosan nem tudjuk tökéletesen lefesteni a kerítést, ezért lesz olyan pontja, ahol befolyik a víz és rozsdásodni kezd. Ha a rozsdás lé belefolyik a zárba, meghibásodást fog okozni.
 • A nyitott anyagok belsejébe belefolyik a víz, szinte biztos, hogy rozsdás lé fog valahol kifolyni a nyitott szelvényekből. A zárnál például biztos, hogy bejut a víz a kapuba.
 • Az átlapolt felületek közé képtelenség festéket juttatni, ezért ezen felületek akár az első eső/pára alkalmával rozsdásodni fognak. Akár másnap!
 • Az úszókapu görgők is előbb-utóbb rozsdás sínen fognak gurulni, ezért a görgők is sokkal hamarabb tönkre fognak menni, illetve a kapu sín is gyorsabban fog kopni.
 • A rozsdás felületeken gördülő görgők sokkal hangosabbak. Recsegnek-ropognak egy idő után.
 • A rozsdás lé össze fogja kenni az esetlegesen alatta elhelyezkedő burkolatokat.
 • A festés sokkal hamarabb le fog válni a felületről, mivel alá tud rozsdásodni.
 • A rozsdás felületeket sokkal nehezebb és költségesebb újra lefesteni, ezáltal az újrafestés költségesebb.

Végszó

Lehet, hogy ez a cikk kicsit keménynek tűnik, de sajnos néhányszor már beleszaladtam abba, hogy felhívtam a figyelmet a fent leírt problémákra, és nem vették azt elég komolyan. Mi, és úgy gondolom felelősségteljesen más sem tudja garantálni, hogy egy szimpla festést követően nem lesznek rozsdanyomok a kerítésen. Mielőtt félreértenéd! Nem a festés kezd el rozsdásodni, hanem azon pontok, amit nem ér festék a festés alkalmával. Megvehetjük a legdrágább festéket (meg is vesszük) és alapozót, de akkor sem tudunk minden kis zugba festéket juttatni. Egy kovácsoltvas kerítésen több ezer olyan pont van, ahova képtelenség festéket bejuttatni. Csak a tűzihorganyozás képes arra, hogy minden kis zugba horganyt juttasson, ezáltal minden kis rést lezárjon.

 

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink