Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Kétszárnyú kapu méretezéseKerítés, Tervezési segédlet (kerítés), Tudásbázis

Hogyan tervezd meg kétszárnyú kapudat?

Egy kétszárnyú kapu méretezésénél sok tényezővel kell számolni, ezért fokozott figyelemmel kell lenni a tervezés során! Mindig visszafelé számolj! Tehát ne a kapu méretét határozd meg, hanem azt a méretet, amire feltétlenül szükséged van ahhoz, hogy csukott szemmel és hátrakötött kézzel is betalálj rajta.

Én azt javaslom, hogy 3m-nél kisebb behajtási méretben csak akkor gondolkodj, ha a környezet valamilyen oknál fogva nem engedi azt. Ezt a méretet vedd alapul és számold hozzá a rajzon is feltüntetett tényezőket. Mik azok? Először is van a kapukeret anyagvastagságának a fele, illetve a kapupánt fal-forgásközéppont távolsága. Tudom, ez így egy kicsit bonyolultan hangzik, vagy az is. Egyszerűsítek neked! Ez a méret 80-100mm között van. Tehát oldalanként ennyit kell még hozzáadni az elképzelt kapumérethez (160-200mm-t).

A következő tényező a burkolat vastagsága. Már, ha tervezel burkolatot. Ha csak színezed kerítésed, akkor ezzel a mérettel ne foglalkozz, mert nem számottevő tényező (max. 10mm oldalanként). Amennyiben mégis lesz burkolat, akkor ezt is hozzá kell adni a már eddig kalkulált mérethez. Ne feledd! Mindkét oldalon! Legyen mondjuk 30mm burkolat, az máris 2×30 = 60mm többletet jelenet.

Ha mindent jól számoltál, akkor láthatod, hogy 80+30mm-t kell hozzáadni oldalanként, tehát legalább 220mm-t összesen. A képlet egyszerű: [Zsalukövek távolsága] = [amit szeretnél behajtási méret] + 2x[burkolat mérete] + 2×100

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink