Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Pontrögzítésű beltéri üvegkorlát – előkészítési tanácsokKorlát, Pontmegfogásos üvegkorlát, Tudásbázis

Ezen üvegkorlát sajátossága, hogy az üveglapon keresztül történik a rögzítés. A rozsdamentes acél rögzítőelemeket (pontmegfogókat) precízen a falhoz és az üveghez kell illeszteni. Ezen korlát külső megjelenéséért nem csupán a beépítő lakatos cég (mi) vagyunk a felelősek, hanem azon cég is aki előkészíti a falfelületet a korlát fogadására. Erről szeretnék néhány szót írni és felhívni a figyelmet azokra a dolgokra, amire oda kell figyelni az lépcsőt megépítő cégnek.

Mire figyeljen a kőműves és a festő a lépcső megépítésénél és az utómunkánál?

 width=Az egyik legfontosabb tényező, hogy az a falfelület, ahová nekünk fel kell szerelni a pontmegfogókat, a lehetőségekhez mérten egysíkú legyen. Ez nagyjából +-5mm-es tűrést jelent a lépcső egyenesfutásában.

A lépcső oldalfala függőleges legyen (+-2mm maximum). Mielőtt azt gondolnád, hogy ez teljesen nyilvánvaló, sajnos el kell keserítselek! Az esetek többségében ezek a tűrések közel sincsenek tartva. A kőművesek többsége AHS (AHogy Sikerül) szabvány szerint dolgozik. Nem mindenki! De a többség sajnos igen.

Az általunk használt pontrögzítés 40mm-re emeli el az üveget a rögzítendő falfelülettől. Erre technikai okból is szükségünk van, hisz csak úgy tudunk állítani az üveg dőlésén, ha ehhez az elemhez hozzáférünk. Van praktikus oka is, mégpedig az, hogy az üveg takarításhoz szükség van erre a távolságra. A pontmegfogókon 5-10mm-t tudunk állítani, de mivel az állítás egy menet segítségével történik, így 3mm-en túl ez a menet már kilátszik. Normális esetben (amikor minden közel megfelelő), akkor 1-2mm-nél nem állítunk többet.

Esztétikai okból fontos, hogy a lépcső, mint már mondtam – „Egysíkú legyen.” Ha nem lesz az, akkor ez a menet ki fog látszani.

Megnyugtatás képpen. Amennyiben a fal egyenetlensége mégis a határértékeken túl lenne, akkor vannak alternatív megoldásaink, ami szintén esztétikus és elfogadható, de ezt akkor vetjük be, ha nincs más lehetőség. Kérlek, figyelj arra, hogy a falfelület tökéletes legyen.

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink