Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Lebegő lépcső. Hogyan definiálom?Lebegő lépcső, Tudásbázis

Egy átlag ember fejében hogyan jelenik meg egy lebegő lépcső?

A lebegő lépcső egy olyan lépcsőszerkezet, ami egyik oldalon a falhoz csatlakozik és egymáshoz képest semmilyen egyéb kapcsolata nincs. A lépcsőn nincs korlát, hanem csak úgy állnak ki a falból és kész! Nagyon leegyszerűsítve így gondolják a legtöbben, de így ez NEM HELYES!

Tévhit a lebegő lépcsővel kapcsolatban…

A fent leírt klasszikus értelemben értelmezett lebegő lépcsők nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak, ugyanis a lépcsőket leesés elleni védelemmel kell ellátni, amit mi, hétköznapi emberek “korlátnak” hívunk. Ennek a ténye alapvetően megborítja azt az elképzelést, ami a legtöbb ember fejében kialakul ezen lépcsőkkel kapcsolatban. Hogy ezen lépcsőkre milyen korlátot lehet építeni, erről egy másik cikkben fogok írni.

Az interneten sok olyan vizuális (nem megvalósult) tervezet látható, ahol a lépcső egymagában áll és a fallal ellentétes oldalon nincs korlát. Az előzetes (nem engedélyezett) lakás terveken is sok esetben ez így jelenik meg és ezzel sajnos meg van tévesztve a megrendelő, ilyen megoldás a valóságban nem valósulhat meg, mivel minden lépcsőre korlátot is kell építeni. Ebben a megrendelő nem dönthet, szabály van rá és az nem megkerülhető. Mi, amikor korlátot építünk, nem adhatunk át olyan megoldást, ami nem felel meg az éppen hatályos jogszabályoknak. Büntetőjogi felelősséggel tartozunk érte.

Sajnos… és tényleg sajnos, van sok jó ötlet, ami nagyon jól nézne ki, de egyszerűen nem megvalósítható a hatályos jogszabályok miatt. Az a – ”Jól néz ki, de életveszélyes!” – kategória.

Az építési hatóság nem ad használatbavételi engedélyt, ha a lépcsőn nincs leesés elleni védelem, (korlát).

Hogyan néz ki akkor egy lebegő lépcső? Mitől lesz lebegő lépcső? 

A lebegő lépcsőknek több típusa van, alapvetően ÉN úgy írnám le, hogy  – “Olyan egyedülálló lépcsőfokok együttese, amiknek a lehető legkevesebb kapcsolta van egymással, illetve a lépcsők borítása (többnyire fa) semmilyen kapcsolatban nem áll az előtte és utána következő lépcsőfokkal.”

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink