Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Kivitelezői hibák korlát témában! Hogyan csináld? Mire figyelj?Korlát, Tudásbázis

A képen látható korlátot mi készítettük el és ezzel kapcsolatban szeretnék egy kis technikai szösszenetet megosztani veletek. A következő pár sorban felhívom a figyelmet azokra a dolgokra, amire mindenképpen érdemes odafigyelni egy korlát beépítésekor.

Ügyfelünknek az volt az elképzelése, hogy mészkővel burkolja a teraszát, ami rendszerint 20-30mm vastagságú szokott lenni. Ezen burkolatokat nem ütvefúróval fúrjuk, mivel az, ha nem is töri el a lapot azonnal, mikrorepedéseket okozhat a lapban és emiatt később törik el. Ezen lapokat marószerszámmal csiszoljuk át, ennek következtében repedések nem keletkeznek.

Nagyon fontos, hogy a lapokat a burkoló teljes felülettel ragassza le (nem is kellene mondani), így azok alatt légüres tér nem alakul ki. Amennyiben a lapok nincsenek megfelelően leragasztva, úgy az oszlopok rögzítésénél eltörhetnek, mivel a talp lefelé nyomja a lapot a ragasztóval kitöltetlen tér felé, ami egy ponton eltörik.

A korlátoszlopok rögzítését mi vegyi dübellel oldjuk meg (két komponensű betonragasztóval), ebből is Fischer, Reca vagy Hilti márkájút használunk. Én úgy gondolom, hogy ezen nem érdemes (szabad) spórolni. A vegyi dübel előnye, hogy nem terheli (feszíti) a betont a rögzítésnél. Feszítő dübelt mi már szinte sehova nem használunk, legfeljebb beltérben vasbeton lépcsőhöz.

A járólap átmarását követően a betonba is üreget képezünk, amibe vegyi dübellel menetes csapokat ragasztunk. Divatos szóval: implantálunk. Miután megkötött a ragasztó, kerámiához és fémhez használható tömítőanyaggal a csapok és a kerámia kapcsolatát eltömítjük, így a víz nem tud a csavarok tövénél lejutni a járólap alá. Ezen a ponton fontos megemlítenem a vegyi dübel újabb előnyét. A vegyi dübellel rögzített kötőelemek nem tudnak megmozdulni! Ez azért fontos, mert ha megmozdul a kötőelem, akkor a tömítés megszakad, így a víz bejuthat a csavar tövénél a burkolat alá. Télen ez lapfelfagyást okozhat!

A korlátoszlop talpának a rögzítésekor is tömítőpasztát használunk (SIKA), ezáltal egy plusz víz elleni szigetelést kap a talp.

Kicsit beszélek, írok, a korlát kivitelezéséről is. Mint látod, ez a lépcső több ponton törik meg, mivel a lépcsőszakasz pihenő felülettel van kombinálva. A korlátnak minden körülmények között követnie kell a lépcső vonalvezetését, s annak geometriáját.

Maga a korlát természetesen megfelel a hatályos jogszabályoknak, ami egyre kurtább és nyakatekertebb, de a miénk. 🙂 A szabály 120mm-es maximális pálcaközt ír elő, de optikailag én azt nagynak találom, így mi a 100-110mm-es pálcaközre törekszünk.

2021-et írunk, ezért én úgy gondolom, hogy ma már kültéren csak és kizárólag tűzihorganyzott korlátot szabad építeni, és a korlátszakaszok összeillesztését lehetőleg csavarkötéssel, vagy a legminimálisabb hegesztéssel kell elvégezni. Hegesztésnél hideg horgannyal javítható a sérülés, de mint mondtam, kerülni kell! A horganyzás fontos, hisz gondolom, egyik ügyfél sem akar a csiszolt burkolat felületén rozsda foltokat látni. Csak a festés nem kielégítő megoldás, hisz a korlát talpán szereléskor sérül a festék, illetve vannak a korláton olyan pontok, ahova nem lehet a festéket kellő mértékben eljuttatni. Ilyen például a kosárdísz közepe.

Ha megfigyeled a korlát fekete színű, de ezen felül kapott egy bronz patina réteget is. Ez egy plusz festék réteg, ami a fekete felületen van rajta. Ennek a festéknek a kopásállósága magasabb, mint az alap festéknek, illetve ezen réteget nem szórással, hanem ecseteléssel hordjuk fel. Ez egy igen aprólékos és finom munka. A korlátnak olyan hatást kölcsönöz, mintha annak az alapanyaga bronz lenne és a fekete réteg lenne kissé megkopva, lehetőséget adva a bronz színnek előbukkanni a fekete réteg alól.

Remélem tudtam egy kis iránymutatást adni! Köszönöm, hogy elolvastad!

 

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink