Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Hova legyen rögzítve a korlát? Oldalra vagy felülre?Korlát, Tudásbázis

A kültéri korlátrendszerek telepítése valódi szakértelmet igényel. Nagyon fontos, hogy a kivitelezést végző szakember tisztában legyen a technológiai lehetőségekkel és elvárásokkal. Egy rosszul kivitelezett kovácsoltvas korlát óriási károkat tud okozni a későbbiekben!

Hova legyen rögzítve a korlát?

Ez a kérdés talán a legfontosabb és sajnos sokan nem gondolkodnak előre. A kovácsoltvas korlátot minden esetben a légcélszerűbb a homlok részre (oldalra) szereltetni.

A helyes út…

A korlátot még a homlokzati szigetelés megléte előtt szereltesd fel, vagy legkésőbb a színezés előtt. Miért? A korlát úgy tud a legstabilabb lenni, ha közvetlenül az födémbe rögzítjük!  NEM vashulladékkal kibejlagolva a homlokzati szigetelésen keresztül. A legszerencsésebb az, ha még nincs fent a szigetelés! Ha a szigetelés már felkerült, akkor sajnos bontani kell, de csak a korlát oszlopok talpainál természetesen. Ne engedd a távtartózást! Láttam már nem egy helyen, hogy addig dugogattak vasdarabokat a talp alá, még a kívánt távolságot el nem érték. Ez nem szakszerű megoldása a kialakult helyzetnek, bár kétségtelen, hogy a legolcsóbb. Átadásig akár még a helyén is maradhat! 😉 A mi módszerünk ennél sokkal kifinomultabb, bár tény, hogy lényegesen több munkánk is van vele, de hidd el, hogy ez a helyes út. Úgy jársz a legjobban, ha már a tervezés alkalmával a terveződ, vagy te felvesszed velem a kapcsolatot.

Amikor nincs más választásod…

Ha mindenképpen a járófelületre akarod rögzíteni a korlátot, vagy más lehetőség nincs, akkor fontos, hogy olyan cég kivitelezze a szerelést, aki tényleg ismeri a technológia előírásokat. Igen! Mi vagyunk azok! 😉 Erre is van megoldásunk! Kattints ide! >>

A burkolaton keresztül való szerelésnek több buktatója is van! Mi történhet akkor, ha nem szakember végzi?

  • Eltörhet a burkolat, ha nem megfelelő szerszám van használva annak átmarásához.
  • Átfúrható a vízszigetelést, ha nem tudja a „szakember” hogyan kell és milyen mélyre fúrni.
  • Eltörhet a burkolat és az ajzat beton, ha nem megfelelő rögzítő elemet használ a korlátok rögzítéséhez. Feszítő dübelt használ! Tilos!
  • A burkolat átfúrásánál nem megfelelő dilatációs távolságot hagy a különböző anyagból készült elemek között. A tömítettség megszakadhat és beázik és felfagy a burkolat.
  • Nem megfelelő tömítőanyagot használ a vízszigeteléshez.

Lakáson kívül ahol fagynak, csapadéknak van kitéve korlátod, ott a szerelés magasabb szintű szakértelmet igényel! mindig kérdezd meg, hogy mivel lesz megakadályozva, hogy a csapadék ne jusson a burkolat alá, valamint kérdezz rá a rögzítésre is! Ilyen esetben kizárólag ragasztással lehet rögzíteni az aljzatba, mivel a ragasztás nem terheli a betont, illetve az garantálja, hogy a rögzítőelem nem mozdul meg és ezáltal nem szakad meg a szigetelés a kötőelemek körül.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink