Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Állványozással kapcsolatos elvárásokKorlát, Tudásbázis

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Mikor van szükségünk állványra?

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor állványra van szükségünk a korlátod beépítéséhez. Már többször próbálkoztak a munkatársaim szárnyakat növeszteni, de ezidáig nem sikerül nekik. Állványra akkor van többnyire szükség egy korlát beépítésénél, amikor a beépítési magasság 3m-nél magasabb, és a korlátot a födém oldalára kell felszerelni. Ez egy épület 2. szintjét jelenti. Egyszintes épület esetén nincs szükség állványra a korlát beépítéséhez. Ez a jó hír!

Rossz tapasztalatok az állványozással kapcsolatban.

Már felméréskor szoktam jelezni, amennyiben szükség van állványra a korlát beépítéséhez. Ez többnyire nem szokott problémát jelenteni, mert a legtöbb épületre akkor kell korlát, amikor szigetelik is azt. Állvány ilyenkor ugyebár  szokott lenni. A probléma ott van, hogy az esetek 90%-ban (sajnos) az épített állvány nem alkalmas arra, hogy mi arról korlátot építsünk. A legtöbb esetben még az alapvető biztonsági előírásoknak sem felelnek meg. Sajnos ez a gyakorlat.

Az alapvető probléma…

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy valójában ott bukik meg az állványozás, hogy a szigetelő cég megépíti, de azt úgy teszi, hogy saját céljának megfelelő legyen, másra viszont alkalmatlan. Ez persze nem szándékos! Én sem tudnám, úgy megépíteni, hogy szigeteléshez alkalmas legyen. Ezzel alapvetően semmi gond nincs. A probléma ott van, hogy néhány kilós hungarocell darabokkal sétálni és beépíteni azt, teljesen mást, mint 30-50-80Kg-os korlátokat beépíteni ugyanarról az állványról, úgy, hogy azt milliméter pontossággal még állítani is kell.

Néhány „flegma” észrevétel a részemről, ezzel a témával kapcsolatban. Elnézésed kérem előre is!

  • Szeretném jelezni, hogy egyik kollégám sem kapott artista kiképzést, így nem tud olyan állványra felmenni, amin nincs kialakítva közlekedési útvonal. Nekünk sokszor többszázezer forintos szerszámokkal kell feljutnunk a szerelési helyszínére, ehhez pedig közlekedési lehetőség kell. Létra az átjárók között, szükség esetén csukható kibúvónyílással.
  • Nem nagyon szeretjük, amikor a palló, amit közlekedési útnak építettek meg, külön életet él a mellette levő másik három pallótól. Stabil, biztos, fix járófelületre van szükségünk. Nem libeghet, billeghet a lábunk alatt, míg mondjuk éppen üvegezünk, vagy egy esztétikai hegesztést végzünk. Nem utolsó sorban, leesni sem szeretnénk egy esetleges egyensúlyvesztés miatt.
  • Szeretnénk korlátot is az állványra, ugyanis ez is része annak. Az állványkorlátnak 1m magasnak kell lennie a járószinttől, és 30cm-es osztásokkal kell rendelkeznie. Néhányan azt gondolják, hogy aki korlátot épít annak nincs szüksége korlátra. Ebben a magasságban nekünk is kell! Amikor hárman fognak egy 80 kg-os korlátszakaszt, azt pozícióba kell behelyezni, és rögzíteni, akkor kell az a biztonságérzet, hogy van mögöttük valami. Egyébként előírás is, erről nem is kellene nagyon szót ejteni.
  • Jó, ha úgy van megépítve az állvány, hogy az nem akadályozza teljes mértékben a korlát beépítését. Ehhez, úgy gondolom, csak józan „paraszti” észre van szükség, semmi másra. Alapvetően a „józan” szóval lehet a probléma, mert alig láttam olyan állványt, ami ne lett volna útjában az éppen beépítésre váró korlátnak.
  • Csak egy jó tanács a végére! Ha már megrendelsz egy több milliós rozsdamentes acél korlátot, akkor legyen már annyi esze az állványépítőnek, hogy nem ahhoz drótozza hozzá az állványát. Hidd el, nem véletlenül írom ezt!

Kinek a feladata az állványozás

Mi nem vállalunk állványozást, és nem is teszünk intézkedéseket ezzel kapcsolatban. Ez a generálkivitelező (megrendelő) feladata. Ne haragudj, de nincsen szabad kapacitásom egy állványozás lemenedzseléséhez. Annyit működök közre, hogy megmondom, milyen magasságban kell elhelyezni a járószintet, és hova van szükségünk állványra. A burkolattól számítva 0,8-1m-re lefelé kell kialakítani a járószintet, és oda kell állvány, ahova korlátra is szükség van.

A fenti képen is látszik. Volt olyan, hogy 90%-ban megépítették és a maradék pár méter kimaradt, nem is nagyon értettem. Ne feszegessük…

Mikor utasítjuk el a munkát és bontjuk fel a szerződést? Fontos!

Itt szeretném felhívni a figyelmed, hogy olyan állványon nem dolgozunk, ami nem felel meg az alapvető munkavédelmi előírásoknak sem. A kollégáimnak ezesetben joguk van megtagadni a munkát, és ez ellen én sem tehetek  semmit! Őszintén szólva esélyét sem adom annak, hogy az alkalmazottaim balesetre veszélyes környezetben dolgozzanak. Erre utasítást soha nem fogok adni! Amennyiben a munkavégzésre nem alkalmas állványt a megrendelő nem akarja, vagy tudja olyan állapotba hozni, hogy az megfeleljen a munkavédelmi előírásoknak, akkor a szerződést az abban foglaltaknak megfelelően felbontom.

Végszónak

Valószínű, hogy nem ez a bejegyzés az, ami kifejezett szimpátiát ébresztett benned velünk kapcsolatban, de muszáj voltam egy kicsit keményebb mondatokat írni a szokásosnál, mert ezzel a témával kapcsolatban többnyire csak süket fülekre találtam eddig. Tiszteletem annak a néhány kivételnek, akinek sikerült elsőre rendesen megépíteni az állványt!

 

 

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink