Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Padlófűtés és korlát rögzítés! Mennyi helyet hagyjál?Korlát, Tudásbázis

Mire figyelj és mennyi helyre van szükség a korlát rögzítéséhez? Én mindig úgy gondoltam, hogy evidens, hogy oda nem szabad padlófűtés csövet húzni, ahol korlátot kell majd rögzíteni, de néhányszor azzal kell szembesülnöm, hogy egyedül vagyok ezzel. Ez nem mindenki számára annyira nyilvánvaló, mint nekem. Én azt javaslom, hogy ha a terveken úgy szerepel, hogy oldalról lesz rögzítve a korlát, akkor is ki kell a padlófűtésnek hagyni a helyet, hisz ki tudja még mi lesz?

Mennyi helyet hagyjál el a padlófűtés csöveinek?

A képen látott (b) jelű csavar közepe a beton szélétől 120mm-re van, tehát azt javaslom, hogy törekedj arra, hogy 150mm-nél még véletlenül se vidd közelebb a beton széléhez a csöveket ott, ahova feltehetően korlát fog kerülni. Én a 200mm-t javaslom, és akkor biztos nem lesz semmilyen probléma.

Mennyire fúrjuk az első furatot a beton szélétől?

Mint már több bejegyzésben is írtam, hogy mi kizárólag ragasztott kötéseket használunk szinte mindenhova, főleg a képen látott helyzetben, ahol egy puha és vékony betonrétegbe kell rögzíteni. Ilyen helyzetben TILOS feszített kötést alkalmazni! A ragasztott kötésnek köszönhetően viszonylag alacsony furatmélység használatával is, a feltételeknek megfelelő rögzítés alakítható ki. A ragasztásnak köszönhetően a beton szélétől való furattávolság is lényegesen csökkenthető.

A képen látható (a) jelű kötőelem a beton szélétől 50mm-re helyezkedik el. Ezt az 50mm-t amennyiben nincs más lehetőség tovább is tudjuk csökkenteni, de itt már nem tudunk garanciát vállalni arra, hogy a beton széle nem törik le. Ezt csak akkor kíséreljük meg, ha feltétlenül szükséges.

A korlátod közepe a beton szélétől 85mm-re helyezkedik el. Ez technikailag és esztétikailag is egyaránt indokolt, így kérlek fogadd el ezt a méretet és ne akard a beton széléhez közelebb tervezni a korlátot.

Mi az, amit el szoktak rontani és már folyik is a víz a lakásban?

Padlófűtés fűtéscső elvezetés

A képen is jól látszik úgy gondolom, de azért felhívom szövegesen is rá a figyelmet! Hiába tatod be a 150mm-es oldaltávolságot, ha elforduláskor lecsapod a sarkot. A képen is jól látszik, hogy az (A), (B) oszlop egyik furata, pontosan bele fog esni a csőbe, ha a képen látott módon vezeted el azt. A (C) oszlop mellett ugyan ezen méretnél a fűtéscső simán elhalad.

Azt javaslom, hogy a beton szélétől jelölj ki egy legalább 150mm-es sávot, amit a sarkokon is szögletesre rajzolsz, majd azt kerülve vezeted el a csöveket. Ezzel a módszerrel biztosan megkíméled magad egy igen kellemetlen helyzettől.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a padlófűtés elvezetésére is vannak előirányzatok, ezért mi mindig azt feltételezzük, hogy azok be vannak tartva, így ha mi elfúrunk egy padlófűtés csövet, akkor annak javítására nem tudunk anyagi felelősséget vállalni, ugyanis ez tervezői vagy kivitelezési hiányosság. A korlát helyén nem szabad hogy fűtéscső legyen.

Megtudjuk mondani, hogy hol vannak fűtéscsövek?

A jó hírem az, hogy bizonyos helyzetben igen. Mégpedig akkor, ha a lakás már befűthető, ugyanis rendelkezünk hőkamerával, amivel jó eséllyel meg tudjuk mondani a fűtéscsövek pontos helyét.

 

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink