Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Oszlop elhelyezés két lépcsőkar közéKorlát, Tudásbázis

Az első és legfontosabb méret, amit be kell tartani minden esetben egy lépcső megtervezésénél az az orsótér (c) mérete! Ha nem hagyunk elegendő távolságot a két lépcsőkar között, akkor nem fog beférni oda a korlátod.

Mennyi távolságot kell hagyni a két lépcsőkar között?

Ahhoz, hogy a korlátod majd kényelmesen beférjen, azt javaslom, hogy a (c) 140mm maradjon a két falsík között. Ez esetben fog esztétikusan kinézni a lépcsőd és a korlátod. A lenti képen láthatod a matekot. Ebbe a 140mm-be az általunk forgalmazott összes korláttípus beépíthető, de inkább egyeztessünk előtte! Nagyon fontos, hogy ez a távolság nagyobb se legyen, mert akkor a korlát és a lépcső között túl nagy lesz a távolság, ez pedig nem esztétikus, és nem is biztonságos.

Orsótér

Amennyiben fával burkolod majd a lépcsődet

A lécsőlap széle akár 20-30mm-t is kilóghat a falsíkból, az sem fog problémát okozni a korlát beépítésénél. A fa lépcsőlap széle és az oszlop között így marad 30mm távolság. A 140mm-es orsótér elbír még akár extrém 10-10mm vakolatot is, de mivel már láttam extrém görbén elkészített lépcsőt, nem árt ezzel is számolni. A tervezőasztalon minden egyenes, de a valóság sajnos legtöbb esetben köszönőviszonyban sincs vele.

Amennyiben hidegburkolatot tervezel a lépcsődre

Én azt javaslom, ez esetben se változtass ezen a méreten, ugyanis ma már nem divat a lécsőt pontosan a beton széléig burkolni, hanem tovább vannak engedve a lépcsőlapok 20-30mm-t. Én 20mm-t elégnek érzek, de ebben nyugodtan dönthet a „lépcső” is helyetted. Ha nem sikerült túl egyenesre, akkor legyen a túlnyúlás 30mm, de ha szép egyenes, akkor elég a 20mm. Ne burkoltasd a lépcsőd pontosan a beton széléig, mert hidd el, hogy csúnya lesz, illetve az összes egyenességi probléma látszani fog. Egy szép 20-30mm vastag mészkőlap, 20-30mm túllógással kiváló választás, úgy gondolom!

Technológiai sorrend

  1. Tervezés. Velem való egyeztetés, ha speciális igények vannak.
  2. Lépcső megépítése a terveknek megfelelően!
  3. A lépőcső egy rétegben való felvakolása (szükség esetén), esetleg glettelése.
  4. Felmérem a helyszínt és megtervezem rá a korlátot. Bemutatom neked egy látványterven. Jóváhagyod. Legyártjuk.
  5. Az asztalos/burkoló, ha betartja a terveket, akkor előttünk nyugodtan burkolhat, de arra nagyon figyeljen, hogy sehol ne jöjjön kijjebb a burkolattal a megbeszéltnél!
  6. Beépítjük a korlátot.

A technológiai sorrend változhat a korlát kialakításától függően, ezzel kapcsolatban feltétlenül egyeztess velünk a burkolás előtt!

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink