Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Oszlop elhelyezés két lépcsőkar közéKorlát, Tudásbázis

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Az első és legfontosabb méret, amit be kell tartani minden esetben egy lépcső megtervezésénél az az orsótér (c) mérete! Ha nem hagyunk elegendő távolságot a két lépcsőkar között, akkor nem fog beférni oda a korlátod.

Mennyi távolságot kell hagyni a két lépcsőkar között?

Ahhoz, hogy a korlátod majd kényelmesen beférjen, azt javaslom, hogy a (c) 140mm maradjon a két falsík között. Ez esetben fog esztétikusan kinézni a lépcsőd és a korlátod. A lenti képen láthatod a matekot. Ebbe a 140mm-be az általunk forgalmazott összes korláttípus beépíthető, de inkább egyeztessünk előtte! Nagyon fontos, hogy ez a távolság nagyobb se legyen, mert akkor a korlát és a lépcső között túl nagy lesz a távolság, ez pedig nem esztétikus, és nem is biztonságos.

Orsótér

Amennyiben fával burkolod majd a lépcsődet

A lécsőlap széle akár 20-30mm-t is kilóghat a falsíkból, az sem fog problémát okozni a korlát beépítésénél. A fa lépcsőlap széle és az oszlop között így marad 30mm távolság. A 140mm-es orsótér elbír még akár extrém 10-10mm vakolatot is, de mivel már láttam extrém görbén elkészített lépcsőt, nem árt ezzel is számolni. A tervezőasztalon minden egyenes, de a valóság sajnos legtöbb esetben köszönőviszonyban sincs vele.

Amennyiben hidegburkolatot tervezel a lépcsődre

Én azt javaslom, ez esetben se változtass ezen a méreten, ugyanis ma már nem divat a lécsőt pontosan a beton széléig burkolni, hanem tovább vannak engedve a lépcsőlapok 20-30mm-t. Én 20mm-t elégnek érzek, de ebben nyugodtan dönthet a “lépcső” is helyetted. Ha nem sikerült túl egyenesre, akkor legyen a túlnyúlás 30mm, de ha szép egyenes, akkor elég a 20mm. Ne burkoltasd a lépcsőd pontosan a beton széléig, mert hidd el, hogy csúnya lesz, illetve az összes egyenességi probléma látszani fog. Egy szép 20-30mm vastag mészkőlap, 20-30mm túllógással kiváló választás, úgy gondolom!

Technológiai sorrend

  1. Tervezés. Velem való egyeztetés, ha speciális igények vannak.
  2. Lépcső megépítése a terveknek megfelelően!
  3. A lépőcső egy rétegben való felvakolása (szükség esetén), esetleg glettelése.
  4. Felmérem a helyszínt és megtervezem rá a korlátot. Bemutatom neked egy látványterven. Jóváhagyod. Legyártjuk.
  5. Az asztalos/burkoló, ha betartja a terveket, akkor előttünk nyugodtan burkolhat, de arra nagyon figyeljen, hogy sehol ne jöjjön kijjebb a burkolattal a megbeszéltnél!
  6. Beépítjük a korlátot.

A technológiai sorrend változhat a korlát kialakításától függően, ezzel kapcsolatban feltétlenül egyeztess velünk a burkolás előtt!

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink