Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Miért törik el a burkolat és kinek a hibája?Korlát, Tudásbázis

A cím valójában egy költői kérdés, mert a valódi felelőst nagyon nehéz megtalálni egy esetleges burkolattörés következtében. A következő pár sorban megpróbálom elmagyarázni neked, mik azok az események, amik előidézhetnek egy esetleges burkolattörést. A minap is voltam egy helyen, ahol korlátot kellett javítanunk (nem a mi munkánk), mert az előző lakatos úgy összegányolta, hogy rossz volt nézni. Itt ráadásul az összes lap el is volt törve, de nem csak ott, ahol oszlop volt, hanem mindenütt. A burkolás már alapjaiban el volt rontva.

Miért törik el a burkolat?

Először is szeretném ezt az egyszerű kérdést megválaszolni. A burkolat akkor válik el a ragasztótól, amikor alájut a víz, és az télen megfagy. A fagyás következtében bekövetkező térfogatváltozás egyszerűen megemeli a burkolólapot. Az az érdekes, hogy ekkor még többnyire nem törik el a lap. Képes úgy felfagyni egy igen nagy terület, hogy egyetlen lap sem törik el. Fura igaz? Nem, dehogy! Nincs ebben semmi fura, hisz a lap csak akkor törik el, ha valami akadályozza a szabad elmozdulásban. Például, ha egy oszlop van rárögzítve, és az lefelé szorítja, a lap pedig felfelé szeretne mozdulni.

Nézd meg a képet és képzeld el azt, hogy a (c) jellel megjelölt lapot alulról felfelé a megfagyni készülő víz megpróbálja megemelni, de nem tudja, mert a lap közepén lévő (F1, F2) pontokon feltámaszkodó oszlop nem engedi.

Mi történik ekkor? A lap megpróbál meghajolni, de nyilván egy idő után már nem képes, és elpattan. Hol pattan el? Nyilván ott, ahol a leggyengébb, és ott ahol meg van támasztva. Ez a hely természetesen nem máshol van mint annál a furatnál, amit mi készítünk el az oszlop rögzítésekor.

Mi történik azután, hogy eltört a lap?

Az ügyfél hív engem és közli, hogy rosszul rögzítettük az oszlopokat, mert megrepedtek a lapok. Természetesen kimegyek és megnézem. Ilyenkor jön a fordított logika az ügyfél részéről, hisz azzal akarja bizonyítani a felelősségemet, hogy a furattól indul ki a repedés, tehát ott is folyt be a víz a lap alá. Ez természetesen nem igaz, hisz a repedés nem azért van a furatnál, mert a víz ott folyt be, hanem azért mert ott törik el a lap, ahol meg van gyengítve.

Mit teszünk meg azért, hogy a mi csavarkötéseinknél a víz be ne juthasson a lap alá?

Vicc, de képzeld el, van olyan cég, aki semmilyen tömítést nem használ a kültéri lapok átfúrása után! Még annyit sem, hogy odamaszatol valami ragacsot, hogy legalább esélye legyen kivédeni a víz leszivárgását.

Mi csempemaróval készítjük elő a furatot, ezzel meggátoljuk a hajszálrepedések kialakulását a járólapban, megfelelő dilatációs hézagot hagyva a furat pereme és a kötőelem között, kitömítjük azt, kifejezetten erre a célra alkalmas tömítőanyaggal. A tömítőanyag úgy hozzátapad a kötőelemhez és a kerámiához, hogy levakarni nem lehet róla, tehát ez a lehető legtöbb, amit megtehetünk az ügy érdekében.

Akkor mégis hol jut le a víz a burkolat alá?

Ez esetek többségében a képen (a) pirossal jelölt tömítésnél. Sajnos sokan nem tudják még burkoló létükre sem, hogy ezt a hézagkitöltést nem szabad ugyanazzal az anyaggal kifugázni, mint amivel a lapok közötti hézagot teszik. A járólapoknak egymáshoz képest azonos a hőtágulása, de az alumínium cseppentőnek már teljesen más. Ezt a kapcsolatot rugalmas tömítéssel kell megoldani.

Előfordulhat, de ennek nagyon kicsit az esélye, hogy a (b) sárgával jelölt fugánál jut le a víz. Ehhez már nagyon kezdőnek kell lenni. Azt azért nem árt tudnod, hogy többféle fuga létezik, illetve minden járólapnak megvan, hogy azt milyen fugahézaggal ajánlott beépíteni.

Felelősségvállalás

Aki ismer az tudja, hogy a saját munkámra maximális felelősséget vállalok! Ha mi elrontunk valamit (szerencsére ilyen nagyon ritkán van, de előfordul), akkor megyünk és kijavítjuk. Nem egyszer előfordult, hogy garanciaidőn túl is.

Mindazonáltal a lapfelfagyásra sajnos nem tudok garanciát vállalni. A járólapon keresztüli rögzítéseknél ezt az eshetőséget a szerződésben kizárom. Ennek egyetlen egy oka van, mégpedig az, hogy nem bizonyítható, hogy ki a valódi felelőse a károkozásnak. Egyet viszont megígérek már most, mégpedig azt, hogy mi mindent megteszünk ezért, hogy a mi hibánkból víz ne jusson a burkolatod alá.

Hogyan érvényesíthető mégis a garancia? Van kiskapu?

A jó hírem számodra az, hogy van. Kicsit macerás, de van. A burkolóval úgy kell leszerződni, hogy ő vállalja a korlát rögzítési pontjai körül a vízszigetelést. Ez annyit tesz, hogy mi kifúrjuk a lapot. Beépítjük a csavarokat, de a csavarok körül a burkolathoz képest Ő tömíti.

Na, most azért azt is elárulom, hogy az elmúlt 8 évben ilyen még egyszer sem fordult elő. Általában az a bevett szokás, hogy én elmondom a burkolónak, hogyan fogunk tömíteni és mivel, erre pedig rábólint. Őszintén szólva még nem találkoztam olyan burkolóval, aki egy kicsi érdeklődést is mutatott volna aziránt, hogy én ezt az információt megosztom vele.

Míg hallgat engem, valószínűleg ezt gondolja magában – „Történjen bármi, ha kifizettek, én ide vissza nem jövök többet!” 😉

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink