Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Orsótér nélküli gipszbeton lépcsőre korlát. Tervezői segédlet.Tudásbázis, Gipszbeton lépcső

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Gipszbeton lépcsőre orsótér nélküli korlát tervezés és kivitelezés. A gipszlépcső vázát nem mi építjük meg!

Az alább leírtak csak iránymutatás a lépcső tervezéséhez! Minden esetben konzultálj a gipszbeton lépcső tervezőjével, illetve kivitelezőivel!

Mi az előnye ezen lépcsőkialakításnak?

  • Mivel a két kapaszkodókar egy tengelybe kerül, így kb. 150mm hely spórolható meg a lépcső teljes szélességében.

Van hátránya? Van…

  • Korlát nem építhető meg a lépcső alsó szakaszán teljes hosszban, ezért a kapaszkodás a belső íven nem megoldott. Ez nem olyan nagy probléma, mivel ilyen típusú kialakítás esetén a lépcső belső felét egyébként sem „használja” senki, mivel a kis lépcsőfokok miatt kényelmetlenül használható. Ilyen esetben mindenféleképpen javasolt a lépcső külső (szélesebbik) oldalára fali kapaszkodót szereltetni.

Mire érdemes odafigyelni a lépcső tervezése közben?

  • Úgy esztétikus a korlát kialakítása, ha a pengefal a korlát 1/3 részéig ér, tehát lépcsőfok középtől mérve 300-400mm között.
  • A lépcső legtetején a pengefalat lehetőség szerint vissza kell vágni. A vágási magasság a burkolat típusától változhat! A jelen terven úgy van kialakítva a vágási magasság, hogy az a burkolattal van egy vonalban. Ennek előnye, hogy a rozsdamentes acél profil teljes egészében látszani fog, éppen úgy, mint a pengefal tetején. Van erre más megoldás is, azt egy korábbi gipszbeton lépcsős cikkben olvashatod. 

Tervezői segédlet letöltéséhez kattints ide (PDF) >>

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink