Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Mit jelent a biztonsági üveg kifejezés?Rozsdamentes, Tudásbázis

Ki és mi dönti el, hogy kell biztonsági üveg a korláthoz, vagy sem?

Azt hogy egyes üvegkorát típusokhoz, milyen üveget használunk, azt nem mi döntjük el, hanem vannak erre vonatkozó előírások. A pontos technikai részletekbe nem fogok belemenni, mert feleslegesnek tartom, hogy ezzel terheljelek. Amit érdemes tudni, hogy olyan helyre ahol az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) korlátot ír elő, és te üvegkorlátban gondolkozol, oda minimum kétrétegű ragasztott biztonsági üveget kell beépíteni. Ezt „üveges nyelven” VSG üvegnek hívjuk.

Ahol az üvegnek csak térelválasztás szerepe van (nem kötelező a korlát), oda tehetünk akár egyrétegű üveget is, bár ezeket ajánlatos edzett üveg formájában beépíteni. Miért? A sima (nem edzett) üveg, táblába, éles élekkel törik (mint az ablaküveg), ezért nagyon súlyos sérüléseket tud okozni. Az edzett üveg, pici apró kis kockákra törik (buszmegálló üvege) és az üveg élek is tompábbak, nem okoznak sérülést, legfeljebb apróbb karcolásokat.

VSG (Verbund-Sicherheitsglas) jelölés

A VSG kifejezés azt jelenti, hogy a termék kettő, vagy több üveglapból van elkészítve és az üveglapok között PVB (poli-vinil-butirol) fólia található. Ennek a fóliának több szerepe is van az üveg gyártása során, de a te szempontodból azért fontos, mert az üveg törése esetén ez tartja továbbra is egyben az üveget, tehát nem tudsz átzuhanni azon. Legfeljebb bereped. Hozzáteszem, hogy ezek az üvegek rendeltetésszerű használat közben, nem törnek. Ettől egyáltalán nem kell félned!

Milyen korláthoz használunk edzett (ESG – Einscheiben-Sicherheitsglas) üveget?

Az üveg típusát a korlát típusa határozza meg. Olyan üvegkorlátok esetében, ahol az üveg rögzítése az üvegen keresztül történik, ott edzett (ESG) üveget kell használni kötelezően. Miért? Az üveg fúrásakor hajszálrepedések keletkeznek a furatszélnél és ezek a repedések az edzés során újra lezáródnak, ezzel meggátolva az üveg továbbrepedését. A másik ok, a teherbírás. A pontokban rögzített üvegeknél a furat köré összpontosul az összes teher, amit az adott korlátszakaszra kifejtenek, ezért az üvegnek sokkal szívósabbnak kell lennie. Az edzett üveg teherbírása többszöröse a sima üvegének.

 

 

 

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink