Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Fa korlát színválasztéka és fajtájaKorlát, Tudásbázis

MILESI fa festék. Milyen színt válassz?

Mi kizárólagosan csak a MILESI színcsaládjával dolgozunk, mivel ez a minőség az, ami egyezik az általunk is forgalmazott termékek minőségével. Én a MILESI festéket egy kiváló minőségű festéknek tartom, már több éve dolgozunk a család szinte összes típusával, eddig csalódást nem okozott még egyik ügyfelünknek sem. A fa színét úgy érdemes kiválasztani, hogy a korlát környezetében lévő fa tárgyak színéhez igazodjon. Amennyiben semmilyen fa bútor, ajtókeret, stb. nincs a korlát közelében, akkor a padlóburkolathoz passzoljon.

A naturális színek (fekete, fehér, ezüst, stb.) mindenhez passzolnak többnyire, ezért, ha tanácstalan vagy és nem tudsz dönteni, akkor egy natúr lakkozott felület megoldhatja a kérdést.

A fa anyaga. Melyiket válaszd?

A fa fajtáját tekintve bükk és tölgyfával dolgozunk. A (a) tölgy egy durvább erezetű keményebb fa, míg a (b) bükk egy lágyabb erezetű puhább fa. A fa kiválasztásához érdemes körülnézni a korlát közvetlen környékén és a fa fajtáját ahhoz illeszteni.

Hol tudod kiválasztani a színt?

Én a legjobb megoldásnak azt látom, hogy az időt nem sajnálva be kell menni egy festéküzletbe és ott színkártyáról kiválasztani a színt. Irányadónak alább csatolok két linket, ahol megtudod tekinteni az árnyalatokat, viszont vigyázz, mert a monitorod színhűsége nagyban befolyásolhatja a végeredményt.

Pácok bükkfára >>
Pácok tölgyfára >>

Nem árt, ha tisztában vagy a színmélység fogalmával. Én így hívom!

Azt tudomásul kell venned, hogy a fa az egy természetes anyag, ezért nincs belőle két egyforma. Könnyen előfordulhat, hogy az általunk beépített fa kapaszkodók faanyaga több különböző erdőből származik.

Miért mondom ezt? Amikor pácolunk egy fát, akkor az erezetétől és a fa tömörségéből kifolyólag másképpen „szívja” magába a festékanyagot. A különböző mennyiségű festék, különböző színárnyalatokat eredményez. Ez azt jelenti, hogy a fa kapaszkodón lesznek világosabb és sötétebb részek is. Ez egy teljesen normális jelenség, ez emeli ki a fa erezetét. Ettől fog látszani igazán az erezet, ami a fa sajátja.

Ezt azért írom le, mert már belefutottam olyan helyzetbe, ahol azt „sérelmezték”, hogy nem egyenletes a fa színtónusa, „színmélysége”. Hát nem is lesz az soha! Egy fa színmélysége soha nem lesz egyenletes. Maga a kiválasztott szín mindig ugyan az marad, de a színmélysége változni fog. Lesznek világosabb és sötétebb részek a fán, illetve látszik majd az erezet is.

Ha azt szeretnéd, hogy a kapaszkodód teljesen egyszínű legyen, akkor jobb ha egy festett vascsőben gondolkozol.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink