Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Horganyozás és a vele járó utómunkálatokKerítés, Korlát, Tudásbázis

Kicsit bosszantó…

Gyorsan panaszkodom egy kicsit, és utána kifejtem, a miérteket! Alapvetően akkor vagyok kicsit morcos, amikor elküldök egy ajánlatot és azt kapom válasznak, hogy – ” Az ajánlatban szereplő tűzi horganyozás költsége magasabb, mint amit kiszámoltam! Inkább elviszem magam a horganyozóba!” – mondja a leendő ügyfél. Bár, aki ezen is vacakol, az általában nem szokott az ügyfelünk lenni. Nem szeretném, ha azt gondolnád, hogy mi csak azért kérünk pénzt, mert elvisszük a kerítésed, vagy éppen a korlátod a horganyozó üzembe, majd visszahozzuk onnan. Ennél sokkal összetettebb a feladatunk!

Mit tartalmaz a horganyozás költsége?

Nálunk a horganyozásra kiajánlott költség nem csak azt a költséget foglalja magába, amit a horganyozó üzem (NAGÉV CINK Kft.) elkér tőlünk, hanem a horganyból visszaérkezett áru utómunkájának a költségét is. Amikor visszaérkezik egy kovácsoltvas kerítés, vagy egy kovácsoltvas korlát a horganyozóból, akkor nagyjából egy-két ember egy egész napot azzal tölt, hogy átcsiszolja (persze finoman), átpucolja az egészet. A horganyozás akármennyire is jól sikerül, mindig vannak olyan részek, ahol az olvadék úgy szilárdul meg, hogy azt le kell csiszolni, mert balesetet okozhat, vagy éppen túlzott esztétikai problémát okoz. Természetesen ezzel sokan nem foglalkoznak, mondván – „Ne fogdossa az ügyfél! Messzebbről kell nézni!” Mi foglalkozunk vele!

Milyen sérülést okozhat az utómunkálat hiánya?

Furatok horganyozáshoz

Én személyesen utasítom a tisztítást végző kollégát, hogy egy kovácsoltvas korlát esetében mindig ellenőrizze a kapaszkodón esetlegesen előforduló szennyeződéseket. Egy korlátkapaszkodónak tökéletesen simának kell lennie! Egy rossz helyen megszilárduló olvadék olyan éles tud lenni, mint egy borotvapenge. Azonnal áthasítja a bőrt, ha nincs lecsiszolva. Az ilyen jellegű megfolyásokra nagyon nagy hangsúlyt fektetünk!

A fenti képen egy kerítés sarokpontja látható. Lehet, hogy kicsit ijesztően néz ki, de nem lesz az, ha kezelésbe vesszük. A kép jobb felső sarkában látszik egy éles megfolyás. Ilyen, és ehhez hasonló megfolyásokkal van tele egy korlát kapaszkodója is. Gondolom, nem nehéz elképzelni, hogy milyen sérülést tud okozni, ha egy ilyenbe belenyúlunk véletlenül. A mi feladatunk, hogy a horganyozóból visszajövet ezeket a megfolyásokat megszüntessük.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink