Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Milyen falat építs lebegő lépcsőhöz?Tudásbázis, Lebegő lépcső

A fal típusának a meghatározása a tervezési folyamat része. Ezt többnyire az épületet tervező statikus határozza meg, de elmondom az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.

Csak a fal oldalon rögzített lépcsőfok

Amikor lebegő lépcsőről beszélek, akkor alapvetően olyan szerkezetben (lépcsőfokban) gondolkodom, ami csak a fal oldalon van rögzítve, tehát a fal 100%-ig teherhordó.

Ebben az esetben javasolt legalább 200mm-es betonfalat tervezni. Lehet zsalukőből épített is. A falban lévő vasalást úgy javasolt elhelyezni, hogy a lépcső felőli oldalról nézve minimum 80mm mélyen legyen. Ennek egyszerű oka van. Zavarnak minket a lépcső rögzítő csavarok helyének kialakításában. Amennyiben statikailag nem okoz gondot, akkor kérjük ezt a felületet szabadon hagyni, ellenkező esetben maximum 6mm-es betonvas legyen a külső 80mm-es felületben.

A lépcső mindkét felén való rögzítés

Amennyiben a lépcsőfok mindkét fele teherhordó, abban az esetben elegendő egy 150mm-es téglafal a lépcsőfokok rögzítéséhez. 

A lépcsőfok nem fal felőli oldalát (ahova a korlát kerül) többféleképpen is teherhordóvá lehet tenni. 

  • A lépcsőfokot a mennyezethez függesszük cső pálcákkal.
  • Pontmegofásos üvegkorlátot építünk rá, ami minden lépcsőfokot összeköt és a mennyezethez, valamint a padlóhoz is rögzítve van.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink