Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Pontmegfogásos üvegkorlát két lépcsőkar közé. Üveglapok egy síkban.Tudásbázis, Korlát, Pontmegfogásos üvegkorlát

A képen egy olyan üvegkorlátot látsz, ahol a lentről felfelé jövő és a felfelé haladó üveglap is ugyanabban a síkban helyezkedik el. Ahhoz, hogy ez tökéletesen és költséghatékonyan megvalósulhasson, az alábbi feltételeknek kell teljesülnie.
  • A két lépcsőkarnak szinte tökéletesen párhuzamosan kell futni egymással. Ez a terveken minden esetben így szerepel, de a valóságban előfordul, hogy centiméteres különbségek vannak. A párhuzamosság azért fontos, mert az alsó üveg ekkor tud szépen egy síkban találkozni a felette lévő üveggel.
  • A két lépcsőkar között, a képen (a) és (b) pontok, minimum 102mm és maximum 110mm távolságnak kell lennie. Ettől a mérettől nem érdemes eltérni, mivel így a gyári üvegfogók átalakítás nélkül beépíthetők. Amennyiben az (a) és (b) pontok távolsága nem 105-100mm között vannak, úgy egyedi pontmegfogók gyártása szükséges. Nálunk ez sem akadály, de ezek az átalakítások a költségeket növelik.

Mit csinálunk, ha az (a) – (b) pont távolsága nem 105 és 110mm közé esik?

A gyári pontmegfogókat esztergagép használatával kettévesszük, majd beletoldunk ugyanazon anyagból, ha az orsótér nagyobb a megadott méretnél. Amennyiben az orsótér kisebb a megadott méretnél, akkor a pontmegfogók faltól való elállását csökkentjük.

A matek! Hogyan jön ki a 102mm?

  • A pontmegfogó mérete a lépcső oldalától az üvegfelületig gumi betéttel együtt 43mm.
  • Az üveg vastagsága minimum 16mm.
  • A pontmegfogó az üveg másik oldalától a lépcsőig szintén 43mm.
Az üvegfogók 5mm-t biztonsággal állíthatók, tehát a méretük ennyivel növelhető meg szükség esetén. Az üveglapok pontos beállításához szükség van az üvegfogók állíthatóságára.

Fontos!

A két lépcsőkar közötti (a -b) távolságnak festés, glettelés, esetleges burkolás után kell rendelkezésre állnia. Tehát számolj a nyers lépcsőre rákerülő egyéb rétegrendekkel is!

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink