Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Mennyire lesz pontos a lebegő lépcső kivitelezése?Lebegő lépcső, Tudásbázis

3D mérés technológia

A felmérést egy 3D lézerrel végezzük, ami térben képes milliméter pontossággal mérni és az adatokat egy AutoCad program számára használható állományba menteni. Ezen adatok felhasználásával készítjük el a helyszín pontos digitális példányát. Gyakorlatilag lemodellezzük azt a teret, ami a valóságban is rendelkezésre áll.

Ebbe a digitális térbe kezdjük el megtervezni a lebegő lépcsőt és a hozzá tartozó korlátot. Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt látni fogod 3D-ban pontosan azt a terméket a valós helyén, amit majd kapni fogsz tőlünk, valamint a félreértések esélye ezzel a megoldással gyakorlatilag a 0-ra csökken.

Az elkészült lebegő lépcső beépítési helyéről és annak formájáról pontos műszaki rajzot is kérhetsz, amennyiben valamelyik kapcsolódó szakiparnak arra szüksége van. Többnyire a lebegő lépcsőket asztalos szakember burkolja be fával, ezért egyeztetés után a fa lépcsőfokok formájára és méreteire is javaslatot teszünk. Az asztalos munkára a terveink alapján pontos ajánlatot tudsz kérni.

Az eszköz ugyan milliméter (+-1mm) pontosan mér, de a tervek és a valós helyszín között, korrigálva a fal egyenetlenségeit és a szükséges tűréseket alkalmazva elmondható, hogy a terv +-5mm pontossággal megegyezik a valósággal.

Mennyire lesz pontos a gyártás?

A lépcső szerkezetét a kollégáim műhelykörülmények között készítik el, tehát nem a helyszínen van összeállítva, hanem a főbb összetevők a műhelyben készülnek el. Az anyagok vágása, illesztése és hegesztése következtében a gyártandó termék +-2mm-es pontossággal készül el. Ez a tűrés bőven az általánosan elfogadott tűrésen belül van.

Helyszíni beépítés pontossága

A gyakorlat azt mutatja, hogy mire a lépcső elkészül és beépítés is megkezdődhet, addigra valami nem várt esemény fogadja a beépítő kollégákat a helyszínen. Előfordult már, hogy a rendelkezésre álló tér szűkebb, vagy éppen rövidebb lett, mert közben felkartonozták a falakat és erről elfelejtettek értesíteni minket.

Van olyan eset, amikor a helyszínen egy kis improvizációval megoldhatóak ezen helyzetek, de ennek lehetősége közel sem biztos. Előfordulhat, hogy a teljes lépcsőt újra kell gyártani! Ennek elkerülése érdekében bárminemű majdani változtatásról tudnunk kell, még a tervezés fázisában!

Amennyiben a helyszín a felmérés és a beépítés között csak annyiban változik, ami előre le van egyeztetve, akkor a tervek és a beépítés szinte milliméter pontosan megegyezik.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink