Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Lebegő lépcső. Az első lépés…Lebegő lépcső, Tudásbázis

Tervezés…

Első lépésben leírom, hogy mi a hivatalos menete egy lépcsőtervezésnek, majd leírom, hogy a valóságban ez hogyan történik.

Hogyan kellene működnie a tervezésnek?

Egy új építésű ingatlannál minden esetben az építész tervezőnek kell az engedélyeztetési  terveken feltüntetnie a lépcsőszerkezetet. Ez többnyire egy vonalas rajz, ami a konkrét műszaki megoldást nem tartalmazza. 

Amikor az építési engedélyt megadták, akkor el kell készíti a kivitelezési tervet, illetve a hozzá kapcsolódó statikai tervet. Ezen tervek határozzák meg, hogy a lépcső hogyan, milyen csavarral, azt milyen mélyen rögzítve, milyen hegesztéssel, milyen anyagból készüljön el. A statikai terv alapján kerül meghatározásra a kapcsolódó fal típusa, vasalása, és mindenre kiterjedő összetétele.

Nekünk lakatos cégnek ilyen tervekből KELLENE a lépcsőt elkészíteni.

Hogyan történik a tervezés a valóságban?

A tervezők egy része már az első vonal megrajzolása előtt tőlem kér segítséget abban, hogy milyen módon tervezzék meg a lépcsőszerkezetet és a hozzá kapcsolódó falat. Nekem kell javaslatot tennem, hogy mi hogyan legyen, már azelőtt, hogy valós tervek születtek volna.

Csak jelezném, hogy nincs ezzel semmi baj! Nem reklamálok! 🙂 Csak nagyon sok energiát felemészt a rengeteg kérdés megválaszolása. Ezért is készülnek ezen cikkek.

A gyakorlat az, hogy elkészül az engedélyeztetési terv, amin fel van tüntetve a lépcső vonalvezetése, fajtája és a hozzátartozó fal típusa. Annyit szoktam kérni, hogy a lépcső mérete és pozíciója is legyen pontosan a terven meghatározva, mert akkor már közbe tudok szólni, ha valami nem lesz jó.

Miután az építési hatóság megadta az építési engedélyt, elkészül az épület addig a pontig, ameddig a kiviteli tervek alapján az lehetséges. Ezen a ponton már kellene, hogy a lebegő lépcsőről is kiviteli terv legyen, de én még ilyet nem láttam az elmúlt bő 10 év alatt.

Itt szokott az történni, hogy készítünk a lépcsőről egy “javaslatot”, ami tartalmaz egy 3D-s látványtervet, méreteket a már valós helyszín méreteit figyelembe véve. Azért írtam, hogy “javaslatot”, mert mivel mi kivitelezők vagyunk és nem hivatalos tervezők, így aláírt, lepecsételt tervdokumentációt nem tudok adni a lépcsőről. Az a javaslat, amit kapsz tőlünk, szinte milliméter pontosan az, aminek majd el is kell készülnie. Ezen javaslat alapján el lehet készíteni a kiviteli terveket és a statikát, amit fel lehet tölteni az E-naplóba.

Mikor keress fel minket, ha meg akarsz bízni a munkával? Mikor rendeld meg a munkát?

Az engedélyezési terv elkészítésének fázisában is egyeztethetsz velem, de mivel nagyon sokan keresnek minket, ezért megkérlek, hogy mielőtt kérdést teszel fel, olvasd végig azon leírásokat, amit ebben a témában megosztottam. Itt olvashatod: Lebegő lépcső tudásanyag >>

Amennyiben már tájékozódtál és nem kaptál választ minden kérdésedre, akkor nyugodtan keress meg és megválaszolom azokat.

Amikor elkészül a lebegő lépcső és a hozzá tartozó korlát vázlata (terveződ készíti el), akkor már tudsz tőlem ajánlatot kérni a munkára. A tőlem kapott ajánlat megközelítőleg pontos lesz. Az árajánlat elfogadása után tudok részletesen bekapcsolódni a tervezésbe.

Milyen fázisban tudok segíteni a valós tervek elkészítésében? – “Javaslat!”

Amikor a helyszín olyan szinten elkészült, hogy a lépcső pontos helye meghatározható, akkor tudok nekiállni a tervezésnek. 

A helyszín felmérését én, vagy a kollégám egy háromdimenzióban milliméter pontosan mérni képes műszerrel végzi. A felmért pontokat felhasználva elkészítjük a helyszín digitális példányát. Ezen digitális térbe tervezzük meg a lebegő lépcsőt. Ez a mérési technológia a jelenleg elérhető lehető legpontosabb.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink