Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Öntartó lebegő lépcsőt betonfalra?Lebegő lépcső, Tudásbázis

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Lebegő lépcső rögzítéséhez a legideálisabb falszerkezet a vasalt betonfal, mivel annak legnagyobb a teherbírása, illetve abba tudunk a legnagyobb szilárdsággal rögzíteni.

Mire kell törekedni a betonfal elkészítésénél?

A betonba általában 80mm mélyen fúrunk be és ebben a mélységben helyezzük el a rögzítő csavarokat, amit vegyi dübellel (beton ragasztóval) rögzítünk. Nekünk nagyon nagy segítség, ha a betonfal (lépcső felőli oldalán) 80mm mélységben egyáltalán nem, vagy legfeljebb 6-8mm-es betonvassal találkozunk. Nyilván nem szerencsés, ha a betonvasat el kell fúrni, hisz annak funkciója van a betonban.

Érdemes a tervezéskor azt számításba venni, hogy a fal ezen oldala relatív sűrűn furatolva lesz, így nagy eséllyel sok betonvas lesz elfúrva. Amennyiben statikailag indokolt, természetesen lehet benne betonvas a külső szélén is!

Az eddig épített lebegő lépcsők mindegyike 300mm-es betonfalra került fel. Eddig minden építész így tervezte a falat, így azt gondolom statikailag ez indokolt volt. Ebben a kérdésben nem tudok állást foglalni, kizárólag az eddig tapasztaltakat írtam meg.

Miért fontos, hogy a rögzítés vegyi dübellel történjen?

A vegyi dübel, más néven betonragasztó hatalmas előnye a feszítő dübellel szemben, hogy nem terheli a betont. Míg a feszítődübel a nevéből is kifolyólag úgy rögzül a betonban, hogy beékelődik és minél nagyobb húzóerő éri, annál jobban feszíti a betont.

Míg a feszítődübel esetében relatív nagy rögzítési távolságokat kell betartani, figyelembe véve a beton minőségét és a rögzítési mélységet, úgy a vegyi dübel lényegesen jobb paraméterekkel bír ebből a szempontból is.

A vegyi dübel használatakor a kimozdulás esélye is lényegesen kisebb, mint a feszítődübel esetében.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink