Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Melyik kaputípust válaszd? Kétszárnyú? Úszó? Alsó sínes toló?Kerítés, Tervezési segédlet (kerítés), Tudásbázis

Kétszárnyú kapu

Én úgy gondolom, hogy a kétszárnyú kovácsoltvas kapuk esztétikailag a legszebbek. Nincs elegánsabb annál, amikor a gépkocsiddal megállsz a kapud előtt és az kétfelé – szinte kitárva karjait – nyílik ki előtted. Most mondd meg őszintén! Láttál te már olyan filmet, ahol a gazdag tulaj megáll a kapuja előtt, és az oldalra elgurul előtte? Én még nem láttam. Az elegancia alapja ez a kaputípus.

Szeretném azt is kiemelni, hogy ezen kétszárnyú kapu árban is a legkedvezőbb, amellett, hogy a legszebb.

Úszókapu és alsó sínes tolókapu

A tolókapuk és az úszókapuk akkor kezdtek elterjedni, amikor divattá vált, hogy az utca felé kezdtek az emberek építkezni. A házak annyira közel kerültek az utcához, hogy egy kétszárnyú kapu nem lett volna praktikus megoldás, mivel relatív sok helyet vett el a bejáró hosszából. Ekkor kezdtek elterjedni az oldalra mozgó úszó-, és tolókapuk.

Én úgy gondolom, hogy az elterjedésük fő oka a házak pozíciója volt. Az emberek azt látták, hogy az új házakban úszókapukat és tolókapukat használnak. Sokan azt gondolták, hogy ez valami nagyon modern megoldás, pedig csak szükségmegoldás volt. Volt egy időszak (és erről próbálom leszoktatni az ügyfeleimet), hogy mindenki úszókaput akart, még az is, akinek megvolt a helye a kétszárnyú kapuhoz. Azt gondolta, hogy ezzel a megoldással több lesz a kerítése. Pedig éppen hogy kevesebb. Legalábbis azok szemében, akik adnak az esztétikára.

Én azt javaslom, hogy ha a hely nem indokolja, akkor mindenképpen kétszárnyú kaput építtess be, meg se forduljon a fejedben a másik két megoldás.

Milyen helyigénye van a különböző kaputípusoknak?

Kétszárnyú kapu: A kapu nyitott helyzetben, a telek felőli oldalon, a beépítési ponttól a kapunyílás méretének a felét veszi el. A nyitás irányába a talaj emelkedése maximum 20mm legyen. A kapu csak a telek felé nyílhat, közterület felé nem. Ezt az OTÉK 253/1997. (XII. 20.) rendelet is szabályozza.

Alsó sínes tolókapu: A kapu a kerítés belső oldalán mozog. Helyigénye a nyitás irányába, a kapunyílás mérete, plusz 500mm. Különleges esetben az 500mm, 300mm-re csökkenthető. Tehát egy 3,2m-es kapunyílás esetén oldalra 3,7m helyre van szükség.

Úszókapu: Az úszókapu szintén a kerítés előtt mozog, a belső oldalon. Helyigénye lényegesen nagyobb, mint az előbb említett típusnak. A méret meghatározásához pontos számítás szükséges, de egy 3,2m-es kapu esetében a nyitás irányába 4,8m helyre van szükség.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink