Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Szigeteléshez távtartó konzolKorlát, Tudásbázis

A képen látható megoldás bármilyen oszlopos korlátrendszer oszlopainak rögzítéséhez használható, attól függően, hogy az milyen rögzítőtalppal rendelkezik. Általunk gyártott, szigeteléshez alkalmazható távtartók, természetesen a saját termékeinkkel kompatibilisek, illetve a képen látott megoldástól akár eltérő is lehet, olyat gyártunk, amire szükség van.

A rögzítési felület vastagságától és az arra rákerülő szigetelés vastagságától függően döntjük el, hogy milyen távtartót tervezünk meg, de a képen látott megoldás a legáltalánosabb. Mindkét megoldás alkalmas arra, hogy az előírásoknak megfelelő terhelésnek eleget tegyen, de amennyiben a betonfelület vastagsága lehetővé teszi, a négypontos rögzítést szoktuk alkalmazni.

Mi már nem használunk ilyen helyzetben olyan rögzítési megoldást, ami terheli a betont (feszítődübel), hanem kizárólag vegyidübellel (betonragasztó) dolgozunk, ami semmilyen terhelést nem ró a betonra, illetve a kötési szilárdsága is nagyobb. A ragasztott kötés kizárja a kötőelem kimozdulását is, ezáltal egy nagyon biztonságos rögzítés érhető el. Gondolom nem kell mondanom, hogy ez mélyen a szigetelés alatt mennyire fontos.

Technológiai sorrend

  • Első lépésben a konzolokat építjük be. A konzolokat nem elég csak felcsavarozni, ugyanis a betonfelület, ami a helyszínen vár, az sajnos soha nem egysíkú és még annál ritkábban függőleges. Tehát minden konzolt egymáshoz képest úgy kell beépíteni, hogy azoknak a külső felszíne (ahová majd a korlát oszlop csatlakozik) pontosan egyvonalban legyen, illetve függőlegesen álljon. Három-négy konzolnál ez nem nagy kihívás, de ha már van egy 10-15m-es szakasz, az izgalmasabb. Ha csak felszórja valaki a tartókat, akkor a korlát pontosan olyan hullámos lesz, mint az a beton, ami elkészült. Nem! Nincs egyenes beton!
  • Miután felszereltük a konzolokat, utána el kell készíteni a szigetelést, színezést. A konzolokat úgy méretezzük, hogy azok 10mm-rel legyenek hosszabbak, mint a majdani szigetelés és a színezés együtt. Ez azért fontos, mert így nem tűnnek el a konzolok a szigetelésben, lehetetlenné téve az oszlopok pontos felszerelését és beállítását. Ezúton is kérünk, hogy szigetelés és színezés előtt a konzolokat csomagoltasd be, és védjék meg az esetleges sérülésektől. Utólagosan nagyon körülményes ezeket javítani. A konzolok majdani látszó része egyébként szálra csiszolt felületű, tehát ami kilátszik a szigetelésből az esztétikailag teljesen rendben lesz.
  • A színezés után építjük be az oszlopokat. A konzolok pontos beépítésének köszönhetően, már csak minimálisan kell állítani bármin is, ezt az oszlopokon lévő csavarok segítségével meg tudjuk tenni.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink