Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Járólapok, burkolatok fúrása, marásaKerítés, Korlát, Tudásbázis

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Amit feltétlenül tudnod kell!

A burkolatok átfúrása (marása) ma már rutin feladat, amennyiben a kivitelező rendelkezik egy ehhez megfelelő kéziszerszámmal. Úgy gondolom, hogy ez legyen az első kérdésed, ha nálad is burkolat fúrásra van szükség. Neked óriási szerencséd van, mert mire ezen bejegyzés végére érsz fel tudsz majd tenni néhány olyan kérdést, amivel kiszűrheted a kóklereket. 🙂

Tedd fel a kérdést: „Milyen módon fogod átfúrni nekem a burkolatot?”

Minden olyan válasz rossz, ami azt feltételezi, hogy ütvefúrógéppel akarják átfúrni neked a burkolatodat! Gyorsan meg is indoklom, hogy miért, és már érteni is fogod a lényeget. Ma már minden burkolat alapból törékeny (márvány, mészkő, stb.), vagy a felületkeményítés miatt hagyományos fúróval szinte fúrhatatlan. Ilyenek például a sokszorosan kopásálló kerámia járólapok. Az előbb említett anyagokat ütve fúrással fúrni TILOS!

Miért nem használható ütvefúró a burkolólapok átfúrásához?

Az ütve fúrás, mint a nevében is benne van úgy működik, hogy a szerszám ütőerejétől függően kisebb-nagyobb ütést ad le a fúrószár végével érintkező anyagra, jelen esetben a járólapra. Ez több okból sem jó:

 • A járólap ragasztása a rezonancia miatt helyenként elengedhet, így a lapod többé nem fog odatapadni a felülethez. Ez egyenes út kültéren a lapok felfagyásához.
 • A járólap felszínét érintő ütés kipattinthat egy darabot a járólapból, és az akár lehet nagyobb, mint amit majd a talp le képes fedni. Ergo látszani fog a repedés.
 • A járólapban a rezgés hatására hajszál repedések keletkezhetnek, ez később laprepedéshez vezethet. Lehet, hogy csak a következő télen veszed észre, amikor már nem tudod a kivitelező számonkérni.
 • Ütvefúróhoz nem lehet olyan fúrószárat kapni, ami járólap átfúrásához való, nem is erre lett kifejlesztve, így az ezekkel elkészített furatszélek repedezettek, egyenlőtlenek lehetnek. A repedezett furatszélek később a lap berepedéséhez vezethetnek.

Tuning módszerek 🙂 Csak szigorúan érdekesség képen.

Néha hallok elképzeléseket arról, hogyan kell megoldani eme nemes feladatot házi módszerekkel. Ebből osztok meg veled néhányat, de kérlek meg se próbáld!

 • A burkolatot egy pontozóval meg kell pattintani és utána kell vasfúróval ütés nélkül átfúrni!
  Ebben van némi logika, mivel a burkolat megkezdése az igazi feladat, mivel a burkolat alatt relatív puha a felület. (Kerámia járólap esetén.) Egy márvány lépcsőt kopogtathatja napestig, akkor sem fog semmi történni, legfeljebb a haszna rámegy az éppen kopogtatott járólap cseréjére.
 • Kétélű ütvefúróval kell fúrni, de úgy, hogy a fúró egyik élét le kell csiszolni a fúrószárról!
  Remélem tudsz követni! Szóval veszel egy olyan fórászárat, amit eleve nem erre találtak ki, majd levágsz egy darabot belőle. Nem is folytatom…

Na! Akkor, elárulom végre hogyan kell átmarni azt a fránya burkolatot szakszerűen.

Ha hiszed, ha nem, több megoldása is van a feladatnak! Már csak ezért sem értem azokat, akik nem a helyes utat választják.

 • A Hiltinek van erre a célra kifejezetten dobozban kapható vizes szettje. Ez szuperül működik, csak beltérben nehezen használható, mert a vizet folyton terelgetni kell, és ha végigfolyik a falon, akkor annak senki nem örül.
 • Lehet venni olyan csempemarót, ami külsőre hasonló egy fúrógéphez. Ezzel már szárazon csodálatosan lehet csiszolni.
 • Ha egyszerű, praktikus és nem túl drága megoldást keresel, akkor lehet venni sarokcsiszolóba fogható marófejet is.Érdemes a sarokcsiszolónak fordulatszám szabályozósnak lennie, mivel a különböző átmérőjű marófejeknek azonos fordulatszámon más a kerületi sebességük. Ergo tudnod kell fordulatszámot állítani.

Mi végigpróbáltuk mindet, van mindegyik eszközből egy darab a raktárban, de nekünk a sarokcsiszolóba fogható vált be a legjobban. Ezt használjuk. A fent említett szerszámok hatalmas előnye, hogy képtelenség eltörni velük a járólapot, vagy bármilyen más burkolatot. Akkor törhet el csak a burkolat, ha már eleve repedt volt. Szó szerint a levegőben is ki tudjuk úgy marni, hogy sérülés azon nem keletkezik. A kiképzett furat nem fúrással keletkezik, hanem marással. A szerszám elcsiszolja a felületet és nem forgácsolja azt. A csiszolás eredménye egy tökéletes furat körüli kontúr, ami semmilyen repedésnek nem lehet a kiindulópontja. Ez a tökéletes megoldás! Burkolat törés, repedés 100%-ban kizárható ezzel a módszerrel.

 

 

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink