Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Bontható rozsdamentes acél korlátoszlopRozsdamentes, Tudásbázis

Néha felmerül az igény, hogy a rozsdamentes korlátok egy bizonyos része bontható legyen. Ennek hátterében többnyire az áll, hogy a lépcső, amit rozsdamentes korláttal kell ellátni, az szűk, és a korlát akadályozhat egy esetleges bútor fel-le rakodást.

Most lehet, hogy azt gondolod, ez végtelenül egyszerű feladat, mivel a rozsdamentes korlát talpai csavarozva vannak és a korlát ezáltal bontható. A probléma ott van ezzel, hogy a korlátok talpainál hézagolólemezek kerülnek beépítésre a beállítás miatt és ezek egy esetleges bontás alkalmával kiesnek. Tehát a feladatunk az, hogy olyan megoldással szolgáljunk, ami lehetővé teszi a korlátoszlopok bontását úgy, hogy az visszaszereléskor pontosan ugyanabba a pozícióba kerüljön vissza, mint ahonnan le lett szerelve.

Rozsdamentes korlát rögzítése

Mi a képen látott megoldással oldjuk meg a rozsdamentes acél korlát bonthatóságát. Láthatod, hogy igen nagy hangsúlyt fektetünk az esztétikára! A kötőelem és a cső közé egy olyan elemet helyezünk be, ami tökéletesen rásimul a csőre, ezzel a csavar által kifejtett erőt eloszlatja a cső felületén, tehát nem egy pontra összpontosul, mint egy alátét esetében. Ezzel a megoldással teljes meghúzás esetén is a cső csupán 0,4-0,6mm-t deformálódik, ami gyakorlatilag szemmel észrevehetetlen.

Sokszor láttam már olyan „gyárinak” nevezett megoldást, ami egyrészt rendkívül csúnya, másrészt műszakilag sem kellőképpen kielégítő. A mi közbetét-elemünk helyett egy egyszerű alátét van meghajlítva csupán, ami sem kellő felfekvést nem biztosít, sem az általunk elvárt esztétikai megjelenésnek nem tesz eleget. A javára csak annyi írható, hogy az alátét kb. 6 Ft, meghajlítani kb. 2 másodperc, míg a mi elemünknek a gyártása nagyjából fél óra.

Hogyan készül a rozsdamentes acél közbetét?

Fogunk egy nyers csövet, aminek mindkét felére egy áthatáscsiszoló-géppel kiképezzük azt az ívet, ami majd ráfekszik a 42mm-es rozsdamentes acél csőre. A félkész alkatrészt lesorjázzuk, majd méretre vágjuk. A méretre vágást követően egy rozsdamentes acél alátéttel lefenekeljük. Az alátétet körbehegesztjük a csövön, majd körbecsiszoljuk. A durva csiszolás nyomait egy szalagcsiszolón tovább finomítjuk, majd egy még finomabb csiszolószalaggal ismét körbecsiszoljuk. Én úgy gondolom, hogy aki igényes megoldást akar, ez ennél alább nem adja.

 

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink