Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Gipszbeton lépcsőre korlát. Hogyan kezdjed?Tudásbázis, Gipszbeton lépcső

Pár szó a gipszlépcsőről

Kijelenthetem, hogy a  gipszbeton lépcső korunk egyik legnagyobb találmánya! Kétség sem fér hozzá!  Rendkívül olcsón és gyorsan építhető meg. Ezen lépcsőszerkezetekre nagyon körültekintően kell korlátot építeni, nagyfokú szaktudást, pontos tervezést igényel. A nehézséget az okozza, hogy nagyon kis felület áll rendelkezésre a korlát megfelelő rögzítéséhez, illetve nem ritka, hogy több szögváltás is keletkezik a megépítés során, amit nekünk, lakatosoknak a lehető legpontosabban le kell követnünk.

Hogyan rögzítjük a korlátot?

A lépcső pengefala, amire a korlátot felszereljük, a következőképpen épül fel: 10-10mm gipsz között, 30mm vasalt beton. Nekünk a középső 30mm-es betonba kell rögzítenünk. A 30mm-es betonfelületbe üregeket képezünk, amibe menetes csapokat építünk be kétkomponensű ragasztó segítségével. A ragasztásnak köszönhetően a rögzítések nem terhelik (feszítik) a betont, szilárdságát tekintve legalább a betonnal azonos. Ez a jelenlegi legkorszerűbb technika az ilyen helyzetek megoldására. Ezen beragasztott menetes csapok segítségével rögzítjük a korlátot, illetve egyúttal fel is ragasszuk azt a pengefal tetejére.

Sérülni fog a lépcső a korlát beépítése közben?

Igen, de ne aggódj! Amikor megépül a gipszlépcső, ne kezd lefesteni, leburkolni! Ez nagyon fontos! Nekünk a lépcsőre teljesen nyers állapotában van szükségünk a korlát megépítéséhez! A korlát beépítése során az elkészült lépcsőszerkezetet sok esetben még alakítani kell, hogy az elkészült korláthoz a lehető legjobban idomuljon. Az elkészült lépcsőszerkezetek felületei többnyire elnagyoltak, számunkra nem kellőképp egyenesek. Szükség esetén csiszolnunk, vágnunk kell még a gipszlépcső  éleiből, hogy az pontosan hozzáfeküdjön a korlátunk felfekvési pontjaihoz. Gyakorlatilag minden felületet egyenesre és vízszintesre alakítunk, mivel a korlátszerkezet nem lehet minden kis görbeséghez hozzáilleszteni, illetve a vízszintes felületeinek valóban vízszintesnek kell lennie, ugyanis csak így tudnak pontosan egymáshoz csatlakozni a síkban találkozó elemek.

A korlát rögzítéséhez szükséges csapok furatainak elkészítése során előfordulhat, hogy a gipszlépcső külső rétege megreped, esetleg kitörik. Emiatt nem kell aggódni, mivel 100%-osan vissza tudjuk javítani, sőt mondhatom hogy 110%-osan, mert a javítóanyag jobb minőségű mint az-az anyag, amiből a lépcső készül. Feltehetnéd a kérdést, hogy – „Akkor miért nem abból készül az egész lépcső?” Azért, mert ebből az anyagból 300ml 7.000 Ft. 🙂 Helyi javításra kiváló, de nagyon-nagyon drága.

Technológiai sorrend

 1. Elkészíti a gipszlépcsőt a vállalkozó (akitől megrendelted)
 2. Felmérjük az elkészült gipsz lépcsőszerkezetet
 3. Megtervezzük a korlátot a gipszlépcsőre
 4. Legyártjuk a korlátot
 5. A lépcsőszerkezetet az elkészült korláthoz igazítjuk.
 6. Beépítjük a menetes csapokat.
 7. Bejavítjuk az esetlegesen keletkezett sérüléseket a lépcső szerkezetében.
 8. Beépítjük a korlátot és átadjuk azt.
 9. A festő bejavítja a lépcsőszerkezetben esetlegesen keletkezett esztétikai hibákat és lefesti azt.

Mit kérek, ha velünk akarod elkészíttetni a korlátod?

 • Először is azt kérem, hogy bízz meg szakértelmünkben! Már a sokadik ilyen lépcsőkorlátot építjük meg, ezért ne kételkedj a döntéseinkben. Pontosan tudjuk, mit csinálunk és miért. Hidd el, hogy bármi is vár minket a helyszínen, mi a legjobbat, legszebbet fogjuk kihozni belőle.
 • A lépcső beépítőjét kérd meg, hogy ne építsen be menetes csapokat a pengefal élébe, mivel mi nem használjuk fel azokat. A csapok általában esztétikai szempontból nem a legideálisabb helyen vannak, ezért szeretem azokat is a helyére rakni.
 • Hívd fel a lépcsőépítő figyelmét arra, hogy a gipszlépcső a lehető legegyenesebb legyen, ugyanis az 50mm széles pengefalra egy 60mm-es profilt helyezünk fel, így az 5-5mm túllógást enged csak meg. Ha a fal görbe lesz, a korát nem tud hozzáidomulni. 80mm-es profilra is van lehetőség, de az esztétikailag már nem annyira előnyös.

Milyen plusz költségekkel kell számolnod?

Tőlem fix ajánlatot fogsz kapni, nem módosítok az áraimon, sem a beépítés közben, sem pedig utána. Ha betartod a technológiai sorrendet, akkor semmilyen plusz költséged nem lesz. Amit ki kell javítani a lépcsőn a korlát beépítése után, azt mi elvégezzük, benne van az ajánlatunkban.

Egyedül akkor merül fel költséged, ha a technológiai sorrend megborul, például már lefestetted a falfelületet, vagy már le is burkoltad. Ebben az esetben nem tudjuk garantálni, hogy a festés, burkolat nem fog sérülni. Ha ilyet tapasztalok, akkor erre a helyszínen külön fel fogom hívni a figyelmed. Amennyiben ezt nem fogadod el, sajnos nem tudom elvállalni a beépítést.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink