Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Erre figyelj, ha gipszbeton lépcsődre velünk akarsz korlátot építtetni!Tudásbázis, Gipszbeton lépcső

Nagyon fontos! Mielőtt tovább olvasol, ezt feltétlenül olvasd el!

A gipszbeton lépcső korunk egyik legmodernebb lépcsője, mindenkinek jó szívvel ajánlom, mivel az eddigi tapasztalatok alapján rendkívül tartós, és költséghatékonyan megépíthető. Az alább leírtakat csak akkor vedd figyelembe, ha velünk akarod a lépcsőt megépíttetni, mivel a leírtak a mi munkánkat segítik elő! Könnyen előfordulhat, hogy alább olyan kérést, tippet fogsz olvasni, ami egy másik cégnek esetleg megnehezítheti a dolgát!

Az alábbi képeken szereplő munkák 99%-a megvalósult munka, tehát tökéletes minőségű, esztétikus korlátot építettünk rá. A felvetett apróságok a helyszínen, vagy már a tervezés alkalmával megoldódtak, illetve a lépcsőt építő vállalkozókkal évek alatt kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően ezen apróságokra is figyelemmel vannak.

Bátran állítom, hogy amilyen lépcsőre mi eddig megbízást kaptunk, arra tökéletes minőségű korlátot tudtunk építeni. Eddig ügyfeleink 100%-a elégedett volt az általunk átadott gipszbeton lépcsőre épített korlátokkal.

Pengefal és fal találkozása

 width=

A képen látható pengefal pontosan egy síkban van az épület falával. Mivel mi a pengefal élére építkezünk, ezért a pengefalat 5-15mm-re el kell tolni a fekete nyíl irányába. Ennek köszönhetően az általunk beépített takaró konzol még így is 0-10mm-re lesz a fal élétől. Javaslatom szerint az eltolás 15mm legyen.

Menetes csapok

 width=

Amennyiben biztos vagy benne, hogy velünk akarod a korlátod elkészíttetni, akkor a képen látható menetes csapokat ne rakasd bele a lépcsődbe. Alapból belerakják, nekünk meg csak útban van. Lehet, hogy lesz olyan lépcsőépítő, aki azt mondja, hogy az kell bele, annak mond, hogy – „A FémDekor csinálja. Nekik nem kell.” A „Hogyan rögzítünk akkor?” kérdésre meg nem szoktam válaszolni, legyen az a mi titkunk. Neked legyen annyi elég, hogy sokkal erősebb megoldást fogsz kapni annál, mintha a képen látható kötőelemeket felhasználnám. Hozzáteszem a lépcsőépítők által nyújtott megoldás sem rossz, de mi tudunk egy kicsit jobbat 🙂 Bízz bennünk! Ezen cikk írásakor 7 éve foglalkozunk gipszbeton lépcsőre korláttal, és még 1 garanciális javításunk sem volt.

Pengefal levágása a majdani járószinttel egy vonalban.

 width=

A képen egy jó megoldás látható, amennyiben a korlát beépítése a burkolás előtt történhet meg és a burkolat garantáltan nem ér majd a levágott él fölé. A képen látható, hogy hiányzik még a burkolat.

Egyenes falak

 width=

Az építőiparban nem ritka a 10, de akár a 20mm-es eltérés is, főleg zsaluzott szerkezeteknél. Szerencsére elmondhatom, hogy az elmúlt 9 éven gipszbeton lépcső esetében alig tapasztaltam 5mm-nél nagyobb eltérést! Ezúton is elismerés a gipszbeton lépcsőt építő srácoknak! Nekünk nagyon fontos, hogy ez a fal hosszanti irányban a lehető legegyenesebb legyen, ugyanis egy olyan nyílegyenes profilt építünk rá, ami mindkét irányba csak 5mm-t lóg túl. Ha esetleg a lépcső görbülete nagyobb ennél (nagyon hosszú szakaszoknál nehéz ezt a tűrést tartani), akkor olyan profilt teszünk fel, ami 15mm-t lóg túl mindkét irányba.

Pengefal visszavágása

 width=

Valószínűleg statikai szempontok miatt nem lett visszavágva a képen látható pengefal, de amennyiben lehetőség van rá, a piros vonal mentén érdemes visszavágni a pengefal tetejét. Amennyiben a gipszbeton lépcsőt beépítő cég jóváhagyja, mi magunk is elvégezzük az átalakítást, ezért már nem kell plusz köröket futni!

Feljáró melletti hézag és pengefal magasság

 width=

Az (a) méret így is jó, de sokkal jobb, ha pontosan egy vonalban van a visszavágás a burkolat szintjével. A gipszbeton lépcső szélessége 50mm (10mm gipsz, 30mm beton majd ismét 10mm gipsz). Mi erre a betonra egy 60-80mm széles profilt építünk rá, ami 5-15mm-t lóg fúl a pengefal szélén, attól függően, melyiket alkalmazzuk. A fal egyenessége határozza meg, hogy melyik profil lesz az ideális. A képen látott födém bontásra kerül, ezért nem gond a jelenlegi helyzet, de ha ez így maradna, az problémát okozna nekünk. Mint láthatod a (b) méret jelen esetben 0mm. Ennek 60mm-es profil esetében legalább 10mm-nek, 80mm-es profil esetében min. 20mm-nek kell lennie. Ha nem akarsz hibázni, akkor a lépcső mellett ilyen esetben hagyj min. 20mm helyet. Vedd figyelembe a majdan felkerülő rétegrendeket is (karton, vakolat, glett, festés, stb.)

Ügyfél kérésére levágott pengefal

 width=

Az ügyfél azt kérte, hogy a jobb oldalon a pengefal legyen teljesen  levágva. Ilyet soha ne tegyél, mert csak problémát okozol magadnak és nekünk is. Ha mégis úgy döntesz, hogy visszavágatod, akkor a lépcsőcsúcsoktól legalább 100mm-t hagyjál el. Ha már így alakult, szebb lett volna, ha a másik oldalon is megtörténik. 

Födémkivágás csatlakozás

 width=

NEKÜNK ezzel annyi a problémánk, hogy az (a) szakaszra nem tudunk korlátot építeni, illetve nincs is nagyon értelme, mert a kapaszkodó túl közel lenne a falhoz. Nyilván ki lehet emelni, illetve törést rakni bele, de úgy mi nem szívesen csináljuk meg. Ilyen helyzetben javaslom, hogy a (b) irányba legyen eltolva a pengefal annyira, hogy a (c) ponton a mennyezet alá érkezzen úgy, mint a (d) oldalon. Tehát a pengefal belső széle és a feljáró fal belső oldala között még legalább 5mm, de inkább 20mm maradjon. Ezáltal a korlát a fal alá tud zárni. Ilyen esetben mindenképpen üvegkorlátot szoktam javasolni.

Sarok levágás

 width=

A nyíllal jelölt sarokra nincs szükség. Mi is letudjuk vágni, nem fogunk ezért nyafogni, de felesleges meghagyni. Megbonyolítja a korlát építést. Ha nem levágom, hanem egy sarokpontot alakítok ki oda rozsdamentes acélból, az a megrendelőnek nagyjából 1 óra plusz munkadíjba kerül.

Falpótlás

 width=

Mivel a korlátunkkal nem férünk be a felső fal mellé, ezért azt kértük, hogy a felső fal legyen kipótolva a zölddel jelzett vonalig. Ennek köszönhetően a korlátunk szépen neki fog zárni a falnak, úgy, ahogy annak lennie kell. A felső fal teteje kapni fog egy rozsdamentes acéltakarót is. Amikor ilyen találkozás van, mi azt kérjük, hogy a felső fal legyen szemben az alsó pengefallal. 

Pengefalak sarkon való találkozása

 width=

Ennél a munkánál egyáltalán nem okoz gondot ez a kialakítás, de csak azért, mert pontmegfogásos üvegkorlátot építünk erre a lépcsőre, az pedig nem érinti a felső pengefalak vonalvezetését. Amennyiben a szokásos módon a pengefal tetejére építenénk meg a korlátot, abban az esetben zavaró lenne. Arra kell csak figyelni a lépcső megépítése közben, hogy a képen látható módon a pengefal végpontjai ne mutassanak egy pontba. Az alsó szakasz végpontja a piros nyíl irányába ha csak 50mm-t lefelé el van tolva, nekünk az már tökéletes!

Élvédőzött, glettelt, festett lépcső

 width=

Mint a képen is láthatod, a gipszlépcső le van élvédőzve, glettelve és festve is. Gyakorlatilag minden gipszbeton lépcsős cikkemben leírom, hogy a lépcsőnek nyers állapotban kell maradni, mert nem tudom garantálni, hogy a korlát beépítése közben nem fog esetleg kitörni, megrepedni a külső gipsz héjazata. Ezen repedések, törések részünkről tökéletesen javíthatók, festés után nyoma sem marad, statikai problémát nem okoz!  Nem szabad készre készíteni a lépcsőt! Nekünk nyers állapotban kell maradjon!

[/et_pb_text]

[/et_pb_gallery][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink