Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Gipszbeton lépcsőt szeretnél? Mire figyelj, ha korlátot is szeretnél rá?Gipszbeton lépcső, Tudásbázis

Én személy szerint imádom a gipszbeton lépcsőket! Kétségtelen, hogy korunk egyik legnagyobb találmánya! Gyorsan megépíthető (akár egy-két nap) és az ára is igen kedvező. Na, de ennyit a reklámról! 🙂 Szeretném itt jelezni! MI NEM építünk gipszbeton lépcsőket! Mi ezekre a lépcsőkre kizárólag korlátokat építünk! Amennyiben lépcső építő céget keresel, legyen a legjobb barátod a hihetetlen és csodálatos Google! 😉

A korlát építésekor ezen lépcsőknek nagyobb figyelmet kell szentelni, mint a hagyományos lépcsőknek, ugyanis a beton szerkezete kecsesebb, ezért vékonyabb felületek állnak rendelkezésre rögzítési szempontból. A legfontosabb dolog, amit ki kell emelnem, hogy a gipszbeton lépcsőbe tiplivel, feszítődübelell rögzíteni nem ajánlatos, illetve a szerkezetbe való ütvefúrást is kerülni kell.

A korlát tervezésekor figyelembe kell venni a rendelkezésre álló felületek méretét és szögét.

Mi például egy térben milliméter pontosan mérni képes 3D lézerrel mérjük fel a helyszínt, ami egy DWG fájlba menti a mért koordinátákat. Ezeket a felmért pontokat egy CAD tervező programban meg lehet jeleníteni, majd ezen pontok felhasználásával meg lehet tervezni a helyszín pontos digitális mását. Az elkészült digitális 3D helyszínre pedig rá lehet tervezni a korlátot, szinte mm pontosan.

Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen műszer, illetve egy szakember, aki tervezni tud, akkor érdemes hagyományos módon mérni egy lejtésmérő bevonásával. A gipszbeton lépcső felmérésénél fontos a pengefalak szöge, mivel a korlát arra épül fel, vagy annak vonalát követi.

A rögzítésnél arra kell törekedni, hogy a lehető legnagyobb felületen legyen a korlát rögzítve, különböző technikák alkalmazásával, mivel a rendelkezésre álló felület lényegesen kevesebb a hagyományos korlátoknál megszokottnál. 30mm betonfelület a kiindulási alap!

Mint a képeken is láthatod, mi üvegkorlátot szoktunk építeni ezen lépcsőkre, mivel az üveg bármilyen formára vágható. Az üvegnek megvan az az előnye, hogy bármilyen formában ugyanazt az esztétikai élményt nyújtja. A képen látott lépcső egy “vízszintes” pálcás kivitelű korláttal sokat vesztett volna a megjelenéséből.

Az üvegkorlátok egyik előnye, hogy teljes mértékben megfelelnek a hatályos előírásoknak. Az üvegtől nem kell félni, nem összekeverendő az ablaküveggel! Ezek az üvegek két rétegű üvegek, az üveglapok között biztonsági fólia helyezkedik el, ami törés esetén egyben tartja az üveglapokat, illetve növeli az üvegek szilárdságát.

Amennyiben korlátot szeretnél építtetni gipszbeton lépcsődre, jól válaszd meg a céget, aki majd csinálja, mert akár olyan kárt is lehet okozni a lépcsőben, ami csak nagyon nehezen javítható, de akár előfordulhat az is, hogy a lépcsőt újra kell építeni. Mi már találkoztunk olyan lépcsővel, amit a “szaki” annyira megrepesztett, hogy javíthatatlanná vált és a tulajnak el kellett bontania, majd helyére egy újat kellett építenie.

Szeretném nyomatékosan kihangsúlyozni, hogy maga a gipszbeton lépcső egy kiváló konstrukció, de sajnos szakavatatlan kezekben súlyos károkat lehet benne okozni. Javaslom, hogy olyan céggel csináltass korlátot ilyen lépcsőre, akinek van tapasztalata benne, vagy legalább tisztában van azzal, hogyan kell arra szakszerűen rögzíteni.

Köszönöm, hogy elolvastad! Amennyiben hasznosnak találtad, dobj egy lájkot és oszd meg azon barátaiddal is, akiknek ez az információ hasznos lehet!

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK