Előkészítési tanácsok pontmegfogásos üvegkorláthoz

Előkészítési tanácsok pontmegfogásos üvegkorláthoz

Az üvegkorlát különlegessége

A pontmegfogásos üvegkorlát rögzítése az üveglapon keresztül történik. A rozsdamentes acél rögzítőelemeket (pontmegfogókat) precízen a falhoz és az üveghez kell illeszteni. A korlát megjelenéséért nem csupán mi, a beépítő lakatos cég vagyunk felelősek, hanem az a cég is, amely előkészíti a falfelületet a korlát fogadására. Szeretnénk néhány szót szólni arról, hogy mire kell figyelni a lépcső előkészítésénél.

Mire figyeljen a kőműves és a festő?

Az egyik legfontosabb tényező, hogy a falfelület, ahová a pontmegfogókat fel kell szerelnünk, a lehetőségekhez mérten egysíkú legyen. Ez körülbelül +-5 mm-es tűrést jelent a lépcső egyenesfutásában.

A lépcső oldalfala legyen függőleges (+-2 mm tűréssel). Tapasztalataink szerint ezek a tűrések gyakran nem teljesülnek, ezért fontos, hogy a kivitelezés során különös figyelmet fordítsanak ezekre a részletekre.

Pontrögzítés részletei

Az általunk használt pontrögzítés 40 mm-re tartja el az üveget a rögzítendő falfelülettől. Erre technikai okokból van szükségünk, mivel csak így tudjuk állítani az üveg dőlését. Praktikus ok is áll emögött: az üveg tisztításához szükség van erre a távolságra.

A pontmegfogókon 5-8 mm-es állítási lehetőség van, amivel kiküszöbölhető a fal egyenletlensége. Az állítás menetes rendszerrel történik, de 3 mm-nél nagyobb állításnál a menet kilátszik a pontmegfogó mögül, ami esztétikailag nem ideális. Ezért fontos, hogy a fal a lehető legegysíkúbb legyen.

Esztétikai szempontok

Esztétikai szempontból fontos, hogy a lépcső „egysíkú” legyen. Ha nem az, akkor a menet ki fog látszani.

Alternatív megoldások

Amennyiben a fal egyenetlensége mégis meghaladja a határértékeket, vannak alternatív megoldásaink, amelyek szintén esztétikusak és elfogadhatóak. Ezeket azonban csak végső esetben alkalmazzuk. Kérlek, figyelj arra, hogy a falfelület tökéletes legyen.

Scroll to Top