Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Szigeteléshez távtartó konzol, lapmegfogásos üvegkorláthozKorlát, Tudásbázis

A képen látható egy rozsdamentes acél korlát üvegbetéttel. Mi ezt a típust “lapmegfogásos üvegkorlátnak hívjuk”, így neveztük el. Ha megnézed az oszlop alsó részét, az egy igen combos 100x100mm-es szögletes távtartóhoz csatlakozik, ami ragasztott kötéssel (vegyi dübel) van felrögzítve a betonhoz. Miért gondolom, hogy ez szükséges?

A ragasztott kötésre azért van szükség, mert 2022-ben járunk és ez a legbiztosabb rögzítési megoldás betonba. Drágább, mint egy alapcsavar? Sokkal! Jobb, korszerűbb, biztosabb? Sokkal! A konzol el lesz szigetelve és esélyét sem akarom hagyni, hogy ott probléma alakuljon ki. Ugye nem kell mondanom, miért? Igen! Szét kell bontani, ha probléma van. 

A ragasztott kötésnek óriási előnye, hogy nem terheli a betont. Nem feszíti, mint egy feszítődübel vagy egy tipli. Teljesen tehermentesen rögzül a szerkezethez. Úgy kell elképzelni, mintha a csavarok már akkor be lettek volna építve, amikor a betont öntötték. Ezen felül hézagolásra is kiválóan alkalmas. Tökéletes felfekvést biztosít a talp számára.

Az a konzol olyan masszív áthidalást nyújt a beton és az oszlop között, mintha az oszlop magára a betonra lenne rögzítve. Az a 100x100mm-es konzol semennyit nem rugózik. Ezt tudja akár 300mm-es szigetelés esetén is.

Ki lehet váltani a távtartót kis csövekkel? Ki lehet váltani a talp alá bevagdosott zártszelvénnyel? Ki, persze… ha csak nézegetni akarjuk a korlátot és soha nem akar nekidőlni majd senki. Nem lesz majd 4-5 ember, aki nekidől a 1,5 méteres köznek. Vagy nem fúj ott a szél egy cseppet sem, ami 30-40-50-100 évig folyamatosan mozgatja a korlátot, stresszelve a távtartót és a kötőelemeket.

A korlát nem játék! Nem csak dísznek van! Életet ment. Funkciója van. Higgyétek el, hogy ez szükséges. Nem jókedvemből tervezünk és építünk be ilyen konzolokat. Nekünk is egyszerűbb lenne aládugni egy zártszelvényt. De nem lehet.

Az az oszlop, amit ott látsz, 3mm-es falú anyagból van. Nem 2mm-es. +~30 % anyagtöbblet. Miért? Mert így lényegesen kisebbet rugózik és sokkal stabilabb a korlát. Szerintetek azért csinálom 30%-al drágább anyagból, hogy a magasabb ár miatt ne vedd meg? Tudom! Ha ezen spórolnék, eladhatóbb lenne a termékem. Tudnék máshol is spórolni, de nem fokok. Azért nem, mert hiszem, hogy ez így megfelelő és máshogy számomra nem elfogadható.

Ha máshogy gyártjuk le, vékonyabb anyagból, megfelel a jogszabályoknak? Meg… mert olyan definíció nincs, hogy mennyit mozoghat. Márkás autó és papírautó… mindkettő átmegy a műszaki vizsgán? Át! Gurulnak az úton? Igen! Minőségben ugyanaz a kettő? Közel sem!

A kollégám a minap úgy hozta vissza a méreteket a gyártó részlegnek, hogy odaírta, hogy az egyik oszlop 1mm-rel hosszabb legyen, mert a konzol 1mm-rel lejjebb lett felrakva. Ez már tényleg túlzás, de megtörtént. Az, hogy valaki mennyire figyel oda a részletekre, emberi beállítottság. Nem tanulható! Vagy megvan, vagy nincs. Én úgy válogattam össze a teljes csapatot, hogy ez az attitűd jellemezze a kollégákat. Azért, mert én is ilyen vagyok. Vagy tökéletes valami, vagy nem az. Nincs középút!

Drágábbak vagyunk, mint az átlag? Lehet! Amit itt hagysz nálam pénzt, annak az ellenértékét  megkapod minőségben és hozzáállásban? 100%-ig biztos lehetsz benne hogy igen!

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink