Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Mángorolt, laposvas, zártszelvény, négyzetvas. Mit jelentenek ezek a kifejezések?Kerítés, Kerítést díszítő elemek, Korlát, Tudásbázis

A hétköznapi ember számára nem sokat mond az a kifejezés, hogy mángorolt. Mángorolt anyagokat használunk főként kovácsoltvas korlátok és kovácsoltvas kerítések kivitelezésénél. A fenti képen lévő (a)-val jelölt laposvasak, zártszelvények és négyzetacélok a mángorolt termékek. Jellemzőjük, hogy az anyagok szélén enyhén „csipkézett” benyomódás látható. Ez maga a mángorlás. A képen látott vasanyagok egyébként „születésükkor” még ugyanolyanok voltak, mint a mellettük lévő (b) társaik, csak ők az idők során kiváltságossá váltak. A mángorlást egy mángorlógép készíti el, egy nem túl bonyolult eljárást alkalmazva.

Mángorolt vagy nem mángorolt?

Mindig felmerül a kérdés, hogy milyen anyag felhasználásával készüljön el egy kovácsoltvas kerítés, vagy éppen egy kovácsoltvas korlát. Én azt javaslom, hogy ha a letisztultabb, kissé modernebb vonalat akarod követni, akkor válasz nem mángorolt elemeket a kerítésed, korlátod megépítéséhez. Egy nem ultramodern, de relatív letisztultabb kinézetű házhoz jobban illik egy letisztultabb kerítés.

Amennyiben viszont a házon akár kívül, akár belül megjelennek rusztikusabb elemek, ilyen például egy erősebben kitüremkedő kőburkolat, akkor inkább válaszd a mángorolt kinézetű elemeket.

Van olyan helyzet is, amikor a megrendelőnek megtetszik egy rozetta-minta, ilyenkor annak stílusához igazítom a teljes kerítést.

Nem tudod eldönteni melyiket válaszd?

Nem kell aggódnod, nem foglak magadra hagyni, és azt mondani, hogy – „Ezt neked kell eldöntened!” Segítek meghozni a helyes döntést. Szerencséd van, mert az eddigi visszajelzések alapján, kicsit szerényen azt állíthatom, hogy jó döntéseket szoktam hozni. Eddig még mindenki elfogadta, és a végén elismerte a döntéseimet.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink