Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Használati és karbantartási útmutató – Horganyzott és/vagy festett kerítésekHasználati és karbantartási útmutató, Kerítés, Tudásbázis

Használati utasítás

A kerítést rendeltetésének megfelelően kell használni, a hétköznapi használattól eltérő terhelésnek kitenni tilos! A kerítésnek telekhatároló funkciója van, felesleges és túlzott terheléseknek kitenni tilos.

A kerítés úgy van tervezve és rögzítve, hogy a hétköznapi használat során keletkező oldalirányú és felülről irányuló erők többszörösét elbírja, illetve a környezeti tényezőkből adódó terheléseknek (szél, csapadék, hőmérsékletváltozás, stb.) statikailag ellenálljon.

Kerítés megóvásának intézkedései

  • A kerítést le kell fedni, be kell csomagolni amennyiben a környezetében munkálatok folynak.
  • A kerítésre tárgyakat ráhelyezni, illetve nekitámasztani szigorúan tilos, még akkor is, ha más forgalmazó kerítésre helyezhető termékeket forgalmaz és ajánl. (Pl.: postaláda, tábla, kapucsengő, stb.)
  • A kerítést és annak festett részeit is meg kell óvni a sérülésektől.
  • Kerítés mozgató motor beépítése esetén ügyelni kell arra, hogy a kerítést túlzott terhelés ne érje. A motor telepítésekor, annak kapuhoz való rögzítési pontjait gondosan kell megválasztani. A kapuhoz való rögzítés esetén a kaput a későbbi korróziótól meg kell óvni.

Kapu felületének tisztítása

  • A kerítést csak esztétikai célból ajánlott tisztítani, egyéb esetben nem szükséges. A kerítésen lévő por szennyeződéseket az időszakos esőzés eltávolítja.
  • Olyan anyagot kell használni, ami a festett felületet nem oldja meg.
  • Olyan eszköz alkalmazása javasolt, ami a festékben nem okoz sérülést. Nagynyomású mosó alkalmazása tilos!

Biztonsági ajánlás

naponta – A kerítés napi első használata előtt mindig fokozott óvatossággal közelítsd meg azt, mindig győződj meg annak megfelelőségéről, ugyanis idegenkezűségből adódóan, vagy egyéb oknál fogva, nem biztos, hogy ellátja a funkcióját. Ezt olyan helyen tedd meg főleg, ahol nem csak magad használod a kerítést (pl.: társasház, közintézmény, stb.).

Karbantartás

évente – A kétszárnyú és személy kapuknál a forgásponban lévő csapszeg tövéhez kenőanyagot kell juttatni, majd a kapu 8-10 alkalommal való ki-be csukása után meg kell győződni arról, hogy a kenőanyag a kívánt helyre bejutott-e. Amennyiben nem meg kell ismételni a folyamatot.

4 évente – A kerítés rögzítő csavarjait ellenőrizni kell, amennyiben azok hozzáférhető helyen vannak.

soha – Az úszókapuk sínszerkezetébe tilos kenőanyagot bejuttatni, ugyanis nyitott rendszer lévén a port megköti és az a kapu fokozott kopását eredményezi. Az úszókapu zárt csapágyakon mozog, karbantartást nem igényel.

soha – A kapu vezetősín szerkezetébe a fent már leírt okból tilos kenőanyagot bejuttatni! 

soha – A kapuk cilinderbetétjébe gyárilag olyan kenőanyag van, ami a szerkezet tökéletes működését biztosítja. Ennek kenése tilos. Meghibásodás esetén cserélni kell.

Műszaki hiba gyanúja esetén

A kerítéseket a legnagyobb gondossággal építjük be, de a beépítést követően, ha rendellenesség észlelhető (nyikorgás, nem megfelelő záródás, rendellenes mozgás, stb.) azonnal jelezni kell a kivitelezőnek és felülvizsgálatot kell kérni. A felülvizsgálat bekövetkeztéig a kerítés használatát mellőzni kell.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink