Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

„C” alakú kovácsolt díszítőelemet kérek a csúcsdíszek alatt.Kerítés, Kerítést díszítő elemek, Tudásbázis

Kovácsoltvas kerítések és kovácsoltvas korlátok díszítésére használatos a „C” elem. Én úgy gondolom, hogy minden kovácsoltvas kerítés kötelező eleme kell hogy legyen, mivel sokat dob az összhatáson. Ellensúlyozáshoz is jól használható, ha például a kapu vagy a kerítésbetét alja sűrűbb mintázatú. Ekkor szinte kötelező felülre a pálcavégi csúcsdíszek magasságába beépíteni.

Amikor azt a feladatot kapom, hogy a kerítés sűrű hatású legyen, és a megrendelőnek tetszik ez az elem, akkor a kerítésbetétek aljába is beillesztem, ami tovább fut a kapuban is, ezzel dúsabb hatást kölcsönözve annak.

A „C” elemeket lehet fektetve és állítva is beépíteni. A beépítéstől függően van néhány szabály és méret, amit kötelezően be kell tartani, ugyanis ezek figyelmen kívül hagyása esetén a kerítés összhangja elvész.

A „C” elemekből is van sima felületű és csipkés (mángorolt) szélű. Hogy melyiket ajánlom, az attól függ, hogy a kerítés többi eleme milyen anyagból van. Ha a kerítés mángorolt anyag felhasználásával készül, akkor a „C” elemnek is mángoroltnak kell lennie, de ha a kerítés sima anyagokból épül fel, akkor nyilván a „C” elemnek is sima felületűnek kell lennie.

A „C” elemeket mi szinte kivétel nélkül pántolva (bundolva) építjük be. A pántolásnak két fontos szerepe is van, az egyik, hogy eltakarja a hegesztést, a másik, hogy szebb lesz tőle a kerítés vagy éppen a korlát. Díszítő hatása van. Az igazi kézzel kovácsolt technikát is látványban követi, mivel régen nem volt lehetőség a pálcákat meghegeszteni, hanem ilyen pántok fogták össze az alkotóelemeket.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink