Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

A korlát oszlop mozog, rugózik. Miért van ez?Korlát, Tudásbázis

Két helyzet állhat elő, mindkettőt érdemes megvizsgálni!

Hibás oszlop beépítés, vagy természetes mozgás?

Ha egy korlát mozog, vélhetően többet mint amennyit normális esetben szabadna neki, akkor érdemes megvizsgálni az okokat.

Ha úgy véled, jobban mozog a korlátod, mint kellene, tedd az ujjbegyed a korláttalp éle és a fal találkozásához, majd mozgasd meg a korlátoszlopot. Érezni fogod az elmozdulást, ha mozog a talp. Ha a talp elmozdul a falazathoz képest, akkor valószínű, hogy valamilyen rögzítési probléma van. A korlát talpa nem mozdulhat meg a falazathoz képest! 

Korlátokat többféle oszlopmérettel építik be, jellemzően 30x30mm-estől a 40x40mm-esig. Nyilván vannak extrém helyzetek, illetve laposvas megoldások, de ez előbb említett a legáltalánosabb. A 30x30mm-es oszloppal szerelt korlát oldalterhelés esetén (két felnőtt nekidől) nagyjából 30-40mm-t mozdulhat meg a rá ható erő irányába. 40x40mm-es oszlop esetén ez 20-30mm. Ez normálisnak mondható. A kimozdulás nagyobb erőkar esetében lehet akár több is! A vas nem teljesen merev, ezért azt soha ne várd el, hogy a korlátod mozdulatlan marad.

Tehát, akkor mikor hibás a beépítés és mikor nem?

Amikor nekidőltél a korlátodnak és azt erőhatás már nem éri, úgy fel kell vennie az eredeti pozícióját. Amennyiben ez így történik, akkor a korlát megfelelő. A korlátok mozognak oldal irányú erő hatására. Ezt el kell fogadni. Minden korlát mozog egy keveset, mert a fém rugalmas anyag. Amennyiben a korlát nem nyeri vissza az eredeti (kimozdítás előtti) pozícióját, akkor a korlát beépítése hibás. A túl vékony anyagból készült korlátok, akár maradandó alakváltozást is szenvedhetnek, ami szintén hibás tervezésre utal.

TIPP:

Azt szeretnéd, hogy a korlátod csak minimálisan mozogjon? Válassz 60x60x3mm-es zártszelvényből készült oszlopokat! Ezesetben viszont a kapaszkodó folytonossága esztétikusan nem oldható meg, hacsak nem gondolkozol extrém vastag kapaszkodóban. 60x60mm-es oszlopok esetében a kapaszkodó az oszlopoknál többnyire megszakad, és az oszlop kissé továbbnyúlik a kapaszkodón. Rendszerint valamilyen díszt is kap a tetején.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink