Gipsz-beton lépcsőre pontmegfogásos üveg térkitöltés

Gipszbeton lépcsőre is lehet pontmegfogásos üvegkorlátot építeni, csak olyan technológiát kell alkalmazni a rögzítéshez, hogy a lépcsőszerkezet a fúrás és a rögzítés következtében ne repedjen meg! 

Ajánlott olyan kötést alkalmazni, ami nem terheli a betont. Amennyiben a beton megreped a rögzítés következtében, úgy könnyen előfordulhat, (mint már többször is említettem), hogy a lépcső olyan mértékben sérül, hogy arra korlátot építeni mi már nem tudunk. Nagyon fontos, hogy olyan szakember végezze a rögzítést, aki tisztában van annak módjával.

A képen látott üvegkorlát alul és felül is rögzítve van. Felül egy aluprofil fogadja az üveglapot, ami több ponton is a mennyezethez van rögzítve, szintén olyan módon, hogy az a betont ne terhelje. A rögzítéskor arra is oda kell figyelni, hogy a mennyezet sarka ne repedjen le, ugyanis közel a széléhez kell fúrni. Mivel a beton széléhez ilyen közel feszített kötést nem szabad használni, ezért vegyi dübel alkalmazása ajánlott.

A felül felszerelt aluprofil az üveg beépítése után mindkét oldalról egy rozsdamentes acél borítást kap.

A beépített üveglapnak ebben az esetben minimum 10mm vastagnak kell lennie és kétrétegű edzett biztonsági üveget kell alkalmazni. A két rétegű edzett, ragasztott üveg lényegesen erősebb a sima kétrétegű ragasztott üvegnél. Az üveget azért is kell edzeni, mert furatolva van. A furattal ellátott üvegeket minden esetben edzeni kell, ugyanis a fúrás következtében hajszálrepedések keletkeznek az üvegen, ami az edzés alkalmával ismét “összeforr”.

Az üveglapot a lépcsőhöz állítható rozsdamentes acél pontmegfogók rögzítik. Ezen alkatrészeket akár egyedi méretre is tudjuk gyártjuk, hogy a lehető legpontosabban illeszkedjen a környezethez. A falfelület egyenessége alul és felül is rendkívül fontos, ugyanis minden apró eltérés látható nyomot hagy maga után. Az üveget egyenesen, feszültségmentesen kell beépíteni, így ha a fal egyenetlen, akkor annak látható nyoma marad.

Ez a korlát impozáns látványt nyújt kis és nagy térben is, mivel a felülete átlátszó és kissé tükröződik, ezáltal a térhatást nem csökkenti, hanem inkább növeli.