Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Lebegő lépcsőhöz mikor kell előtét-falat építeni és hogyan?Lebegő lépcső, Tudásbázis

Erre a kérdésre, úgy gondolom, egyértelmű és egyszerű választ tudok adni. Akkor kell előtét-falat építeni, ha a rögzítési pontokat el akarjuk takarni, ami szinte minden esetben erősen ajánlott. Ez alól csak akkor van kivétel, ha maga a tartószerkezet úgy van megtervezve, átgondolva, hogy az esztétikailag abszolút megállja a helyét a beépítés után is. 

Az előtét-fal mennyi helyet vesz el a járófelületből?

Mindig tervezéskor dől el a lépcső pontos helyigénye, de általánosságban a következőkkel számolhatsz. A fal egyenetlenségeit figyelembe véve (tegyük fel csak 5mm van a falban) 5mm hézagolásra szükség lehet, mivel a lépcső orra tökéletesen egyenesben kell hogy fusson, milliméter pontossággal. A talplemez, amit alkalmazunk 8-10mm a lépcső kialakításától függően. Alátét és anya kb. 15mm. 

Eddig ez 30mm a faltól, amivel egészen biztos számolhatsz! Ez a méret a karton belső oldala! Érdemes egy kis légrést is hagyni a csavartól, illetve ha nem csak 5mm van a falban, akkor ez a méret is növekszik. Adjunk hozzá 15mm tűrést. Így már a faltól 45mm a távolság.

Sokan már dupla kartonban gondolkodnak, ami további 2x12mm helyet foglal el. A végeredmény 69 (~70) mm. Ha biztonsági játékos vagy, akkor 100mm-rel szélesebb lépcsőfeljárót tervezél és akkor nagy baj nem történhet!

Személyes tapasztalat…

Az a tapasztalatom, hogy a lépcsők szélessége mindig valahogy alul van tervezve. Vagy csak a lépcsőház rovására vannak a falak megépítve? Nem tudom! Nem ritka, hogy egy hatalmas házban 800mm széles lépcsővel bajlódok és próbálok centimétereket spórolni azért, hogy a megrendelő oldalra fordulva fel tudjon menni úgy rajta, hogy ne érjen a háta és hasa hozzá mindkét falhoz egyszerre. Kicsit sarkítottam, de ez az igazság. Véleményem szerint egy lépcső valós, használható szélessége nem lehet kevesebb 900mm-nél. 

A jelenlegi (2021.03.21) jogszabály (253/1997. (XII. 20. 64. §) Kormány rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről)  800mm-nél keskenyebb lépcsőt nem enged meg. Abban az esetben lehet keskenyebb, ha időszakos használatú (pl.: pince, padlás), de akkor is minimum 600mm szélesnek kell lennie.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink