Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Pontmegfogásos francia erkély, szigetelt házfalraTudásbázis, Korlát

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Az üveg erkélykorlátot úgy tervezzük meg, hogy a majdani üveg felső síkja 1000mm-re legyen a járófelület síkjától. Érdemes az üveg alatt kialakítástól függően 50-70mm hézagot hagyni, szintén a burkolat síkjától. Az üveg mérete oldalanként 190mm-rel nagyobb, mint a rögzítéshez használható téglafal széle. Tehát egy 900mm-es falnyílás esetén, egy 1.280mm-es üveglap kerül beépítésre. Az üveglap 50mm-re fog alap helyzetben elállni a majdani színezett faltól.

Az üveg minimum 6+6mm-es kétrétegű edzett-ragasztott (ESG/VSG) biztonsági üveg. Az üveglapok között biztonsági fólia található, ezért egy esetleges üvegtörés esetén is az üveglap egyben marad. Halkan jegyzem meg, hogy ezek az üveglapok emberi erővel szinte törhetetlenek, tehát a mindennapos használat közben szinte kizárt, hogy az eltörjön. A képen látott megoldás több mint 400Kg terhelésnek ellenáll, ami emberi erővel alig fejthető ki.

Üvegkorlát terv

Mi a pontos beépítés érdekében az anyagon nem spórolva egy olyan rozsdamentes acél konzolt építünk be, ami két pontmegfogót egybefog. Ezzel biztosítható, hogy tökéletesen egy tengelyben kerülnek beépítésre és az üvegre is egysíkúan feküdnek majd fel. Ez esztétikailag is fontos, valamit az üveg pontmegfogóra való tökéletes felfekvését is biztosítja. Amennyiben a pontfogók külön kerülnek beépítésre, szinte biztos, hogy nem fognak tökéletesen felfeküdni az üvegre, mivel egymáshoz képest eltérő szögben lesznek majd beépítve.

A konzolt mi szigorúan csak menetes csapokkal és 2 komponensű betonragasztóval rögzítjük, mivel jelenleg ez a legkorszerűbb és legbiztosabb rögzítési megoldás. Műanyag tiplit mi már nem használunk szigetelés alá! Mint láthatod, alul és felül is két darab kötőelem elegendő a tökéletesen megbízható rögzítéshez.

A konzolok talpait is 2K betonragasztóval hézagoljuk, ez teszi lehetővé, hogy a talp teljes felületén felfeküdjön a falfelületre. A beállításhoz lemez ékeket használunk, de utólagosan a teljes talp alatti hézag kitöltésre kerül. Ez a hézagolási megoldás teljesen kiküszöböli a fal egyeletlenségeit.

Technológiai sorrend

  • Konzolok beépítése
  • Fal szigetelése és színezése
  • Üvegszerkezet beépítése

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink