Lebegő lépcső, függőleges rozsdamentes acél tartószerkezettel

A lépcsőszerkezetet kompletten mi terveztük, csak egy kis szamárvezetőt kaptunk építész oldalról. Szeretem az ilyen jellegű munkákat, mert tréningezi az agyat, és még a végeredmény is szemet gyönyörködtető. Az asztalos munkát nem mi készítettük el, csak 1:1-es asztalos terveket adtuk hozzá. Famunkával mi nem foglalkozunk.

A lécső a belső oldalon egy vasalt betonfalba csatlakozik, a külső oldalon pedig függőlegesen rozsdamentes acélcsövek tartják felülről, illetve alulról is. A lépcsőnek van egy szakasza, ami két fal közé került, ott egyszerűbb volt a rögzítést megoldani.

A tervezés nem volt egyszerű! A pálcaosztások 1-2mm-es eltéréssel, pontosan egyforma közzel kerültek beépítésre, mindezt úgy, hogy a lépcső pontos kiosztása mellet, minden pálca tökéletesen a lépcsőn megy keresztül, fokozva még azzal, hogy a csövek a lépcsőfokok széleitől is egyforma távolságra vannak. Természetesen a lépcső belépő és fellépő magassága is azonos mértékű. Csak, hogy még bonyolultabb legyen, ha megfigyeled, a 4. lépcsőfok egy falnak támaszkodik szemből, ez pedig azért jó , mert így volt még egy pont, ami korlátozott a tervezésben, ugyanis a kiosztás addig szabott volt. Mondhatom, hogy egy kisebb csoda és nem kevés szakértelem kellet ahhoz, hogy ez így összejöjjön.

Büszke vagyok magunkra, hogy így össze tudtuk hozni! Néha elgondolkodom azon, hogy egy külső szemlélő vajon mit láthat ebből? Csak annyit, hogy itt van egy lépcső, ami jól néz ki! A mögöttes tartalmat igazából nem látja, de nem is kell, hogy lássa! Elég, ha azt tudja, hogy nagyon pontos szakmunka és sok óra tervezés van mögötte.