Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

„Pista Bácsi” szindróma vagy komplex megoldások?Blog

Mielőtt elárulom neked, hogyan tudsz a legtöbbet spórolni egy munkán, előbb meg kell határoznod magadban, hogy melyik embercsoporthoz tartozol. Alapvetően két csoportra tudom osztani ügyféljelöltjeinket. Az egyik csoport az, amelyik sok idővel rendelkezik és maga akar mindent intézni, a másik csoport az, amelyik kevés idővel gazdálkodik és azt szeretné, hogy a válláról levegyenek minden gondot.

Szeretnék elmesélni egy történetet neked. Éppen a minap voltam felmérni egy kovácsoltvas korlátot (szerződés is született), és ott találkoztam egy nagyon kedves hölggyel, aki elmondta nekem, hogy már több mestert is kihívott korlátja felmérésére, de olyan figurákkal találkozott, amitől a haja is az égnek állt. Megmondom őszintén, elképedve hallgattam az egyik történetét!

Az egyik mesterember közölte vele, hogy megtudja csinálni neki a korlátot, de menjen el és vegye meg a hozzávalókat. Vegye meg az anyagot, vigye el neki, és majd abból összerakja. Ez volt az a pillanat, amikor a fejemhez kaptam és kitágult szemekkel, csökkenő vérnyomással éreztem, hogy ledőlök a hokedliról, amit ideiglenes nyughelyemnek vettem birtokba. Annyi erőm volt csak, hogy visszakérdezzek – „Jól értem? Neked kellett volna megvenni az anyagot, és elvinni neki?” A válasz – „Igen!” volt. Nem tudom, mennyire érzed ennek a kijelentésnek a súlyát, de remélem, hogy te is annyira meg vagy döbbenve, mint amennyire én voltam akkor. Egyszerűen nem értettem, hogy ma 2015-ben, hogy mondhat ilyet egy lakatos, aki munkát vállal ismeretlen embereknek. Ha esetleg a rokonának mondja, akkor talán rendben van. De egy ismeretlen ügyfélnek? Ezt nem is tudom hová tenni. Mondtam is a hölgynek – „Ha már megveszed, akkor össze is hegeszthetnéd, fel is szerelhetnéd, és csak fizetned kellene a mesternek.”. A munka nehezét elvégezte, kiment a helyszínre, és megmondta, mit kell csinálnia az ügyfélnek. Vicces és szomorú is egyben. Csinálok is egy új céget, ahol az ügyfél dolgozik nekem. Nem is rossz ötlet!

Az előbbi történetből látszik, van olyan vállalkozó a Föld nevű bolygón, aki azt feltételezi, akad olyan ügyfél, aki szeretne részt venni a munkafolyamatban. Olyan „csoportos foglalkozásnak” tartja ezt a szakmát. Mint az oviban. Talán el is képzeli, hogy Ő meg az ügyfél együtt sörözve és sztorizgatva építik meg a korlátot, és a végén együtt nézik meg a „Szívek szállodája” 7. évadát UHD-ben. Hát nem tudom. Te erre vágysz? Én nem!

Én, ha egy adott munkára keresek kivitelezőt, akkor mindig olyan céget keresek, amelyik a legkomplexebb szolgáltatást nyújtja. Én cégvezető vagyok, nagyon kevés idővel rendelkezem, ezt az időt szeretem a lehető legjobban beosztani, ehhez pedig olyan partnerek kellenek, akik a lehető legkevesebbet kérdeznek. Minél több időt töltök olyan dologgal, amit helyettem más is meg tud csinálni, annál kevesebb időm marad pénzt keresni. Ha vezető beosztásban vagy, akkor pontosan tudod miről beszélek, de ha nem, akkor máris egyszerűen elmagyarázom.

Tegyük fel, hogy egy kerítést akarsz építettni valakivel. A legjobb esetben is három szakmának találkoznia kell. Kell egy komplex kőműves (építési vállalkozó), kell egy lakatos és kell egy elektromos szakember. Ezeket a szakembereket meg kell keresned, akár többet is. Időpontot kell egyeztetned, és találkoznod kell velük a helyszínen. Ha minden szakmában csak három szakit hívsz ki, akkor is legalább kilenc találkozód lesz! Tegyük fel, hogy megegyezel velük, és elkezdődik a munka. Folyamatosan oda kell figyelned rájuk, mert nem ismerik egymást, és ilyenkor sok a félreértés, egymásra mutogatás. Én ezt utálom a legjobban! Egy biztos, rengeteg idődet fogja felemészteni a sok találkozó és egyeztetés.

Ha eddig figyeltél, akkor időközben rájöttél, hogyan tudsz a legtöbbet spórolni.
(a.) és (b.) lehetőségek:

a.) Ha időmilliomos vagy, és imádsz részt venni a feladatokban, akkor keresd meg a legolcsóbb céget és folyamatosan kontrolláld őket. Figyeld a munkájukat egész nap, mert a legolcsóbb cég nem a legjobb szakembereket alkalmazza, ezért ők sokkal sűrűbben hibáznak. A hibák pedig súlyos százezrekbe is kerülhetnek. Ha figyelmed egy kicsit is csökken, biztos valami nem úgy lesz, ahogyan azt szeretnéd. A többi szakma között is jobb, ha te tartod a kapcsolatod, ezzel kizárhatod, hogy egymásra mutogatás legyen a vége. A szabadidődben nem árt, ha minden szakmát áttanulmányozol, mivel csak így tudod majd biztosra, hogy minden úgy történt, ahogy annak lennie kell. Ha egy mód van rá, szerezd be magad az építőanyagot is a munkához, mivel ki tudja hova kerül a fele? Lehet, hogy a mester otthon építi a házát, stikában. Jobb, ha ezt is számításba veszed! Egy pár remek ötlet még a végére: Vegyél egy ócska kisteherautót, így meg tudod spórolni a szállítási költségeket is! A további spórolás érdekében, ha tudod, az építkezést időzítsd a nyári időperiódusra, ilyenkor hosszabbak a nappalok, és ezért nem kell annyit világítani a melósoknak, ezzel spórolhatsz a villanyszámlán is.

b.) Ha ténylegesen pénzt és időt szeretnél megtakarítani magadnak, és nem akarsz a fent leírtakkal bajlódni, akkor a következőt kell tenned. Hívj engem, és én amit lehet, leveszek a válladról! Csak azt fogom megkérdezni amiben csak te dönthetsz, olyan szakembereket fogok neked ajánlani, akik szintén keveset kérdeznek, és logikusan cselekszenek. Ha nem vagy időmilliomos, egészen biztos vagyok benne, hogy ez lesz a legésszerűbb döntés a részedről. Tény, hogy nem mi vagyunk a legolcsóbb cég, és a partnereink sem azok, de abban biztos lehetsz, hogy becsukhatod a szemed és akár a lakáskulcsodat is ránk bízhatod.

Utóirat: Gondolom észrevetted, hogy az (a.) verzió enyhén szólva is sarkítás volt a részemről. Remélem nem vetted komolyan!

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink