Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Pár gondolat a felelősségvállalásról. Befektettem pár ezer forintot!Blog

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

A múlt héten a belvárosban voltam felmérni. Nagyjából a harmadik kört tettem a háztömb körül, mire végre találtam egy szabadnak tűnő helyet. Látom a megállni tilos táblát, alatta a 15m-es kiegészítő táblával. Mérőszalag nincs nálam, de kiszúrok egy felfestett parkolóhelyet, ahova még éppen beférek. Megállok, elindítom a parkolást, majd megyek a dolgomra.

Jövök vissza, mire látom, hogy egy hölgy és egy úr UV zöld hacukában gyönyörködik a csodaszép autómban. Magabiztosan közeledem, mert tudom, nem lehet probléma, a parkolójelen belül vagyok. Ahogy közelebb érek, látom, éppen rakják rá a kocsimra a bilincset. Egyből eszembe jut, hogy a Télapó is aranyos a köszöntőjével, ezért a tőle tanult mondattal közeledem – „Ho, ho, ho, hóóó! Jaj! Mit vétettem?”

A hölgy már válaszol is a kérdésemre határozottan, de udvarias hangon– „Szabálytalanul parkol.” Erre közben észreveszem, hogy van ott egy sárga vonal is, a padkára felfestve, ami ugye a 15m-t jelzi. Arra nem figyeltem. [Mint kiderült, a festés régi volt, a sárga vonal a mérvadó] A következőt mondom – „Értem! Természetesen vállalom a felelőséget a hibámért. Hol kell aláírni?” Erre a hölgy láthatóan megbánóan – „Na, nem eszik ennyire forrón a kását! Sajnos már lejelentettem a parkolást, de mérsékelni tudom a büntetést.” (A 11.500 Ft helyett. ~5.700 Ft.)

Megköszöntem, majd megvártam míg hozza a csekket. Amikor odaért, 6.000 Ft-ot adtam a kezébe és mondtam – „Köszönöm szépen, nem kérek vissza, igyanak egy kávét, úgyis korán van.” A hölgy láthatóan zavarban volt, és szó szerint tuszkolta vissza a kezembe a visszajárót, miközben a következőt kántálta – „Túl sok lesz… tegye el.” Karatekölyök módjára csatáztunk a visszajáróval, de a végén azért egy százast sikerült otthagynom 🙂

Amikor lezajlott a procedúra, a következő kérdést intéztem hozzá – „A kollégáim, amikor jönnek szerelni, hogy tudnak majd úgy leparkolni, hogy ne büntessék meg őket?” Elmondtam, hogy olyan helyen kell a szerszámok miatt megállni, ahogy nemigen szabadna. A hölgy nagyjából tíz percben kioktatott minden lehetséges „trükkről”, amivel kicsit megkerülhető a rendszabályozás, vagy éppen a minimálisra csökkenthető a bírság. Nekem mondjuk 5.700 Ft-ot megér, hogy ne kelljen három utcányiról behordani a szerszámokat. Ki lettem okosítva parkolásból. Annyit kért, hogy ne hirdessem, amit elmondott, ezért nem is fogom.

Biztos vagyok abban, hogy a többség nekiállt volna a bírság miatt harcolni, veszekedni, esetleg trágárkodni. Én kedves voltam és elismerő. Amikor van valami nyűgöm, és a céges ügyvédemhez fordulok, akkor 10.000 Ft-ért nyitja ki nekem az ajtót, és újabb 10.000 -ért csukja be mögöttem, de amikor becsukja, a többszörösével leszek gazdagabb! Az ügyvéd kiadás? Nem! Befektettem 20.000 Ft-ot, hogy megkeressem a többszörösét. Ez a parkolós incidens is pont erre volt jó. 5.700 Ft-ért már pontosan tudom, hogy tudom elkerülni, vagy éppen minimalizálni a büntetési tételeket.

Én azt javaslom, hogy mindig vállald a tetteidért a felelőséget és meg fogod látni, sokszor több lesz a hozadéka, mint a vesztesége.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink