Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

A pontos mérés a siker záloga. 3D lézeres mérési technológia.Blog

 width=  width=  width=

Ez a cikk szólhatna arról is, hogy miben vagyunk mások, mint a többi lakatos cég, vagy éppen arról, hogy miért nem mi vagyunk a legolcsóbb cég. Erről nem akarok most írni, de mire a cikk végére érsz, szerintem megkapod a választ ezekre a kérdésekre is. Arról szeretnék neked írni, hogy miért tudunk nagyon pontosan dolgozni és miért fogsz tőlünk minőségi terméket kapni.

Amikor édesapám kezdte ezt a szakmát (kb. 40 éve) még nem voltak profi műszerek. Slag vízmérték, colstok, spárgán lógó inga és egy jó szem, ezek az eszközök kellettek ahhoz, hogy tudjon valaki dolgozni. Az említett eszközök a múlt nagy találmányai voltak, ami 40 éve megfelelt minden normának. Régen az építészek centiméteres tűrésekkel számoltak, mivel tudták, hogy rendelkezésre álló mérőeszközökkel nem lehet milliméter pontosan mérni. Ez gyakorlatilag képtelenség volt. Napjainkban az ilyen mértékű pontatlanság nem elfogadható, ezért szükségesek a modern mérőműszerek.

Szeretnék a pontosságra egy nagyon szemléletes példát elmondani. Ha láttál már mérőszalagot, akkor talán felfedezted, hogy a számskála elején akár több minőséget igazoló bélyegző is látható, ez garantálja, hogy az eszköz pontos. Mi is ilyen minősített mérőszalagokat vásárolunk, hiszen a pontosság az egyik legfontosabb tényező nálunk. Na, de mi történik abban a szituációban, amikor egy mérőszalaggal a levegőben mérsz, vagy ha a talaj egyenetlen? Az történik, hogy a szalag behajlik és akár több millimétert is tévedsz ilyenkor. Természetesen van olyan helyzet, amikor nem számít néhány milliméter eltérés, mert a szerelés során ez a tévedés orvosolható. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor milliméter pontosan kell mérni és mindezt három dimenzióban (térben), ilyen szükséglet például egy íves korlát, íves kerítés, csigalépcső, lépcsőszerkezet, vagy egy pontmegfogásos üvegkorlát helyének felmérése közben adódik. Amikor ilyen helyzet áll elő a hagyományos mérőeszközök elvéreznek és szükség van a 21. század lézeres és optikai mérőműszereire.

A mérési technológia változását minden cégnek követnie kellene, de sokan lemaradnak, vagy nem is érdekli őket. Nem költenek profi mérőműszerekre és profi szerszámgépekre sem. „Jó lesz úgy! Eddig is átvették!” – mondják. Ezen eszközök hiányában pedig nem tudnak pontosan dolgozni, hiába jó szakemberek.

Én folyamatosan figyelem az új mérési és gyártási technológiákat, egyrészt azért, mert haladni kell a korral, másrészt azért mert érdekelnek is. Ha látom, hogy van egy olyan új műszer, amivel gyorsabban, szebben vagy pontosabban tudunk dolgozni és van lehetőségem rá, hogy megvegyem, akkor azt meg is veszem rendszerint. Szinte minden évben több millió forintért vásárolunk gépeket és mérőműszereket azért, hogy megrendelőinknek minőségi, méretpontos terméket tudjuk átadni.

Egy lépcső felmérésénél szükség esetén olyan műszer is a birtokunkban van, amivel térben, 3D-ban tudunk mérni. Ez azt jelenti, hogy pontosan le tudjuk modellezni a lépcsődet szükség esetén és egy szoftver segítségével méretpontos korlátot tudunk rá tervezni. Ilyen technológiát csak néhány lakatos cég használ, mivel ezek a műszerek rendkívül drágán kaphatók és alkalmazásukhoz nagyfokú szakértelem szükséges.

A beépítéshez is néha szükség van speciális szintező lézerekre. Térbeni méréshez nem lehet a ház falait és a padlót viszonyításnak venni, mivel a padló lehet, hogy nem vízszintes, a fal pedig nem függőleges. Meglepődnél hány ház van rosszul megépítve! A helyszín felmérésekor néha előfordul, hogy kisebb nagyobb problémába botlunk, de csak akkor szoktam szólni a tulajdonosnak, amikor olyan probléma van, ami közvetlenül érint minket.

Éppen a héten szerelünk egy üveg lépcsőkorlátot, ahol a korlát karjai 10cm-rel vannak elcsúszva egymáshoz képest. Óriási hiba! A felméréskor vettük észre a problémát, amikor rámértünk lézerrel. Az ott dolgozók azt az információt adták nekünk, hogy a megrendelő egy lakatost és egy burkolót már elzavart a helyszínről, mert olyan munkát végeztek, ami neki nem volt megfelelő. Mi tipikusan a szarból várat építés szituáció előtt állunk, de ennek ellenére megpróbáljuk a legtöbbet kihozni a helyzetből.

A fentiek ismeretében gondolom magad is kikövetkeztetted, hogy olyan cég, aki nem rendelkezik a kornak megfelelő szerszámokkal és mérőműszerekkel, az nem fog neked pontos precíz munkát átadni. Lehet ő a világ legügyesebb „Pista Bácsija”, akkor sem! Egyszerűen azért, mert nem tudja pontosan lemérni és pontosan beépíteni sem azt, amire éppen szükséged van.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink