Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Mindig írjál szerződést azzal a céggel, akivel szerződni akarsz!Blog

Én nem kötök olyan céggel, vagy egyéni vállalkozóval szerződést, aki csak egy kockás papírt dug az orrom elé szerződés gyanánt. Tudom, sokan feketén vagy szürkén dolgoznak, és erre hivatkozva nem adnak szerződést, de én úgy gondolom ez sem lehet kibúvó az alól, hogy legalább legyen lefektetve a vállalás tárgya, mennyisége, az átadott előleg, végösszeg és a határidő. Aki csak úgy átad akármennyi előleget is egy ismeretlennek, az meg is érdemli, ha utána becsapják.

Olyan emberrel, céggel nem szabad szerződést kötni, aki nem akar szerződést írni, akármire is hivatkozva. Én például pénzt csak akkor veszek át, ha lehetőség van legalább egy készpénzátvételi nyilatkozatot adni az ügyfélnek. Kockáspapírra, sajtpapírra, kartondoboz hátoldalára nem írjuk rá, hogy átvettünk pénzt bárkitől is. Legyen ez alap! A cégvezető, vagy képviselője által aláírt, lebélyegzett dokumentum legyen, vagy valamilyen hivatalos számviteli bizonylat (pl.: számla, nyugta, stb.)

A szerződések lehetnek akár több oldalasok, és pár sorosak is. Én mindig azt mondom, hogy ha mást nem is, de legalább a főbb adatokat tartalmazza, hisz átvételkor és elszámoláskor ezeket fogjátok alapul venni. Mik ezek az adatok?

A legfontosabb, hogy a vállat munka megnevezése és mennyisége szerepeljen a szerződésben. (Rozsdamentes acél korlát gyártás és beépítés 15,5m.) A szerződésben szerepeljen egy minimális műszaki tartalom, ami lefedi azt a terméket, ami beépítésre kerül. (42,4x2mm-es rozsdamentes acél cső oszloppal, 42,4x2mm-es rozsdamentes acél cső kapaszkodóval. 12×1,5mm-es rozsdamentes acél cső pálcázattal 5 sorban, kör alakú talpakkal, és lapos véglezárókkal, szálcsiszolt felülettel). Fontos, hogy az átadási határidő is szerepeljen, hiszen, ha az kimarad, akkor a vállalkozó nincs időhöz kötve. Érdemes fix dátumot meghatározni. (Átadási határidő: 2018.10.11.) Amennyiben a vállalkozó előleget kér, azt is fel kell tüntetni a szerződésen, és egy külön sorban lenyilatkoztatni, ha az előleget esetleg át is veszi a szerződés aláírásakor. Természetesen a vállalási ár is mindenképpen legyen része a szerződésnek.

Egy nagyon fontos dolgot megemlítenék! A mi vállalási árunk az elmúlt 8 év alatt utólag még soha nem változott! Előfordul néha, hogy valamilyen tételt rosszul becsülök meg, mert nem látom előre, hogy szükséges lehet, vagy csak kevesebbre becsülöm. Ilyen például a betonragasztó kérdése. Közel 5-8.000 Ft egy tubus, ezért, ha pár dobozzal többet használunk fel, könnyen többletköltséget okozok magamnak. Még soha nem fordult elő olyan, hogy kispóroltam volna az anyagot azért, hogy a hasznom megmaradjon! Soha fel nem merült bennem, hogy utólag én bármit is felszámoljak többletköltség címszó alatt. Ezért neked is azt javaslom, hogy a szerződésbe írjátok bele, hogy a végösszeg fix és nem változhat. Ha van olyan tétel esetleg, ami előre tényleg nem tudható, hogy szükséges lesz-e, akkor azt fel lehet tüntetni, de maximálni kell a költségét, amit szintén bele kell írni a szerződésbe.

Akartak velem úgy szerződés aláíratni, hogy a munkadíj nem volt része a szerződésnek, csak az anyag. Amikor rákérdeztem, azt mondták, nem tudják előre megmondani. Egy kerítés építése volt a feladat, hozzáteszem. Nem gondolom, hogy az előre nem tudható. Olyan, mintha én nem tudnám, hogy egy korlátot mennyi idő alatt lehet beépíteni. Vicc. Még szerencse, hogy házakat nem épít a vállalkozó. Még egy kerítésépítést sem tud megbecsülni. Na, mindegy is.

Végszónak annyit, én azt tanácsolom neked, és ez egy remek szűrő is egyben, hogy csak olyan céget bízz meg munkával, akinek neked szóló, kidolgozott szerződés áll rendelkezésére.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink