Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Elfáradtam, belefáradtam és irigy is vagyok!Blog

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Mielőtt azt gondolnád, hogy a legkimerítőbb a szakmámban az éppen adott feladat elvégzése, szeretném közölni, hogy az a legkönnyebb. Ezen cikk írásakor immár 8. éve foglalkozom korlát és kerítés tervezéssel és gyártással. Minden szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy alig van olyan helyzet, amire nem tudok megoldással szolgálni. Mindennek ellenére a legkimerítőbb a szakmámban, hogy 90%-ban új ügyfelekkel kell dolgoznom, és minden egyes ügyfelet meg kell győznöm arról, szakemberek vagyunk, és ha profi munkát akar, akkor minket válasszon, még akkor is, ha egy kicsit drágábbak vagyunk, mint az átlag.

Aki minőségi munkát kínál, az pont ugyanazt az árat kéri el, mint mi. Az tud olcsóbb lenni, aki szakmailag nem kellőképp képzett emberekkel dolgoztat, vagy nem megfelelő minőségű anyagot épít be. Ennyi. Nincs ebben semmi misztikum vagy varázslat. Nem űrutazásra gyűjtök! Nem én akarok az első ember lenni, aki telket vesz a Marson! A Holdat már felparcellázták, és némely őrült vett is telket ott. Megnyugtatlak, nem én vagyok az! Csak arra akarok célozni, hogy kizárólag a termékem ellenértékét kérem el Tőled, és az árába nincs beépítve a U-186-os űrkomp törlesztőrészlete. Pontosan annyit kérek, amennyit kapsz is tőlem.

A pénzedért olyan kiváltságokban lesz részed, mint például:

  • Felveszem a telefont a munkaidőmben! Magyarországon ez már egy igen csábító ígéret! Nemde? Nem kell egy hónapig kergetned, hogy végül ne érj el! A közeljövőben épülő műhelyem alapjának készítésére felkért szakemberrel így jártam. Nem Ő fogja csinálni!
  • Ne legyen garanciális problémád, de ha mégis úgy alakul, akkor nem fogok kibújni a felelősség alól. Mindent meg fogok tenni, hogy orvosoljuk a problémát. A 8 év alatt talán ötször volt garanciális javításunk, azok is tíz perces mutatványok voltak (zárcsere, gyári hibás kapupánt, stb.) Többnyire olyan dolgok, amiről nem tudhattuk, hogy el fog romlani.
  • Minőségi, méretpontos munkát várhatsz el tőlem! 0-5mm-es tűréssel dolgozunk. Ennyit csal a szemem 1m-en. Nem! Dehogy! Valójában a felmérés, tervezés, gyártás folyamán ennyi eltéréssel érdemes számolni. A kovácsolt anyagok eleve nem egyenesek.  Rozsdamentes anyagoknál ez a tűrés egyébként 2mm.
  • A szerelősrácokra rábízhatod a lakásod is, nem fogják kizabálni a frigóból az ételt mire hazaérsz, vagy nem rabolják ki a lakásod néhány hónappal az átadás után. Ez a kettő majd megér egy külön történetet. Imádom, amikor az ügyfelek mesélnek! Fura cégek vannak, maradjunk ennyiben! Lehet, nem véletlenül olcsók…

Nagyon irigy vagyok!

Amikor fiatalabb voltam, az volt az álmom, hogy lesz egy értékesítő cégem, ahová majd bejárnak az ügyfelek, és megvásárolják minőségi termékeimet. Mára ezt az álmot részben fel kellet adnom. Az ügyfeleim 10%-a visszatérő vásárló. Nem azért csak 10%, mert pocsék a munkánk, hanem azért, mert egy átlagembernek az életében egyszer kell kerítés, korlát és azt többnyire egyszerre készítteti el. A visszatérő vevők főleg beépítő cégek, akik velünk gyártatnak, mivel rájöttek arra, hogy a minőségi munkát könnyebben el tudják adni, mint a szemetet, amit eddig máshonnan vettek. Velük azért szeretek együtt dolgozni, mert már nem kell meggyőznöm őket semmiről! Nem kell a minőségről papolnom, mert már gyártottunk nekik. Nem kell az árról sem vitatkoznom, mivel másodlagos tényezővé vált. Ennek a kis rétegnek a minőség számít, azt pedig tőlem megkapja.

Irigylem azokat a cégeket (autószervizeket, szépségszalonokat, stb.), akiknek az ügyfélköre legalább 70%-ban visszatérő vásárló. Csak a 30%-ot kell meggyőzni. Nekem szinte mindenkinek be kell bizonyítanom, hogy érdemesek vagyunk a feladatra, ez nagyon kimerítő, és sokszor már-már megalázóan bántó is.

Éves szinten kb. 700 emberrel kell egyeztetnem valamilyen szakmai ügyben. Ezen emberek 10%-a személyesen engem keres meg, de a maradékkal soha nem találkoztam előtte. Velük mind meg kell ismertetnem magam, a cégemet, és a termékeimet. Rettentő kimerítő ugyanazokról a dolgokról beszélni mindenkivel, nap mint nap. A legtöbb esetben, amikor belépek a lakásukba és meglátom a korlát leendő helyét, néhány másodperc múlva már tudom, hogyan fog kinézni a korlátja, és azt is tudom, melyik típus lenne oda a legszebb. Amikor ott vagyok, akkor kell bebizonyítanom neki, hogy értek ahhoz, amit csinálok, és a legjobb kézbe adta a feladatot.

Több olyan tervezőcéggel is kapcsolatban állok, akik engem kérdeznek meg arról, hogy mire kell odafigyeljenek egy lépcső megtervezésénél, hogy az ügyfél által kért korlát oda megfelelő legyen. Van olyan ügyfél, akinek vízszintes vonalvezetésű rozsdamentes acél kerítést terveznek, és ott van jónéhány olyan tényező, amire nagyon oda kell figyelni, különben később borulni fog minden. A rendfenntartó szervek néhány tagjával is jó kapcsolatot ápolok, mivel rendszerint nekem kell szakvéleményt írnom, ha valakinek a korlátja, vagy kerítése kárt szenved el (pl. egy teherautó közútnak nézi). Arról nem is beszélve, hogy a közel 20 állandó partnerünknek folyamatosan tervezek, és mondhatom, szinte hiba nélkül teszem ezt. A 8 év alatt a megtervezett és átadott munkák száma meghaladta az 1.200db-ot!

Ezzel a tapasztalattal és tudással a hátam mögött nagyon kimerítő bárkit is győzködni arról, hogy miért válasszon minket, mint mondjuk a konkurenciának nem nevezhető olcsóbb céget. Ha olyan korlát kell, amitől nem esel le a lépcsőn, de nem érdekel, hogy néz ki, akkor keress más céget, mert kár kifizetned 15-20%-kal többet a legolcsóbb árnál. Ha viszont az érdekel, hogy a korlátod igényes kivitelű és a lakásodhoz illeszkedő legyen, akkor vedd fel a kapcsolatot velem.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink