Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

Csak akkor olvasd el, ha megbízható, szépen dolgozó céget akarsz választani!Blog

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

A „Hogyan válassz szakembert?” cikkemben gyakorlatilag kifejtem, hogy mire kell odafigyelned, ha megbízható céget akarsz választani. Ha még nem olvastad, akkor szerintem feltétlenül olvasd el! A cikkben megemlítem azt a tényt, hogy ha egy szaki túl rövid határidőre vállal, az valószínűleg nem jó szaki. Erről szeretnék egy kicsit bővebben beszélni, mivel ez több szót kíván.

Sokszor tapasztalom, és megmondom őszintén rendkívül meglepőnek is találom azt, amikor egy vállalkozó vagy egy magánszemély úgy akar megrendelni egy korlátot, vagy egy kerítést, hogy az neki 1-2 héten belül kell. Mikor azt mondom, hogy – „Ne haragudjon, de ez képtelenség.”, akkor többnyire megsértődik és rám csapja a telefont – „Köszönöm, akkor tárgytalan!”. Sokszor még én érzem magam kellemetlenül emiatt, bár nem is tudom miért. Egyszerűen fel nem foghatom, mégis mire gondolhat. Azt gondolja, hogy 10 ember arra vár, hogy majd ő telefonál, és akkor neki is ugrunk a munkának? Vagy 100 fővel dolgozunk és 50 főt nem foglalkoztatunk, csak készenlétben tartunk az SOS munkákra?  Nem értem, miért gondolja azt, hogy amit kér, lehetséges! Illetve elmondom mindjárt, mikor lehetséges, mert igazából az.

Kezdjük azzal, hogy egy kovácsoltvas korlát vagy kovácsoltvas kerítés (20m) elkészítése kb. 1 – 1,5 hetet vesz igénybe. Eleve ki kell mennem felmérni, nekünk 1 hétre előre vannak felméréseink, tehát ha a hét végén telefonálsz, akkor valószínűleg a következő hét utáni hét elejére tudok felmérésre időpontot adni. Eleve emiatt eltelik legalább egy hét. Ha megrendelted a munkát, utána meg kell rendelni az anyagot, le kell gyártani, el kell vinni horganyozni, le kell festeni, száradnia kell, be kell építeni, ez is legalább egy hét, de inkább másfél. Amit eddig leírtam ez akkor igaz, ha a tiéden kívül semmilyen más munkánk nincs megrendelve, vagy folyamatban.

Nem tudom, mennyire fog sokkolni az a tény, hogy egy normálisan működő cégnek legalább 1-1,5 hónapra előre van munkája. Tehát nem tud nekiállni a te munkádnak azonnal, hanem csak akkor, amikor a többi vállalt munkával végzett.

Ha figyeltél, akkor észrevetted a varázsszót az előző mondatban, ami máris segít neked abban, hogy lásd, mi alapján tudsz szelektálni a cégek között. Segítek! Még egyszer leírom. Egy normálisan működő cégnek legalább 1-1,5 hónapra előre van munkája. Tehát, ha olyan céget találsz, aki azonnal neki tud állni a munkádnak, az csak egy dolog miatt lehet, mégpedig az, hogy annyira nincs munkája, hogy a tiédre vár. Ha pedig ez a helyzet, akkor nem biztos, hogy az a cég lesz az, akire neked szükséged van.

Van még egy ismérve a rosszul működő cégeknek. Elmondok egy belső titkot neked! Ne áruld el senkinek kérlek! TOP SECRET! Ha egy cégnek sok munkája van és nem tud létszámot emelni, akkor az árain szokott emelni, ezzel csökkentve a megrendelői számát. Ez a csökkenés ügyfélminőségi javuláshoz vezet, mivel így, aki nem kellőképp fizetőképes az kiesik, de helyette drágábban tud dolgozni a fizetőképesebb ügyfeleknek. Ha van elég ügyfele az adott cégnek, akkor annak ellenére, hogy ügyfelet veszít, a cége működése mégis biztonságban marad. A jó hír ebben az, hogy a cég ezáltal több profithoz jut, így jobb gépeket, jobb szakembereket tud alkalmazni. Ezáltal az általa végzett munka minősége is jobb lesz. A jobb minőség több ügyfelet hoz, így megint tud emelni. Ez egy öngeneráló folyamat. Mi például ezt az üzletpolitikát folytatjuk, ezért évről-évre egyre jobb szakemberekkel és gépekkel, egyre jobb minőségű munkát tudunk átadni, és egyre több ügyfelet tudunk szerezni.

Ne, keseredj el kérlek! Ha most úgy érzed, hogy ez neked rossz, mert azt gondolod, hogy mi biztos drágák vagyunk neked, megnyugtatlak. Ez nincs így! Mindig azt mondom és ezt bárhol vállalom is – „Nem mi vagyunk a legolcsóbbak!”, de nem is vagyunk drágák.

Ha figyeltél, akkor már tudod mi a másik ismérve egy minőséget nyújtó cégnek. Az, hogy nem tőlük fogod kapni a legkedvezőbb ajánlatot. Ha neked a legolcsóbb ár kell – ne így legyen -, akkor számíts rá, hogy nem azt a minőséget fogod kapni, ami elvárható, hanem valami egészen mást. Fogadd el, hogy a minőségért többet kell fizetned. Aki többet kér, valószínűleg többet is fog nyújtani. Azért ez sem biztos, de a nagyon olcsó soha nem lehet jó, mert vagy az anyag, vagy a munkaerő nem megfelelő.

Összefoglalva az eddigieket. Legalább két hónapra előre tudd, hogy kivel akarod elkészíttetni a kerítésed – korlátod, mert a jó szakik akkor még tudnak szabad időpontot adni neked, de ha az utolsó pillanatra hagyod a döntést, akkor csak olyan céget fogsz találni, aki vacak munkát fog neked átadni. A másik, amit el kell fogadnod, hogy hiába örülsz is egy nagyon kedvező árnak, sajnos valószínűleg azt el kell vetned, mert nem az fogja számodra a megfelelő minőséget nyújtani. A túl olcsó mindig legyen gyanús! Sokszor azért olcsó egy ajánlat, mert aki írta, még soha nem csinált olyat, és ezért nem is tudja mennyit kérhet érte. Ez van általában a túl magas ár esetében is. Inkább felülárazza a szaki azért, hogy ha esetleg megrendeled, akkor is biztos beleférjen neki.

Én azt javaslom neked, hogy a mi árainkat vedd alapul és ehhez mérten mérlegelj. Nem arra kérlek, hogy feltétlenül nálunk rendeld meg a munkát, hanem arra, hogy ne dőlj be egy látszólag kedvező árnak.

Remélem hasznosnak találod ezt a kis szösszenetet, és azt is remélem, hogy az előző mondatban működött a fordított pszichológia!

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink