Turóczi Ákos
Turóczi Ákos

A cégek 99%-a nem fizet határidőre! 30, 60, 90 napos fizetés?Blog

KÉPEK A HÉTKÖZNAPJAINKBÓL

Nem tudom most megfogsz e lepődni vagy sem, de az ügyfeleink 99%-a magánszemély. Ennek az-az egyszerű oka, hogy hidegrázásom van, mikor egy cég megkeres egy munkával kapcsolatban, mert már előre tudom, hogy a pénzemért kell majd szaladgálnom. Vagy én vagyok ennyire szerencsétlen, vagy egyszerűen Magyarországon a cégek fizetési mentalitása egyenlő a nullával. Egyszerűen kergetni kell őket, hogy fizessenek. Ha statisztikát vezetnék biztos vagyok benne, hogy tíz cégből nyolc nem képes időben fizetni. Hogy félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy nem fizetnek, mert az esetek nagy részében kifizetik a számlát, csak késve. Nem ritkán hetekkel a fizetési határidő után. Nem értem miért van ez?

Lehet, hogy az a probléma, hogy magamból indulok ki. Én például minden pénteken utalom az adott héten beérkezett számlákat, így soha nem csúszok ki a fizetési határidőből. Nyilván mindig van annyi (lényegesen több) pénz a számlámon, hogy az általam vállalt munkákat finanszírozni tudom. Sok cég az újonnan vállalt munka előlegéből finanszírozza az előzőleg felvett munkát. Ezt már a vég jele és gusztustalannak is tartom. Én úgy gondolkodom, hogyha átvettem egy adott terméket és azt már én használom, akkor annak a terméknek az ellenértéke az eladót illeti meg. Semmi jogom mondjuk még pár hétig a számlámon „kamatoztatni” az ő pénzét.

A másik számomra megmagyarázhatatlan dolog, hogy miért van 30, 60, 90 napos fizetési határidő. Nagyberuházásoknál ez szinte normálisnak mondható, pedig szerintem egyáltalán nem az. Legközelebb, mikor bemegyek a pékségbe, megmondom az eladónak, hogy 90 nap múlva fizetek. Biztos érdekesen nézne rám. Természetesen tudom miért vannak ezek a határidők, de úgy gondolom azok a cégek vállaljanak nagy költségvetésű munkát, akiknek megvan rá az anyagi fedezete. Miért? Mert mindig a kishal bukik bele a nagyhalak lubickolásába.

Elmesélek egy történetet és szerintem érdekesnek fogod találni, ha nem vagy ebben a témában jártas. 2012-ben ajánlatot adtunk egy Zrt.-nek korlát építésre. Mikor meglátom, hogy Zrt. már a hideg ráz, hogy őszinte legyek. Na de úgy gondoltam legyen, egy próbát megér. Az ajánlatot megfelelőnek találták, ezért elhívtak minket a helyszínre, hogy felmérjünk és megbeszéljük a fizetési részleteket. El is mentünk, mondanom sem kell, hogy vagy 150km autóztunk, nehogy már közel legyen! Felmértük a helyszínt, majd a cég képviselője mondta, hogy menjünk lejjebb a kis konténerébe és beszéljük meg a részleteket. Szépen leültünk egy asztalhoz és elkezdte mondani, hogy az ő cégcsoportjuk igazából mással foglalkozik, de most kezdenek foglalkozni kisebb építkezésekkel is (az említett vagy 700M volt, ez volt a kisebb). A cégük egy több milliárdot forgalmazó nemzetközileg elismert cégcsoport volt az elmondása szerint. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy 20 percen keresztül szó nem esett az üzletről, csak azt mesélte, hogy a cégük milyen jó és milyen szép, illetve hogy milyen eredményeik voltak. Mire a mese véget ért, már tudtam, hogy eszem ágában sincs velük szerződi, attól függetlenül, hogy mit fog mondani ezután.

Amint a 20 perces bevezetőnek vége lett, végre elkezdet beszélni arról, ami engem valóban érdekelt, a fizetési feltételekről. A sorrendre már nem emlékszem, mert már az elsőnél lefagytam. Amit tudni kell, hogy kb. egy 1,2M Ft-os munkát vállaltunk volna. Ez volt a végösszeg, amit az ajánlatban adtam. A szerződés szerint nekünk kellett volna a végösszegünkből kifizetni még a WC használatot is. Azt hiszem ennél fagytam le először. Áthárít rám kb. egy 3.000 Ft-os tételt, mert kb. 2 napig lettünk volna ott, pitiáner dolognak tartom. A másik amin jót mosolyogtam a villany hozzájárulás volt, azt hiszem az is valami 1% körüli tétel volt. A harmadik tétel volt a takarító személyzet díja. Mondanom sem kell, hogy 30cm szemét volt mindenütt mi meg kb. egy lapát szemetet termeltünk volna. Ezen kívül felsorolt még vagy három hasonló tételt, hogy mit nem emlékszem, mert már nem is nagyon érdekelt a folytatás. Azért nem szóltam hogy ennyi elég lesz, mert olyan sok energiát fordított a 20 perces bevezetőbe, hogy nem akartam megsérteni azzal, hogy utána rögtön elköszönök. Így hát gondoltam megvárom mi lesz a vége. Amire még nagyon kíváncsi voltam, hogy mikor fog olyat mondani amikor végre én kapok pénzt, mert eddig csak azt sorolta mennyi költségem lesz azzal, hogy nekik dolgozhatok és ez nekem milyen megtiszteltetés, meg milyen jó referencia lesz.

Elértünk végre ahhoz a részhez, ahol már kiderül, hogy én hogyan és mi módon jutok a pénzemhez. Közölte velem a megbízott, hogy a cégük a végösszegből 10%-ot visszatart (garanciális visszatartás) 3 évig, amit kiválthatok bank garanciával (magyarul 3 év múlva kapom meg a teljes összeget), valamit előleget nem tudnak adni és a végösszeget 90 napra tudják utalni.

Nagyon nem lepődtem meg, mert már az elején sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz a vége, de titkon reménykedtem, hogy változott valami az utóbbi pár évben. Ameddig hallgattam a mesét addig egyre idegesebb lettem, hogy már megint elvettek az életemből 5 órát a semmire.

A megbízott befejezte a mesét és gondoltam én is kérdezek, hátha tud nekem válaszolni.

  • Az első kérdésem az volt, hogy miért nem fizetik ki 8-15 napra a munkát miért kell nekem 90 napot várnom a pénzemre? A válasz az volt, hogy ők is akkor kapják meg a pénzt, ha készen van a munka.

  • A második kérdésem az irányba történt, hogy kb. 20 percig ecsetelte, hogy a cégük mekkora és milyen nagy bevételre tesznek szert évente, akkor miért nem tudják kifizetni az általam elvégzett munkát, akkor mikor én azt átadom? Talán nincs 1,2M forint a számlájukon? Nem értem. Mi átadjuk a munkát, maguk átveszik. Minden rendben. Miért nem fizetnek? Miért kell nekem várnom 90 napot a pénzemre, amikor a munkát átadtam és megfelelőnek találták? Erre persze nagy csend lett. Nem tudott rá válaszolni, de mire válaszolhatott volna valamit, kérdeztem a következőt.

  • Mi történik akkor, ha magukat sem fizetik ki? Ezek szerint, ha nem kapják meg a pénzt, akkor engem sem tudnak kifizetni? Erre azt volt a válasz, hogy ilyen nem történhet meg. Pedig te is tudod, hogy megtörténhet (megyeri híd és még sorolhatnám). Személyesen is ismerek nem egy vállalkozót, aki azért ment tönkre, mert nem fizették ki és több millióval beúszott.

  • A következő mondatom/gondolatom igazából már nem is kérdés volt, hanem egy állítás, ami úgy szólt: Tehát ruházzak be 1,2M forintot, ebből fizessek ki egy halom apró költséget azért, mert a fiaim WC-re járnak és áramot fogyasztanak, a hasznomnak durván az egyharmadát nem kapom meg csak 3 év múlva, valamint amit befektettem pénzt azt is csak 90 nap múlva kapom meg, vagy meg sem kapom.

  • Elfelejtettem megemlíteni, hogy kaptam egy 30 oldalas szerződést is amiben még arra is felelősséget vállalok amihez semmi közöm sincsen. Valahogy ezekben a szerződésekben a kötbér összege is (késés esetén mennyit kell fizetnem) mindig vastagon meg van jelölve, de az nincs sehol, hogy nekem mennyit fizetnek akkor, ha én nem tudom elvégezni a munkámat azért, mert más keresztbetesz nekem. Az utolsó ilyen akciónknál a kőműves csupán 3 hetet késett, utána meg rajtam akarták elverni a port. Nekem kellett mindent félretennem, átszerveznem, mert valaki előttem nem képes egy határidőt betartani.

Tudod az a baj, hogy valószínű még tejfölös a számszéle, ezért nem látom át milyen tök jó üzleti ajánlatot is kaptam, de a mostani fejemmel valahogy nem látom át miért is jó nekem egy ilyen üzlet. Nyilván, aki közel van a tűzhöz annak megéri, mert lezsírozza, hogy az árajánlata 30-50%-al több lesz, így megéri várni és kockázat sincs, mert a megbízó az ismerőse és nem kell versenyezni senkivel. Ide-oda csúszik egy kis pénz és minden rendben.

Megmondom ez a WC és a villany rendkívül idegesített. Nem az ára, mert nem tétel, hanem a mögötte levő kicsinyesség. Nem néztem utána, de ha jól tudom egy mobil WC 35.000 Ft körül van egy hónapra. Tényleg ennyit nem bír ki egy 700M Ft-os beruházás? Ezt is át kell hárítani a melósokra? Vicc. Ez már tényleg nevetséges. Természetesen a munkát nem vállaltuk el.

Elmondom nekem mi tetszene, és ez is lenne a normális szerintem. Aki megrendel egy munkát annak legyen a birtokában a végösszeg. Azt az összeget tegye le egy letéti számlára, egy olyan számlára ahol egyik fél sem fér hozzá a munka végeztéig. Amint a munka készen van és a megrendelő átvette, azonnal kerüljön át a végösszeg a kivitelező számlájára. Ha ez így működne nem lennének körbetartozások és mindenki nyugodtabban dolgozna. Akinek meg nincs annyi pénze, hogy beruházzon egy adott munkába, az meg ne is vállaljon ilyen jellegű munkát.

BLOG KATEGÓRIÁK

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

elkészült munkáink