Hogyan válasszunk szakembert?


A minap olvastam egy cikket, ami nagyon megfogott, mivel kivételesen objektívan írt arról miként válaszon az ember szakembert az éppen megoldásra váró feladathoz. Az alábbi cikkben leírom, hogy a mi szakmánkban hogyan érdemes szakembert keresni.

Válassz körültekintően.

A szakembereket jószerivel a nevük is jellemezi "szakember". Ez nem azt jelenti, hogy Pista bácsi, aki már látott hegesztőgépet és a saját kerítését és korlátját összebarkácsolta az megfelelő lesz neked. A szakember az, aki egész életében vagy legalább az életének nagy részében ilyen és ehhez hasonló munkát végzett, valamint a szakmája is ehhez kapcsolódik. Ez a megállapítás általánosságban is érvényes, tehát nem az-az asztalos, aki a kertjében a nyúl ólat össze tudta barkácsolni. Nálunk például lakatosok, szerkezeti lakatosok dolgoznak, akik közül nem egy hegesztő minősítéssel rendelkezik. Nem összekeverendő egy hegesztő vizsgával! Ők röntgen alá hegesztenek, ha éppen szükséges. Olyan szakembert válassz, aki csak azzal foglalkozik, amire neked éppen szükséged van.

A lakásépítésben szinte minden szakipar több százezer forintos anyagokkal dolgozik, amit jószerivel te vásároltál vagy éppen ki fogsz fizetni a munka végeztével. Fontos, hogy ezen anyagok olyan szakember kezébe kerüljenek, akik tényleg ismerik azok felhasználási módját. Nem egyszer láttam már felfagyott csempét, amit már többször próbáltak rendesen lerakni, de nem sikerült. A szerencsétlen megrendelő megvette a drága burkolatot, ami mehet a szemétbe ezután. A felfagyás télen keletkezik, de lehet, hogy a burkoló nyáron rakta le és már rég elszámolt a megrendelővel. A garanciális bejelentésre meg csak annyit mond, valószínű nem volt megfelelő a beton a burkolat alatt, ezzel elhárítva a felelősségét. Meleg dolgok ezek és ha nem jól választasz a kiviteleződ el fogja hárítani a felelősséget. Olyan kivitelezőt válassz, aki fel tud mutatni minőségi munkát!

Hol keressünk és ki a jó szakember?

Az internet bizonytalan, de azért vannak jószerivel olyan cégek, akik tisztességesen becsületesen dolgoznak, fontos hogy ezen cégeket leinformáljuk. A komoly cégek rendelkeznek referenciamunkával és kérés esetén nem restek kiadni a címet sem, ahol éppen dolgoztak. Mi például, ha egy kerítésről van szó szívesen adunk néhány címet a megrendelő lakóhelyéhez közel, amit a saját szemével meg tud nézni. Ha nagyobb munkáról van szó, de akár kicsiről is mindig kérjél referencia munkát! Ha burkolásról van szó, beszélj olyan emberrel, akinek már dolgoztak, egy rossz burkoló rettenetes károkat tud okozni, ami szinte helyrehozhatatlan. Kérj referenciamunkákat és ne legyél rest leellenőrizni azokat!

Menekülj, ha olyan szakiba botlasz, aki mindent egymaga old meg, kőműves, víz, gáz, fűtés szerelő és még villanyszerelő is, na meg festő! Régen ezekre az emberekre mondták, hogy ezermesterek. Régen nem is volt ezzel baj, nem volt probléma, hogy a falban 5cm dőlés van, nem voltak több millió forintos lakás vezérlő rendszerek, nem volt falfűtés, nem volt szellőztető rendszer a lakásban és nem volt hőszigetelt (pl.: THERMO-BLOCK) falazóelem sem, aminek a használata eleve egy külön szakma, épp úgy mint minden másé, amit felsoroltam. Olyan céget válassz, akinek minden egyes munkafázisra külön szakembere van és nem egy ember old meg mindent. Mi például egy kovácsoltvas kerítés készítését kompletten vállaljuk (betonalap, kovácsoltvas kerítés, elektromos bekötés), de magát a kerítés vázát, ami jószerivel betonból készül egy partnerünkkel készítettjük el, aki ehhez ért, ez a szakmája, ezt csinálja 20 éve, a kerítést magát mi gyártjuk le és építjük be, majd ha ez készen van, akkor egy másik partnerünk beköti az éppen választott kapunyitó rendszert. Ezzel garantálható, hogy te mindenből a legjobbat kapd és garantált a szakszerű munka és a garancia is.

Ismerőssel dolgoztatni a "legdrágább"!

Ha még nem kerültél ilyen helyzetbe, akkor kerüld! Sajnos én már kerültem. Egy több éves barátság mehet tönkre, ha az ismerőssel dolgoztatsz saját magadnak. Én sem szeretek a barátaimnak dolgozni, persze apró-cseprő munkát elvégzek, sokszor baráti alapon, ez így rendben is van. Általánosságban igaz, hogy jobb ha barát, rokon nem dolgozik neked, még akkor sem ha olcsóbban megússzod a munkát, mert így nem várhatod el, hogy korrekt, normális munkát kapj (mivel sokkal olcsóbb) és ha garanciális igényed van azt is nagyon kellemetlen lesz érvényesítened. A legtöbb esetben nem is szólunk ilyenkor, csak magunkban bosszankodunk, elhordjuk a kedves rokont mindenféle mocsok alaknak.

Hozzáértés, időérzék és kommunikáció

A legárulkodóbb jel az, ha egy megbeszélt időpontra a szakember késve érkezik meg és még elnézést sem kér érte. Elvárható, ha esetleg csúszás alakul ki, akkor legalább telefonáljon fél-egy órával előtte, és jelezze, hogy késni fog. Az viszont minősíthetetlen, ha valaki késik és ezt nem is jelzi a megrendelő felé. Aki már az elején így viselkedik, attól később sem kell többet várni. Egy építkezésnél nagyon fontos a pontosság, hisz a legtöbb esetben az egyes szakiparok egymásra épülnek és ha az egyik késik a másik is késni fog és borul minden mint egy kártyavár. Ne bízzál munkát olyan szakira, aki láthatóan nem pontos.

Mikor először beszélsz egy céggel már ott eldőlhet sok minden. Nemsokára építtetünk egy új gyártócsarnokot és emiatt elég sokat telefonálgatok különböző cégeknek, tájékozódom. Többször előfordult már, hogy aki felvette a telefont, annyit mondott "Haló!", "Igen!". Nem tudom. Számomra ez nem tükrözi egy profi cég hozzáállását. Lehet, hogy egy kiváló szaki van a túloldalon, de nálam egy ilyen cég mínusz 10-ről indul. Úgy gondolom az a helyes, ha bemutatkozik és közli velem a cége nevét, még ha tudnom is kellene kit hívtam. "Turóczi Ákos, Fémdekor Kft. Miben segíthetek?" Szerintem ez a minimum elvárás, amit elvárok minden alkalmazottamtól is.

Óvakodj az olyan cégektől, akik 1-2 héten belül vállalnak munkát! Miért? Mert valószínű nincs munkájuk és ennek a legtöbb esetben a szakmai hozzá nem értés az oka. Ha csak józan paraszti ésszel belegondolunk, ahhoz hogy 1-2 héten belül készen legyen egy korlát, ahhoz szinte azonnal neki kell látnunk és még fel sem mértük, ami szintén idő. Egy profi cégnek 1-1,5 hónapra van előre munkája folyamatosan, ennél hamarabb csak ritkán vállal, viszont ettől függetlenül ezt kell választani. Mi amennyire csak lehet későre vállalunk, hogy akinek sürgős az is beleférjen, ezt természetesen mindig egyeztetjük az ügyféllel. Általánosságban 20-30 munkanapon belül tudjuk teljesíteni a megrendeléseket, ami teljesen normális.

Árulkodó jel, ha egy tiszta lakásba belépve a szaki nem veszi le a cipőjét, vagy éppen neked kell rászólni, hogy vegye le. Valószínű pont ennyire fog vigyázni akkor is, amikor dolgozik. Sokszor előfordul, hogy annak ellenére, hogy megengedik, hogy cipőben bemenjünk mégis levesszük azt. Nekem lenne kellemetlen, ha egy tiszta lakásban cipőben járkálnék.

A felmérés során is kiderül néhány dolog. Például, ha a szakember nem tud legalább 3 féle megoldást egy adott feladatra, akkor az nem is szakember. Fontos, hogy tájékoztasson téged arról mi hogyan fog kinézni, hogyan csatlakozik egyik elem a másikhoz (pl.: korlát), milyen módon óvja meg a környezetét. Aki ért a szakmájához és nem először csinálja az éppen előtte álló feladatot, az tud arról beszélni és többnyire értelmeseket is mond. A felmérés során mi például mindenről tájékoztatjuk a megrendelőt néha már ránk kell szólni, hogy - "Elég lesz!". A legapróbb részleteket is átbeszéljük és sok esetben ötleteket is adunk, hogy hol lehet spórolni a költésegeken. Nem érdemes olyan szakival kezdened, aki nem mondja el mit, mikor és hogyan csinál.

Remélem, nem kell mondanom, hogy az a szaki, aki cigarettával a szájában tárgyal, vagy Isten ments eldobja a csikket a telken, még ha tiszta szemét is az egész, attól nagyon gyorsan el kell köszönni. Még a kapuban! Miért? Mert valószínű munka közben sem fogja ez a magatartás zavarni, valamint az alkalmazottaitól sem követeli meg a normális viselkedést.

Piszkos pénzügyek

A tapasztalatom az, hogy a legnagyobb probléma elszámolásnál szokott keletkezni. Ez különösen igaz a föld felszíne alatt végzet munkáknál. Nem a bányászatról beszélek, csak egy alapásásról, vagy álltalánosságban földmunkáról. Több ügyfelünk is panaszkodott, hogy az éppen aktuális kőműves brigád elszámoláskor arra hivatkozott, hogy - "Keményebb volt a föld.", "Teli volt szeméttel.", stb. és ezért plusz költséget számol fel. Én úgy gondolom annyi elvárható, hogy az elején ezt tudassa a szaki a megrendelővel, hogy - "A földmunkánál plusz költségek lehetnek, ami legrosszabb esetben 200.000 Ft plusz kiadást jelent." Ez azért fontos, mert egy több milliós házépítésnél ez nem igazán tétel, de mikor az hallom, hogy - "Ez nem volt benne az árban!," akkor feláll a hátamon a szőr. Fontos a tájékoztatás, ez a legfontosabb! Amelyik szaki nem ezt tartja a legfontosabbnak azt nem szabad választani! Mi például amilyen árat a szerződésbe beleírunk végösszegnek, annyit kell a megrendelőnek kifizetnie a végén. Egy forinttal sem többet! Mióta vagyunk még soha nem volt semmilyen utólagos költség felszámolva, és nem is lesz.

Mindig tisztázzad, hogy mi van benne az árban és mi az, ami nincsen. Ezt a szerződésbe mindig írasd is bele! Ilyen lehet a lakásfelújításnál (festésnél) a takarítás, burkolásnál az ajzat kiegyenlítés, kőműves munkánál a konténerek száma. Én úgy gondolom, hogy ennek mindnek benne kellene lenni az árban, de sok esetben nincs benne. Erre érdemes odafigyelni. Nálunk nem kérdés, hogy a munka végeztével összetakarítunk magunk után és minden olyan költséggel számolunk, ami szükséges ahhoz, hogy a ránk bízott munkát elvégezzük és átadjuk. Nincs plusz költség.

A jó szaki spórol neked!

A jó szakember segít a megfelelő döntést meghozni az alapanyagokat illetően, figyelmeztet téged ha valahol spórolhatsz, illetve akkor is ha valahol nem érdemes spórolnod. A mi szakmánkban például a tervezők előszeretettel írnak ki rozsdamentes saválló csövet (1.4571, KO-35) beltéri korláthoz, mikor savállóra nincs szükség, elég a sima rozsdamentes acél (1.4301, KO-33) is, ami árát tekintve lényegesen kedvezőbb.

Fontos, hogy a szaki figyelembe vegye a praktikusságot is, és figyelmeztessen! Szóljon, ha egy lámpát olyan helyre akarsz rakni ahol később zavaró lehet, vagy egy tükör felületet úgy akarsz elhelyezni, hogy a tv pont a szemünkbe tükröződik majd onnan. Mi korlátépítésnél mindig szólunk, hogy fa kapaszkodót házon kívülre semmiképp ne válassz, vagy a kovácsoltvas kerítésed mindenképpen tűzi horganyozott legyen, ezzel megelőzve a korróziót.

Legyen nyoma a megrendelésnek és a megbeszélteknek

Legyen gyanús, ha felmérés közben a szaki nem jegyzetel. Te mondod mit szeretnél, de a szaki nem ír semmit. Két dolog lehet, vagy egy géniusszal van dolgod és a másik 30 munkája mellett a tiedre is fog emlékezni egy hónap múlva, vagy nem érdekli miről beszélsz, mert úgy is úgy fogja csinálni, ahogy neki tetszik, vagy éppen ahogy sikerül.

Amennyiben eddig nem vérzett el a mesterember, akkor már valószínű jó döntést fogsz hozni és jó munkát is fogsz kapni.

A megrendelésnél érdemes odafigyelni, hogy előleget csak szerződés ellenében adj a kivitelezőnek. A szerződésen legyenek rajta a megbeszéltek főbb pontjai legalább (A megrendelés tárgya, mennyisége, az előleg összege, végösszeg, kivitelezési határidő és nagyvonalakban a műszaki tartalom). A kivitelező írja alá a szerződést és legyen lebélyegezve.

Én azt javaslom, hogy ha lehetőséged van  rá (nagyobb megrendelésnél főleg) látogass el a kivitelező üzemébe és legalább győződj meg arról, hogy a cég akivel szerződsz létezik és működik e. Az építőiparban és azon belül a mi szakmánkban is sok a "maszek" akik zsebre dolgoznak, tehát nem hivatalos formában léteznek. Az ilyen és ehhez hasonló műhelyeket messziről kerüld el! Ha szerencséd van az előleg kifizetés után elvégzik a megrendelt munkát, rosszabb esetben soha többet nem találkozol az illetővel. Garanciális problémák érvényesítése is gyakorlatilag esélytelen lesz, hisz az ilyen munkák mögött nincs számla és a kedves ügyfél nem fogja feljelenteni saját magát is a "maszekkal" együtt.

Végszó

Remélem ezzel a kis cikkel rá tudtam világítani néhány alapvető dologra, ezáltal segíteni tudok neked a megfelelő döntést meghozni. Nézzél jól utána a kiszemelt cégnek és vedd észre az intő jeleket. Felmerülő kérdéseidre szívesen válaszolok e-mailben, kérlek keress bizalommal.

Kalkulátorok
Kovácsolt termékeink
Rozsdamentes termékeink
Előtetőink
Fémipari munkák
További oldalaink
Fémdekor Kft. Facebook csatorna
Fémdekor YouTube csatorna

Tisztelt Turóczi Úr!

A tegnapi nap folyamán munkatársai elvégezték a megrendelt munkát. Köszönöm szépen a kiváló teljesítést, mindenben pontosan olyan lett, mint amire gondoltam! Munkatársairól csak annyit, hogy becsülje meg Őket, kiváló szakemberek, munkájuk és viselkedésük mindenben olyan példát mutattak, amit példa értékűnek kellene, hogy tekintsen ma Magyarországon mindenki, akik vállalkozásban, szolgáltatásban dolgoznak! A számla ellenértéken átutalásáról a jövő hét első felében gondoskodom, amennyiben itt az ünnepek alatt szeretne egy jót vacsorázni családjával, szeretteivel kérem látogassa meg hajónkat, éttermünket.

Tisztelettel: Zsiros László
fortunahajo.hu

Az internet segítségével találtam meg a Fém-Dekor kft termékeit. A fotók alapján először bizalmatlan voltam, hogy valóban olyan minőségű terméket kapok majd, ami a képeken szerepelt, vagy egy másolt fotó csupán, ami szépen mutat a honlapon. Az elvégzett munka után nyugodtan mondhatom, hogy magas színvonalú, esztétikus, hibátlan kivitelezés készült el a megadott határidőn belül. Külön szeretném megdicsérni a munkát végző kollégákat, akik minden apró kérésünket figyelembe vették a korlát építésekor. Szívesen ajánlom a társaságot a környéken és az interneten is.

Jungvirthné Bús Erzsébet
Tatai Városgazda Kft
ügyvezető

Mindent időre, sőt, a határidő előtt elkészítettek, pontosan érkeztek, maximálisan meg voltam elégedve, kifogástalan munkát végeztek, és a két kivitelező szakember átlagon felüli maximális szolgálatkészséget tanúsított. Nagyon meg vagyok elégedve.

Köszönettel: Reszler Zsuzsa

Tisztelt Turóczi úr!

A II. kerületben végzett munkájukat köszönjük. Meg voltunk elégedve mind a kivitelezés menetével mind a végeredménnyel. Szívesen ajánlom Önöket másoknak is.

Üdvözlettel: Kóbor Franciska
(Boneberger Horst tulajdonos nevében is)

Tisztelt FémDekor Csapata! Külön köszönettel tartozok minden kollégának aki számunkra megvalósította a 2011 évi Karácsony szép, biztonságos csodálatos hangulatát. Soron kívüli munkát vállalva előtérbe helyezve személyes igényemet és elvárásomat. Időszűke miatt kért SOS munkát maximális hozzáállással és szervezéssel sikerült egy héten belül számunkra elkészíteni és felszerelni egy gyönyörű beltéri korlátot. A Karácsony hangulatát és biztonságát fényesebbé emelte az Önök által végzett fantasztikus munka. Nyugodt lelkiismerettel tudom minden kedves megrendelőnek ajánlani a FémDekor Kft. kollektíváját a pontos, precíz, rugalmas és szép munka elvégzéséhez akár kültéri akár beltéri munkához.

Tiszteletem és köszönettel egy elégedett megrendelő a Cinke utcából.

Tisztelt Turóczi Ákos Úr!

Munkájukkal mind minőségi mind pedig szakmai szempontból rendkívül elégedettek vagyunk. Kollégáik a munka elvégzése során a legjobb, legszebb eredményre törekedtek. Maximálisan elégedettek vagyunk, csak ajánlani tudjuk Önöket.

Köszönjük!
Üdv.: Baloghék

Köszönjük szépen, nagyon meg vagyunk elégedve az elkészült munkával! Ön büszke ügyvezető lehet, hogy ilyen alkalmazottak dolgoznak a cégénél, nagyon-nagyon aranyosak voltak a fiúk!

Köszönettel:
Koncz Joli és Sebestyén Gábor

Tisztelt Turóczi Ákos Úr!

Nagyon örülök neki, hogy Önöket választottuk. Az elkészült korlát szép, dísze lett a lakásnak. A munka ütemezése a megbeszéltek szerint történt. Sándor Úr vezetésével az itt dolgozók vigyáztak arra, hogy a rögzítéseknél véletlenül se történjen csempetörés, vagy fal károsodás. A takarások, a rend folyamatos fenntartása is bizalomkeltő volt. Érdekes volt számomra a modern argon védőgázas technológiájuk, bár hallottam, hogy még újabb dolgok is vannak már. Büszke lehet a munkatársaira !

Köszönettel:
Maróti László egy megrendelőjük

Rozsdamentes korlát és kovácsoltvas kerítés - FémDekor Kft. | ©2010-2018 Minden jog fenntartva