Nem lehet mindenki vállalkozó…

Ismerek jónéhány szakembert, aki éhen hal a szakmájában, pedig a munkája kifogástalan.

Van egy festő ismerősöm. Általában alkalmi munkákra alkalmaztam. Iroda kifestés és hasonlók. Aki ismer, az tudja, hogy mikroszkóppal vizsgálok meg mindet, hogy az tökéletes-e vagy sem. Így vagyok a saját munkáinkkal is. A műhelyemet csak kifogástalan termék hagyhatja el. Ennek a festő srácnak arany keze volt! Még én sem találtam semmi kivetnivalót a munkájában, pedig az már nagyon nagy szó.

Egyszer felhívtam és megkértem, hogy jöjjön ismét festeni nekem. Azt mondta, hogy nem tud, mert már nem vállal festést, elhelyezkedett egy fuvarozó cégnél rakodónak. Dobozokat pakolnak. Megkérdeztem, hogy miért adta fel a festést. Az volt a válasz, elege van abból, hogy sokadszorra nem fizetik ki, folyton becsapják és amit egyébként megkeres, abból pedig nem jön ki. Sejtettem, hol volt a probléma, valahol láttam is előre, hogy nem húzza sokáig, de nem voltam én senkije, hogy figyelmeztessem.

Kicsit szaladjunk vissza az időben körülbelül 2 évet. A srác egy festő cégnél dolgozott. Látta, hogy a főnöke az ő órabérének ötszöröséért adja tovább a munkát. Azt mondta magában, hogy – „Ez nekem is fog menni, ráadásul én sokkal olcsóbb tudok majd lenni!” Kilépett a cégtől, és nagyjából fele áron elkezdett dolgozni. Jöttek is a munkák szépen. Egyik munkát a másik nyakára vállalta, és éjjel nappal dolgozott. Egy idő után azzal szembesült, hogy fusiban nem lehet ezt sokáig csinálni, mert előbb-utóbb probléma lesz belőle. Vállalkozóvá lett. Az élete tovább bonyolódott, mert meg kellett volna tanulnia a cégvezetés alapjait, de ő csak festeni tudott. Nem nagyon foglakozott a céges ügyekkel, éppen csak megtudta írni a számlát. Az idejének nagyrészét elvette az ajánlatírás, ami nem nagyon ment neki. Nem is volt nevezhető ajánlatnak. Három sor egy végösszeggel.

A céges papírokat neki kellett rakosgatnia, az anyagért is neki kellett rohangászni, és felmérni is neki kellett menni. Egy héten 7 napot dolgozott, napi 16 órában, hogy mindennel elkészüljön. Lassan eljutott oda, hogy heti csak 3-4 napot dolgozott, mint festő, a többiben az anyagot és a papírokat intézte. Mivel nem volt megfelelő szerződése, sokszor csak egy kockáspapír, ezért a becstelen ügyfelek ezt kihasználva nem fizették ki, vagy csak részben. Tripla időráfordítással fele annyit keresett, mit amennyit eredetileg kiszámolt magának. Nem ismerte fel, hogy az általa belőtt ár annyira alacsony, hogy még annyit sem keres, mint alkalmazottként, ha órabérre visszaszámolja. Nem számolt azzal, hogy vállalkozóként nem csak festeni kell, hanem ügyeket is intézni.

Egyszer csak dőlt minden. Nem tudta átadni a munkákat, a felvett előlegeket arra fordította, hogy az előző munkának az anyagát meg tudja venni. Majd, amikor akkorára nőtt a sz@r, hogy nem bírta tovább a háta, feladta.

Próbált vállalkozóvá válni, de aki jó szakember, az egyáltalán nem biztos, hogy vállalkozónak is alkalmas. Sajnos ő is ilyen volt. Nyilván nem lehet mindenki vállalkozó, valakinek alkalmazottnak is kell lenni, de engem akkor is elszomorít, hogy egy kiváló festő szakember arra kényszerül, hogy aprópénzért a szakmáján kívül dobozokat pakol a megélhetésért.

A történetnek nincs tanulsága igazából. Én, mint vállalkozó annyit tudok hozzátenni, nem véletlen, hogy a cégek drágábban dolgoznak, mint azok, akik más keretek között tevékenykednek. Sajnos lényegesen több a kiadásunk, és ezt bele kell építenünk a munkadíjunkba. Míg a „magánzó” csak a maga kenyerét kell, hogy megkeresse, úgy nekünk sokkal több embert kell „etetnünk”. Arról nem is beszélve, hogy mi/én, nem csak a megélhetésemért dolgozom, hanem jutni akarok egyről a kettőre. Műhelyt építünk, új gépekbe ruházunk be, és nem utolsó sorban béreket emelünk. Ezt csak akkor tudom megtenni, ha profitot termelek és nem csak szinten tartom a céget. Az ügyfeleim a pénzükért számlát, garanciát és minőségi szolgáltatást kapnak, valamint biztosak lehetnek abban, hogy az elvállalt munka határidőre át is lesz adva.

Kalkulátorok
Kovácsolt termékeink
Rozsdamentes termékeink
Előtetőink
Fémipari munkák
További oldalaink
Fémdekor Kft. Facebook csatorna
Fémdekor YouTube csatorna

Tisztelt Turóczi Úr!

A tegnapi nap folyamán munkatársai elvégezték a megrendelt munkát. Köszönöm szépen a kiváló teljesítést, mindenben pontosan olyan lett, mint amire gondoltam! Munkatársairól csak annyit, hogy becsülje meg Őket, kiváló szakemberek, munkájuk és viselkedésük mindenben olyan példát mutattak, amit példa értékűnek kellene, hogy tekintsen ma Magyarországon mindenki, akik vállalkozásban, szolgáltatásban dolgoznak! A számla ellenértéken átutalásáról a jövő hét első felében gondoskodom, amennyiben itt az ünnepek alatt szeretne egy jót vacsorázni családjával, szeretteivel kérem látogassa meg hajónkat, éttermünket.

Tisztelettel: Zsiros László
fortunahajo.hu

Az internet segítségével találtam meg a Fém-Dekor kft termékeit. A fotók alapján először bizalmatlan voltam, hogy valóban olyan minőségű terméket kapok majd, ami a képeken szerepelt, vagy egy másolt fotó csupán, ami szépen mutat a honlapon. Az elvégzett munka után nyugodtan mondhatom, hogy magas színvonalú, esztétikus, hibátlan kivitelezés készült el a megadott határidőn belül. Külön szeretném megdicsérni a munkát végző kollégákat, akik minden apró kérésünket figyelembe vették a korlát építésekor. Szívesen ajánlom a társaságot a környéken és az interneten is.

Jungvirthné Bús Erzsébet
Tatai Városgazda Kft
ügyvezető

Mindent időre, sőt, a határidő előtt elkészítettek, pontosan érkeztek, maximálisan meg voltam elégedve, kifogástalan munkát végeztek, és a két kivitelező szakember átlagon felüli maximális szolgálatkészséget tanúsított. Nagyon meg vagyok elégedve.

Köszönettel: Reszler Zsuzsa

Tisztelt Turóczi úr!

A II. kerületben végzett munkájukat köszönjük. Meg voltunk elégedve mind a kivitelezés menetével mind a végeredménnyel. Szívesen ajánlom Önöket másoknak is.

Üdvözlettel: Kóbor Franciska
(Boneberger Horst tulajdonos nevében is)

Tisztelt FémDekor Csapata! Külön köszönettel tartozok minden kollégának aki számunkra megvalósította a 2011 évi Karácsony szép, biztonságos csodálatos hangulatát. Soron kívüli munkát vállalva előtérbe helyezve személyes igényemet és elvárásomat. Időszűke miatt kért SOS munkát maximális hozzáállással és szervezéssel sikerült egy héten belül számunkra elkészíteni és felszerelni egy gyönyörű beltéri korlátot. A Karácsony hangulatát és biztonságát fényesebbé emelte az Önök által végzett fantasztikus munka. Nyugodt lelkiismerettel tudom minden kedves megrendelőnek ajánlani a FémDekor Kft. kollektíváját a pontos, precíz, rugalmas és szép munka elvégzéséhez akár kültéri akár beltéri munkához.

Tiszteletem és köszönettel egy elégedett megrendelő a Cinke utcából.

Tisztelt Turóczi Ákos Úr!

Munkájukkal mind minőségi mind pedig szakmai szempontból rendkívül elégedettek vagyunk. Kollégáik a munka elvégzése során a legjobb, legszebb eredményre törekedtek. Maximálisan elégedettek vagyunk, csak ajánlani tudjuk Önöket.

Köszönjük!
Üdv.: Baloghék

Köszönjük szépen, nagyon meg vagyunk elégedve az elkészült munkával! Ön büszke ügyvezető lehet, hogy ilyen alkalmazottak dolgoznak a cégénél, nagyon-nagyon aranyosak voltak a fiúk!

Köszönettel:
Koncz Joli és Sebestyén Gábor

Tisztelt Turóczi Ákos Úr!

Nagyon örülök neki, hogy Önöket választottuk. Az elkészült korlát szép, dísze lett a lakásnak. A munka ütemezése a megbeszéltek szerint történt. Sándor Úr vezetésével az itt dolgozók vigyáztak arra, hogy a rögzítéseknél véletlenül se történjen csempetörés, vagy fal károsodás. A takarások, a rend folyamatos fenntartása is bizalomkeltő volt. Érdekes volt számomra a modern argon védőgázas technológiájuk, bár hallottam, hogy még újabb dolgok is vannak már. Büszke lehet a munkatársaira !

Köszönettel:
Maróti László egy megrendelőjük

Rozsdamentes korlát és kovácsoltvas kerítés - FémDekor Kft. | ©2010-2018 Minden jog fenntartva